Ένωση Γονέων Λαμίας: Κανένας γονιός ,κανένα παιδί και κανένας εκπαιδευτικός αυτή τη στιγμή δεν νιώθει επαρκώς ενημερωμένος και προστατευμένος...


"Χωρίς ντροπή προχώρησαν στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, εν μέσω πανδημίας και με όλους τους ειδικούς να προτείνουν το ακριβώς αντίθετο"
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας μετά και την χθεσινή συνέντευξη τύπου της  αρμόδιας Υπουργού  εξακολουθεί  να μην δίνει εκείνες τις πειστικές εγγυήσεις που απαιτούνται στην σχολική κοινότητα για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων και την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία τη νέα σχολική χρονιά.                                                                                                                                                             
    Κανένας γονιός ,κανένα παιδί και κανένας εκπαιδευτικός αυτή τη στιγμή δεν νιώθει επαρκώς ενημερωμένος  και προστατευμένος  όχι μόνο από το Υπουργείο Παιδείας αλλά δυστυχώς και από την επιτροπή Υγείας που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση της πανδημίας από την αρχή της μέχρι σήμερα.  Αναλώνονται σε επικοινωνιακές, αντιφατικές σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλώσεις αντί να πάρουν ουσιαστικά μέτρα ώστε τα σχολεία να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.                                                                                                        

Δεν επιτρέπεται μετά από 6 μήνες εμπειρία να μην μπορεί κανείς να εξασφαλίσει την ομαλή έναρξη του διδακτικού έτους.                                                                                                       

  Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα αντιφατικών μέτρων και οδηγιών όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας από τους Υπεύθυνους Ειδικούς της Δημόσιας Υγείας  του εσωτερικού και του εξωτερικού ούτε τις παλινωδίες του Υπουργείου Παιδείας .                                                                                                                                                               
  Δεν θέλουμε να κάνουμε τους κήνσορες ούτε τους ειδικούς ούτε τους «δικαστές ». Αυτά που έγιναν και αυτά που θα γίνουν θα κριθούν στην πορεία. Τώρα προέχει η σωστή και ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος .                                                                                                                                                                 
   Όμως συνολικά η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γι όλα αυτά γιατί επιμένει σε λάθος συνταγές με λάθος πρόσωπα που καθημερινά μπερδεύουν τους γονείς, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Η  Κυβέρνηση  έχει τεράστιες ευθύνες,  γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος ώστε να σχεδιαστεί το άνοιγμα των σχολείων  με όρους  που θα εξασφαλίζουν  την ουσιαστική δημόσια-δωρεάν ενιαία και ασφαλή εκπαιδευτική διαδικασία για όλους τους μαθητές.

Δεν πήραν ούτε ένα μέτρο για την ανάπτυξη των σχολικών υποδομών, με τη δημιουργία νέων σχολικών τάξεων, με την αξιοποίηση σχολικών μονάδων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, με την εξεύρεση κατάλληλων χώρων. Χωρίς ντροπή προχώρησαν στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, εν μέσω πανδημίας και με όλους τους ειδικούς να προτείνουν το ακριβώς αντίθετο. Το επικίνδυνο είναι ότι γνωρίζουν και παραδέχονται δια στόματος του Εκπρόσωπου Τύπου της κυβέρνησης ότι «σε πολλά σχολεία υπάρχουν πράγματι πολλά παιδιά ανά τάξη» αλλά χρησιμοποιούν έτσι απλά την απλοϊκή ελληνική φράση ενός ωχαδερφιστή «εντάξει μωρέ θα δούμε στην πορεία πώς θα πάνε τα πράγματα» αλλά ταυτόχρονα για να καλυφθούν απειλούν «με πλέγμα κυρώσεων τους  μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα και τους γονείς τους».

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου για προσλήψεις εκπαιδευτικών «έμειναν» στα ίδια με τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που αποδεικνύει ότι ακόμα μια ήδη επιβαρυμένη χρονιά θα ξεκινήσει με εκατοντάδες κενά κυρίως τώρα που έχουμε ανάγκη από περισσότερους εκπαιδευτικούς ώστε να μην συνωστίζεται μεγάλος αριθμός στην τάξη.

Δεν εξασφαλίζουν μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει συχνός και καλός καθαρισμός, με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για παράδειγμα στο Δήμο Λαμίας εγκρίθηκαν 49 θέσεις καθαριστριών εκ των οποίων οι 17 μειωμένου ωραρίου ενώ ζητήθηκαν 68 θέσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών δλδ λιγότερες περίπου 25-26 καθαρίστριες. Έτσι θα εξασφαλιστεί η Υγειονομική προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών?

Εδώ και πολλούς μήνες, η Ένωση Συλλόγων Γονέων – Κηδεμόνων Α΄θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Λαμίας  απαιτεί από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να διαμορφωθεί συγκεκριμένος σχεδιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Καταθέσαμε  όλο αυτό το διάστημα συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις. Σήμερα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία! Είχαν στη διάθεσή τους όλο τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να σχεδιάσουν το άνοιγμα των σχολείων με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων να διεκδικήσουν:

Όλες οι σχολικές μονάδες να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Μόνιμο, πλήρους ωραρίου και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και μετά το σχόλασμα, μέσα ατομικής προστασίας, νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης σε όλα τα σχολεία. Δεν είναι εκπαιδευμένοι οι εκπαιδευτικοί να παίξουν και τον ρόλο του νοσηλευτή.

Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από την Πολιτεία ή τον Δήμο Λαμίας  (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ)

Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σχολικών μονάδων  αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού, με ευθύνη της Πολιτείας  ή του Δήμου Λαμίας , ο οποίος έχει εξασφαλίσει από την αρχή της πανδημίας επιπλέον κονδύλια για τον Covid-19.
Ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δε διδάχθηκε τους 2 μήνες κλειστών σχολείων.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι.

Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων.

Σχολικά κτίρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας.

Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των μαθητών ανά Τμήμα.

Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο. Να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά στους ιθύνοντες τον τρόπο που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια μετακινήσεων των μαθητών των ειδικών σχολείων τα οποία έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα και την ασφάλεια πρόσβασης μέσω δημιουργίας οδικού τριγωνικού κόμβου εισόδου – εξόδου στο Γυμνάσιο Λιανοκλαδίου. Τα επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά. (ΕΕΕΕΚ-9ο Γυμνάσιο-6ο Λύκειο)και (Γυμνάσιο Λιανοκλαδίου –ΕΝΕΕΓΥΛ)

Κατάλληλοι και επαρκείς χώροι για την υλοποίηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Παράλληλα να σχεδιαστεί πλάνο ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων με όλες τις προδιαγραφές που απαιτεί η νηπιακή ηλικία.

Προσλήψεις σχολιάτρων. Ενίσχυση των Μονάδων Υγείας στον Δήμο Λαμίας  και διασύνδεσή τους με τα σχολεία.

Παρεμβάσεις για δωρεάν και ουσιαστική δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών με αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία για όλα τα παιδιά.”

 Μεγάλη προσοχή  στις δομές της Ειδικής Αγωγής όπου στα παιδιά αυτά δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Το πρόβλημα εντείνεται όταν συστεγάζονται αίθουσες σχολικών υποδομών Γενικής αγωγής και Ειδικής αγωγής.

Τέλος κλείνουμε με ένα ζήτημα-πρόβλημα-αγκάθι που αφορά την συνύπαρξη 3 σχολικών μονάδων(ΕΕΕΕΚ-9ο Γυμνάσιο-6ο Λύκειο) στην νότια πλευρά της πόλης. Θα θέλαμε κι εμείς ως Ένωση να καταθέσουμε την άποψή μας για ένα θέμα που ταλανίζει, χρονίζει και διχάζει μια ολόκληρη κοινωνία. Σ αυτό το ζήτημα σίγουρα υπάρχει υπερπληροφόρηση  και παραπληροφόρηση αλλά σίγουρα υπάρχουν πραγματικά γεγονότα αλλά και πραγματικοί αρνητικοί πρωταγωνιστές. Δεν θα πάρουμε το μέρος κανενός γιατί συμμεριζόμαστε το δίκιο, την ευαισθησία και την ισονομία της κάθε πλευράς απέναντι στο Σύνταγμα. ΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Εμείς αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των παιδιών και γονέων. Όμως οι ειδήμονες και οι ντόπιοι παράγοντες  που αποφάσισαν να στοιβάξουν  όλα αυτά τα παιδιά αλλά και οι σημερινοί τοπικοί παράγοντες που υπόσχονταν «λαγούς και πετραχήλια» προεκλογικά σε «θιγόμενους γονείς και αδικημένους» , σήμερα μένουν αδρανείς  και μεταφέρουν το πρόβλημα στο Υπουργείο Παιδείας και  δηλώνουν τώρα αναρμόδιοι για το θέμα . Αυτά καταγγέλλονται  από γονείς των εμπλεκόμενων σχολείων. Όμως θα επανέρθουμε  με περισσότερα στοιχεία και θα θυμίσουμε τις χιλιοειπωμένες προτάσεις και τα μεγάλα λόγια.

                    Mea culpa σημαίνει πολιτική ανδρεία Κύριοι και Κυρίες

                                                                              ΤΟ Δ.Σ.


 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. ΛΑΜΙΑΣ                                                                                                                                                                                                                                                  ΛΕΩΝΙΔΟΥ 9-11, ΤΚ 35100

Mail  Επικοινωνίας  :   u.par.pabsch.lamia@gmail.com

Ιστότοπος  :    https://parentunionlamia.wordpress.com/

www.alfavita.gr
Νεότερη Παλαιότερη