Στην Αττάλεια επέστεψε το Oruc Reis – Δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex

Στην Αττάλεια επέστεψε το Oruc Reis – Δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex

Έφτασε στην Αττάλεια το Oruc Reis, μετά και τη μη ανανέωση της τουρκικής Navtex που έληγε χθες Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον θαλάσσιο χάρτη πλοίων του MarineTraffic, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στο εσωτερικό του λιμανιού.

Η πορεία του είχε φανεί από χθες. Έχοντας μαζέψει τα ερευνητικά καλώδια έπλεε προς τις τουρκικές ακτές συνοδεία των σκαφών, Ataman και Cengiz Han.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας έρχεται στον απόηχο του μηνύματος που εκπέμφθηκε από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Κορσικής, με τη λίστα κυρώσεων προς την Τουρκία να βρίσκεται στην τελική επεξεργασία από την αρμόδια Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ αναμένοντας την τελική της επικύρωση στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Από την Κορσική, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης κάλεσαν για ακόμη μία φορά την Τουρκία, να σεβαστεί τους κανόνες Δικαίου, συνολικά και όχι επιλεκτικά. Άλλως θα έρθει νομοτελειακά, αντιμέτωπη με σοβαρότατες κυρώσεις, τις οποίες, όπως είπαν, θα υπογράφουν και οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες.

Μήνυμα ανησυχίας για τις έκνομες δράσεις της Τουρκία απηύθυνε χθες από την Κύπρο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», τόνισε ο Μάικ Πομπέο.

«Oι διαφορές πρέπει να λύνονται με το διάλογο», επανέλαβε και ο Κύπριος Πρόεδρος, στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη λήξη της συνάντηση. Για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε.

Ο κ. Πομπέο επισήμανε ακόμα ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να επιλύσουν διαφορές, περιλαμβανομένων αυτών σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας, κατά τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό, τονίζοντας πως οι αυξανόμενες στρατιωτικές εντάσεις δεν βοηθούν κανέναν παρά μόνο τους αντίπαλους που θέλουν να δουν διαίρεση στη διατλαντική ενότητα και σημείωσε ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι απολύτως αναγκαία για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια, τη δημιουργία νέων αγορών και την οικονομική ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/3hqWxX9
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη