Αλέξης Μπίστικας – 29 Σεπτεμβρίου 1995

Αλέξης Μπίστικας – 29 Σεπτεμβρίου 1995

Συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από τότε που ο σκηνοθέτης κινηματογράφου Αλέξης Μπίστικας έφυγε πρόωρα από τη ζωή στα 31 του χρόνια ενώ έπασχε από AIDS, στις 29 Σεπτεμβρίου 1995. Είχε μόλις ολοκληρώσει την πρώτη και τελευταία του μεγάλου μήκους ταινία του «Το Χάραμα» (1994) που τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Ανήκε στη νέα γενιά κινηματογραφιστών των αρχών της δεκαετίας '90 και άφησε το δικό του αποτύπωμα στον νέο ελληνικό κινηματογράφο.

Σπούδασε στο Λονδίνο πολιτικές επιστήμες στο London School of Economics και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Μέσα Επικοινωνίας και στον κινηματογράφο. Εκτός από το «Χάραμα» γύρισε και ταινίες μικρού μήκους: «Τα Μάρμαρα» (1989), «Το φιλί» (1990), «Ποτσόν – ποτσόν», παιδικό παραμύθι με εικόνες από τη βάφτισή του και ψαλμωδίες από μοναχούς του Αγίου Όρους, «Το στήθος», «Το ξέφωτο» (1993) και «Η γραβάτα» (πήρε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1991), στις περισσότερες από τις οποίες αναγνωρίζεται έντονο το βιωματικό στοιχείο. Ως προς το λογοτεχνικό του έργο, υπήρξε εμπνευστής της πρωτοποριακής έκδοσης «Κοντροσόλ στο Χάος», περιοδικό που κυκλοφόρησε από το 1986 ως το 1992, με ασπρόμαυρα, τετράγωνου σχήματος τεύχη τα κείμενα των οποίων διαπνέονταν από έναν αντιπατριαρχικό και αντισεξιστικό λόγο, με αναφορές στον φεμινισμό και την ομοφυλόφιλη επιθυμία, μέσα στον απόηχο ενός ανήσυχου πανκ πνεύματος.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του σκηνοθέτη, δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ:

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ

Εκπομπή 64η

(video)
Ρεπορτάζ από την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Το Χάραμα» στην Αθήνα, το 1995, στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, που συμπεριλήφθηκε στην εκπομπή «ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ», πολιτιστικό μαγκαζίνο με θέματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Περιέχονται στιγμιότυπα από την ταινία, πλάνα από την προσέλευση του κόσμου, τους συντελεστές της ταινίας και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, καθώς και δήλωση του ίδιου του Αλέξη Μπίστικα. Τον ίδιο χρόνο έφυγε από τη ζωή.

«Το Χάραμα», παρουσιάστηκε το 1994 στο 35ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μια αισθηματική γεμάτη πάθος ταινία, που εκτυλίσσεται στο χώρο της Αθηναϊκής νύχτας, με τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, ένας ύμνος στην ελληνική λαϊκή μουσική και τους πρωταγωνιστές της. Πρόκειται για την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που βρίσκει την ταυτότητά της μέσα από τον έρωτα, καθώς σαγηνεύεται από έναν λαϊκό τραγουδιστή, κι έπειτα την προδοσία και τη συγχώρεση. Με κινητήρια δύναμη τη δημιουργική της αφοσίωση στη δουλειά της, γίνεται διάσημο αστέρι της νύχτας. Πρωταγωνιστές, ο μόνιμος συνεργάτης του Α. Μπίστικα, Σταύρος Ζαλμάς (βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και η τραγουδίστρια Κατερίνα Κούκα. «Το Χάραμα» πήρε μέρος σε πολλά ξένα φεστιβάλ και απέσπασε καλές κριτικές.

Ημερομηνία προβολής: 15/2/1995

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/36lbsQq
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη