«Tο αηδές θέαμα των λουομένων»…



Μπορεί σήμερα η εικόνα των λουόμενων στις παραλίες το καλοκαίρι να είναι αυτονόητη, αλλά αυτό δεν ήταν πάντα δεδομένο, αφού στα μέσα του 19ου αιώνα το νερό σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια ήταν μόνο για πλύσιμο ρούχων και ανθρώπων αλλά όχι για μπάνιο όπως το ξέρουμε σήμερα.
Τα πράγματα αλλάζουν σταδικά στα τέλη του 19ου αιώνα όπου το θαλασσινά μπάνια γίνονται μόδα, χωρίς να λείπουν όμως οι αντιδράσεις. Αθηναϊκή εφημερίδα μιλά δηκτικά για αυτούς τους τολμηρούς πρωτοπόρους τον Ιούλιο του 1898 :«Το αηδές θέαμα των λουομένων εις την παραλίαν του Φαλήρου εξακολουθεί και εφέτος. Ιδίως κατά τας εορτάς το θέαμα είναι πλέον σκανδαλωδέστατον, διότι χιλιάδες Απόλλωνες της Ακαδημίας παρατάσσονται καθ’ όλην εκείνην την έκτασιν από της διασταυρώσεων των τροχιοδρόμων, μέχρι του Παλαιού Φαλήρου, χωρίς καμμίαν εντροπήν και χωρίς καμμίαν διάκρισην.

Σκίτσο του Φρίξου Αριστέα με τίτλο «Η επιθεώρηση των λουτρών» στα τέλη του 19ου αιώνα, περιγράφει τον πανικό πουεπικρατεί στην κοσμική πλαζ του Φαλήρου, με πλήθη κόσμου. χωροφύλακες να φλερτάρουν λουόμενες, μια άμαξα με το άλογο μέσα στη θάλασσα, κυρίες με τα ομπρελίνα τους, αλλά και συζητήσεις γυναικών : Μια παχουλή κυρία κάνει μπάνιο για να αδυνατίσει και μια αδύνατη για να παχύνει, ενώ δύο νεόπλουτες κυρίες κουβεντιάζουν «– Έχετε γιότ ; — Όχι, μόνο μια κόρη».

Δια να είπωμεν όμως και του πτωχού το δίκαιον, τι να σου κάνει η φτωχολογιά των Αθηνών η οποία πρέπει και θέλει να λουσθεί και αυτή ; Μήπως εφρόντισε κανείς ποτέ για την κατασκευήν λαϊκών μπάνιων; Σκοπευτήρια μάλιστα, εξέδρας μάλιστα, θέατρα μάλιστα, εφτιάσαμε. Λαϊκά όμως μπάνια, είναι πρόστυχη δουλειά. Ας τραβά λοιπόν τώρα το διάβολό της η δημοσία αιδώς, και ας βλέπουν οι Φαληριζόμενοι τας αναδυομένας Αφροδίτας και τον πρωτόπλαστων πρόγονό τους κάθε απόγευμα!».

Πολύς κόσμος, καπέλα, ρούχα, παιδιά αλλά κανένας τολμηρός μέσα στη θάλασσα…



from Πίσω στα παλιά https://ift.tt/2YzE7wK
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη