Έξι κινήσεις στην άμυνα και 12 βήματα στην οικονομία – Τι επεφύλασσε η φετινή ΔΕΘ

Έξι κινήσεις στην άμυνα και 12 βήματα στην οικονομία – Τι επεφύλασσε η φετινή ΔΕΘ

Με κεντρικό άξονα την ανακούφιση της κοινωνίας από τις συνέπειες της πανδημίας, την αμυντική θωράκιση της χώρας και τη διατήρηση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε χθες τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που θα αποτελέσουν τη γέφυρα για τη μετάβαση -όπως ανέφερε- στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας. Το μεσημέρι στη 1 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη στους εκπροσώπους του Τύπου.
Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνουν 6 κινήσεις στην άμυνα και 12 βήματα στην οικονομία και αφορούν μέτρα για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, μεταρρυθμίσεις για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου και ανακοινώσεις για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας.

Ανακοινώνοντας έξι εμβληματικές αποφάσεις, όπως τις χαρακτήρισε για τις Ενοπλες Δυνάμεις, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αγορά 18 Rafale,4 φρεγατών, 4 ναυτικών ελικοπτέρων Romeo,στις προσλήψεις 15.000 ανδρών και γυναικών στις Ενοπλες Δυνάμεις, στην ενεργοποίηση την Αμυντικής Βιομηχανίας και στην ενδυνάμωση της ψηφιακής τους λειτουργίας.

Είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε όλοι εδώ, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας δέσμη 12 μέτρων -ύψους 6,8 δις ευρώ- για την οικονομία και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας, μιλώντας σε ένα περιορισμένο ακροατήριο 50 ατόμων -λόγω της πανδημίας του κορονοϊού- με βασικούς πρωταγωνιστές εκπροσώπους από την κοινωνία των πολιτών.

-Από το 2021, μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% στο 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα.
-Καταργείται, για ένα χρόνο το 2021, η Εισφορά Αλληλεγγύης για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες.
-Θεσμοθετείται 6μηνη επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας.
-Δίνεται πρόσθετη δίμηνη παράταση στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας, το οποίο πλέον θα λαμβάνει κάποιος με 50 ένσημα, από 100 που ίσχυε έως τώρα.
– Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
-Ανοίγει ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», ύψους είναι 1,5 δισ. Και θα περιλαμβάνει διευρυμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.
-Παγώνουν οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας μέχρι τέλος του έτους για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Και από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.
-Καταργείται άμεσα ο ΕΝΦΙΑ για τα 26 μικρότερα νησιά
-Τα αναδρομικά σε 1 εκατ. συνταξιούχους θα δοθούν τον Οκτώβριο.
– Θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.
– Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας.
– Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό που ακολουθεί, με 12 νομοσχέδια τους επόμενους 12 μήνες. Στα πιο εμβληματικά, οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση, η αναμόρφωση του δημοσίου και η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας με την πρόσληψη 4.000 μόνιμων νοσηλευτών, με προτεραιότητα σε εκείνους που υπηρέτησαν ως επικουρικοί εν μέσω της πανδημίας.

Έντονη κριτική άσκησαν τα κόμματα για όσα είπε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι έχει καταφέρει να εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει στο στόχαστρο τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της σε Οικονομία, Δημόσια Υγεία και Παιδεία, και εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση πυρά για τον τρόπο που ενεργεί  στην εξωτερική πολιτική. Στον πλανήτη του κ. Μητσοτάκη μπορεί να υπάρχει αυτοπεποίθηση, στην Ελλάδα δυστυχώς βασιλεύει η ανασφάλεια,αναφέρεται σχετικά.

Το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε ότι Εθνική αυτοπεποίθηση δεν επιτυγχάνεται χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης για τη χώρα,χωρίς ισχυρή κοινωνική προστασία και χωρίς τη συγκρότηση του αναγκαίου εθνικού μετώπου.

Καμιά εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και άλλα κόμματα που αντί να καταργούν μνημονιακά μέτρα,προσθέτουν και νέα τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,ο οποίος έδωσε το «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο και την πορεία του ΠΑΜΕ.

Το Μέρα 25 υποστηρίζει ότι: Τρόικα και Πρωθυπουργός απόψε απέδειξαν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με θηριώδεις εξοπλιστικές δαπάνες την ώρα που, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κατάρρευσης, ανακοινώνουν μηδενικές επενδύσεις στην  υγεία, στην παιδεία και στη βιώσιμη ανάκαμψη.

Η Ελληνική Λύση σχολιάζει ότι: «Δεν μπορείς να απεμπολείς την εθνική θέση περί «μιας και μόνης διαφοράς», να μιλάς για «μείζονα διαφορά», και να προαναγγέλλεις διάλογο τύπου Ελσίνκι επί της εθνικής μας κυριαρχίας (και παράλληλα να αγοράζεις όπλα.»

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, Ρεπορταζ Μ. Παπαδάκη

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/33pm8dL
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη