Διεθνής κορονοϊός: 10.000 κρούσματα σε μία ημέρα στη Γαλλία – Αντιπαράθεση Κίνας με ΗΠΑ

Διεθνής κορονοϊός: 10.000 κρούσματα σε μία ημέρα στη Γαλλία – Αντιπαράθεση Κίνας με ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή που καταγράφεται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων συνεχίζονται και οι ενέργειες για την παραγωγή του εμβολίου, αλλά δεν λείπουν και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κρατών, ειδικά μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Στη Γαλλία

Η Γαλλία κατέγραψε περισσότερα από 10.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, για έκτη φορά εδώ και 12 ημέρες. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε 10.008 νέα κρούσματα την Τρίτη 22/9 σε σύγκριση με 5.298 τη Δευτέρα 21/9, ημέρα κατά την οποία καταγράφεται μικρότερος αριθμός μολύνσεων λόγω των καθυστερήσεων στις καταγραφές του Σαββατοκύριακου, και 10.569 την Κυριακή, όμως κάτω από το υψηλό των 13.498 μολύνσεων του Σαββάτου. Με τον νέο αριθμό μολύνσεων, ο απολογισμός ανέρχεται πλέον σε 468.069 κρούσματα.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 31.416, μια αύξηση 78 νεκρών, σε σχέση με τον κυλιόμενο μέσο όρο των επτά ημερών που ανερχόταν σε 60 θανάτους την ημέρα.

Το εμβόλιο

Επίσης το γαλλικό φαρμακευτικό εργαστήριο Sanofi και το βρετανικό GSK υποσχέθηκαν να δώσουν έως 72 εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου εμβολίου τους κατά του Covid-19 στην καναδική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με αρκετά αμερικανικά εργαστήρια.

Οι δύο όμιλοι, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι το εμβόλιό τους μπορεί να λάβει έγκριση ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021, άρχισαν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στις αρχές Σεπτεμβρίου, στις οποίες θα συμμετάσχουν 440 εθελοντές.

«Για να ξεπεραστεί μια υγειονομική κρίση αυτού του μεγέθους, οι συνεργασίες είναι απαραίτητες. Είμαστε ευγνώμονες στον Καναδά για τη συνεργασία του και στην GSK που συνεργάζεται μαζί μας για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sanofi Pasteur Τομά Τριόμφ, τον οποίο επικαλείται κοινή ανακοίνωση των δύο ομίλων.

Το υποψήφιο εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από τη Sanofi σε συνεργασία με τη GSK, βασίζεται στην τεχνολογία ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης που χρησιμοποίησε η Sanofi για την παραγωγή ενός από αυτά τα εμβόλια εποχικής γρίπης και σε ένα ανοσοενισχυτικό που αναπτύχθηκε από την GSK.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη δεσμεύσει δόσεις του υποψήφιου εμβολίου των Sanofi και GSK — 60 εκατομμύρια δόσεις θα σταλούν στη βρετανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμεύσει 300 εκατομμύρια και οι Ηνωμένες Πολιτείες 100 εκατομμύρια δόσεις με τη δυνατότητα για διάθεση έως και 500 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων μακροπρόθεσμα.

«Οι δύο εταιρίες δεσμεύονται να προσφέρουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 σε προσιτή τιμή και να το κάνουν προσιτό σε όλους», διαβεβαιώνουν τα δύο εργαστήρια, τα οποία σχεδιάζουν επίσης να διαθέσουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους στον μηχανισμό Covax, τον οποίο διαχειρίζεται ο ΠΟΥ και αφορά την αγορά και διανομή ισότιμα ανά τον κόσμο 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων το 2021.

Οι δύο εταιρίες ελπίζουν να είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση για έγκριση του εμβολίου τους το πρώτο εξάμηνο του 2021 και «εργάζονται για να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα» ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν την παρασκευή έως και ενός δισεκατομμυρίου δόσεων ετησίως.

Στην Ιταλία

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 1.392 νέα κρούσματα κορονοϊού, με 14 νεκρούς. Τη Δευτέρα 21/9 τα κρούσματα ήταν 1.350, με 17 νεκρούς. Τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα ήταν 87.00, 30.000 περισσότερα από χθες.

Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Ρώμης (238), στην Λομβαρδία (182) και στην Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (156).

«Απευθύνω έκκληση σε όλους να εμβολιασθούν κατά της γρίπης, ο Οκτώβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να αρχίσουμε. Στείλαμε στις περιφέρειες 70% περισσότερα εμβόλια απ΄ότι πέρυσι» δήλωσε, στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Ο Ιταλός υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι «δεν θα πρέπει να γίνουν άλλες περικοπές στην δημόσια υγεία αλλά, αντιθέτως, χρειάζεται να αυξηθούν τα σχετικά κονδύλια».

Aντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι «διασπείρει ένα πολιτικό ιό» με «αβάσιμες κατηγορίες» σε βάρος του Πεκίνου σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης Covid-19 στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού.

«Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα μάχεται τόσο σκληρά εναντίον της Covid-19, οι ΗΠΑ διασπείρουν έναν πολιτικό ιό εδώ στη Γενική Συνέλευση», είπε σε δημοσιογράφους ο Ζανγκ Τζουν. Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρθηκε εναντίον της Κίνας, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι «εξαπέλυσε αυτήν τη μάστιγα σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Η Κίνα απορρίπτει κατηγορηματικά και αντιτίθεται στις αβάσιμες κατηγορίες που διατυπώνουν οι ΗΠΑ εναντίον της», τόνισε ο Κινέζος πρεσβευτής.

«Ο θόρυβος που κάνουν οι ΗΠΑ είναι ασύμβατος με την ατμόσφαιρα της Γενικής Συνέλευσης», συμπλήρωσε. Κατηγόρησε, δε, τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «καταχράται το βήμα των Ηνωμένων Εθνών για να προκαλέσει αντιπαράθεση» και για να «αποδυναμώσει» με αυτόν τον τρόπο τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ρωσία για το εμβόλιο

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να προμηθεύσει τις χώρες με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V που απέδειξε ότι είναι αξιόπιστο, ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώ πρότεινε να προσφέρει δωρεάν το ρωσικό εμβόλιο κατά του Covid-19 στους υπαλλήλους του ΟΗΕ.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει στους συνεργάτες του ΟΗΕ όλη την αναγκαία εξειδικευμένη βοήθεια. Ιδιαίτερα προτείνουμε να προσφέρουμε δωρεάν το δικό μας εμβόλιο στους συνεργάτες του ΟΗΕ και των τμημάτων του που θέλουν να εμβολιασθούν εθελοντικά», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στον ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί το δυναμικό του ΠΟΥ ενώ απηύθυνε έκκληση να αρθούν τα εμπόδια για την συνεργασία των χωρών στον τομέα της ιατρικής.

Στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς στο πλαίσιο «της προμήθειας άλλων χωρών με το ρωσικό εμβόλιο, το οποίο απέδειξε ότι είναι αξιόπιστο, ασφαλές και αποτελεσματικό».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, TASS

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2ZZXsrI
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη