Η Λέσβος κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου (το Γαλλικό στρατόπεδο απελαθέντων στα λουτρά Μυτιλήνης)

Γαλλική φρουρά στη νησίδα των Πύργων
γράφει ο Ευστράτιος Χαραλάμπους (από τα Λεσβιακά - δελτίον της εταιρίας Λεσβιακών Μελετών τόμος Κς΄ (σε αποκλειστική προδημοσίευση στα istorikathemata.com)

Εισαγωγή 

   Ο  εθνικός διχασμός της περιόδου 1916-17, που συμπλήρωσε ήδη μία εκατονταετηρίδα,   ταλάνισε την Ελλάδα  μέχρι και τις  τελευταίες  δεκαετίες  του 20ου αιώνα, επιφέροντας  μεγάλα  δεινά, αφού τα ίχνη του ακόμη ανιχνεύονται στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Στο νησί μας, τη Λέσβο, η περίοδος αυτή δεν έχει μελετηθεί σε βάθος, αφενός διότι στη μεγάλη του πλειοψηφία ο Λεσβιακός λαός στήριξε τον ένα πόλο του διχασμού, το  Βενιζελισμό και αφετέρου γιατί οι γραπτές πηγές της εποχής (εφημερίδες, περιοδικά, κ.λπ.) επιμελημένα απέφευγαν να περιλάβουν σχετικές με τον Διχασμό ειδήσεις και αναφορές, λόγω της αυστηρής λογοκρισίας. Ο Γενικός Διοικητής των Νησιών του Αιγαίου Μίνως Πετυχάκης με επιστολή του στον πρωθυπουργό Ε. Βενιζέλο ζήτησε την εφαρμογή της λογοκρισίας και ακόμη περισσότερο την αναστολή έκδοσης των εφημερίδων και περιοδικών. Τελικά η λογοκρισία εφαρμόστηκε μετά την εγκατάσταση της κυβέρνησης  της Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου από την 20η Ιουλίου 1917 αρχικά στην Αττικό-Βοιωτία και μετά σ’ όλη την επικράτεια. 
Διαβάστε περισσότερα


from Θέματα Ελληνικής Ιστορίας https://ift.tt/2DglmGX
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη