Arnold J. Toynbee, Η φονική τυρρανία των Τούρκων & Σπυρίδων Φ. Κλαυδιανός, Σκηνές φρίκης από τη Μικρασιατική τραγωδία (Εκδόσεις Λαβύρινθος)


γράφει ο
Νίκος Νικολούδης
διδάκτωρ Ιστορίας πανεπιστημίου Λονδίνου

Τα δύο μικρά βιβλία που παρουσιάζουμε εδώ (τα οποία συμπτωματικά έχουν εκδοθεί από τον ίδιο εκδότη) έχουν εκδοθεί στην πρωτότυπη μορφή τους με διαφορά 14 ετών αλλά έχουν ένα κοινό θέμα: τις βιαιότητες του οθωμανικού και του διαδόχου του, του κεμαλικού καθεστώτος, εναντίον των αλλοεθνών πληθυσμών της οθωμανικής επικράτειας, και ιδιαίτερα των καθεαυτού τουρκικών εδαφών της. Αναφέρονται δηλαδή στις τακτικές και τις μεθόδους εθνοκάθαρσης που χρησιμοποίησε ο τουρκικός εθνικισμός κατά τις διαδοχικές φάσεις της πτώσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της επικράτησης της κεμαλικής επανάστασης, την περίοδο 1914-1922. Το βιβλίο του Τόυνμπη έχει περισσότερο ακαδημαϊκό-ιδεολογικό χαρακτήρα, ενώ του Κλαυδιανού πιο δημοσιογραφικό, καθώς περιλαμβάνει αφηγήσεις πλείστων επιμέρους περιστατικών και γεγονότων που τεκμηριώνουν πέρα από κάθε αμφιβολία την εκδικητική μανία και τις βάρβαρες διαστροφές των Τούρκων έναντι των ανυπεράσπιστων θυμάτων τους κατά την επιθανάτια αγωνία της κοσμοπολίτικης Σμύρνης και τη μεθοδευμένη εξολόθρευση του χριστιανικού της πληθυσμού.

Διαβάστε περισσότερα


from Θέματα Ελληνικής Ιστορίας https://ift.tt/3bACmEL
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη