Οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Λένορμαν.- ΦΩΤΟ.

Το 1984-85 κατά την διάνοιξη της υπόγειας διάβασης στην Λένορμαν βρέθηκαν τρεις αρχαίοι δρόμοι, 300 τάφοι, τρεις κεραμικοί κλίβανοι, 12 μικροί χώροι ανοιγμένοι στο χώμα που δέχονταν τα άχρηστα κεραμικά αντικείμενα και λείψανα 2 κτισμάτων.Ευρήματα που τοποθετούνται χρονικά τον 6ο π. χ. αιώνα μέχρι το 2ο μ. χ. αιώνα.


Ο κεντρικός δρόμος που συνέδεε την Αθήνα με τον Ίππιο Κολωνό στο σημείο της γέφυρας χωρίζονταν σε δύο δρόμους με κατεύθυνση προς τον Ίππιο Κολωνό.Εκεί αποκαλύφτηκε νεκροταφείο. Υπήρχαν δύο κατηγορίες ταφών. Καύσης και ενταφιασμού. 

Στους τάφους βρέθηκαν δεκάδες κτερίσματα όπως αγγεία, λευκοί και μελανόμορφοι λήκυθοι [τύπος αγγείου που χρησίμευε για την τοποθέτηση ελαιόλαδου στον τάφο ανύπανδρων νεκρών],
πυξίδες [ειδικό αγγείο, στρογγυλό που χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες για να φυλάσσουν τα κοσμήματα και τα καλλυντικά τους],σκύφοι [είδος αγγείου, ποτηριού με δύο λαβές],
κύλικες [είδος αγγείου, κούπα για να πίνουν κρασί], πήλινα ειδώλια, κάτοπτρα (καθρέφτες ) σε γυναικείους τάφους κ. α.





Υπήρχαν στην περιοχή κεραμικά εργαστήρια.

Σε τάφο βρέθηκε αρνητικό αποτύπωμα επιγραφής ΣΕΜΝΏΝ ΘΕΏΝ προφανώς η επιγραφή αυτή συνδέετε με το γειτονικό Άλσος και ιερό των σεμνών θεών [η' ερινύων η' ευμενίδων, των θεών της εκδίκησης] που κατά τον Αισχύλο το απέκτησαν αφού εξευμενίστηκαν και έγιναν καλόγνωμες.



Όλοι αυτοί οι θησαυροί από την γέφυρα της Λένορμαν, από την περιοχή του Ιππίου Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνος κάποτε θα βγουν από τις αποθήκες και θα μπορούμε να τους θαυμάζουμε στο μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Ιππίου Κολωνού.

ΕΚ ΤΟΥ : Ηεκαδεμεια Ακαδημια Πλατωνος










from ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ https://ift.tt/3kQECvD
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη