Με την παρουσία του πρωθυπουργού τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας


Στις 18:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στον επίσημο εορτασμό για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στη Σαλαμίνα. Η μετάδοση θα γίνει απευθείας μέσω ΕΡΤ2 και ert.gr. Θα απευθύνει χαιρετισμό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα παραστούν ο πρωθυπουργός, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Θεοδωρικάκος, η ΓΓ της Ουνέσκο, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», η Άντρη Αναστασιάδη σύζυγος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλος της Τιμητικής Κοσμητείας του επετειακού έτους «Θερμοπύλες- Σαλαμίνα 2020», που θα απευθύνει και χαιρετισμό.

Οι δύο καθοριστικές μάχες έγιναν το 480 π.X. μεταξύ των ελληνικών και περσικών στρατευμάτων. Όπως αναφέρει ο Κ. Καβάφης με την φράση «Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες», η λέξη «Θερμοπύλες» σημαίνει η πίστη στις αρχές και στις αξίες, οι υψηλοί στόχοι.

Οι Θερμοπύλες ήταν παραθαλάσσιο πέρασμα, στην Ελλάδα. Η περιοχή έχει πάρει το όνομά της από κοντινές πηγές θερμού νερού και από τα στενά και δύσβατα περάσματα από τα οποία μπορούσε να πλησιάσει κανείς την περιοχή, τις πύλες, οι οποίες ήταν η Ανατολική, η Μεσαία (το πιο στενό μέρος των Θερμοπυλών) και η Δυτική. Οι θερμές πηγές υπάρχουν ακόμη αλλά σήμερα το πέρασμα ήταν τότε ένα στενό μονοπάτι με περίπου 12 μέτρα πλάτος που θέλησαν να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες για να εκμεταλλευτούν στρατηγικά και να εμποδίσουν τον υπεράριθμο περσικό στρατό. Σήμερα το πέρασμα φτάνει από 1,5 έως 3 χιλιόμετρα εξαιτίας των αποθέσεων στις εκβολές του Σπερχειού.

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτέλεσε την σημαντικότερη σύγκρουση και την αρχή του τέλους της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 480 π.Χ. Στη ναυμαχία, ο ελληνικός στόλος πέτυχε μια σημαντική νίκη, αφού κατέστρεψε 300 περσικά πλοία. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αν οι Πέρσες νικούσαν στη Σαλαμίνα, θα είχε σταματήσει η ανάπτυξη της Ελλάδος, και κατά συνέπεια ο δυτικός πολιτισμός δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Γι’ αυτό, η ναυμαχία της Σαλαμίνας θεωρείται από τις πιο σημαντικές μάχες στην ανθρώπινη ιστορία.

www.ert.gr
Νεότερη Παλαιότερη