ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας: Αδράνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην πρόληψη των καταστροφών από τον «Ιανό»

ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας: Αδράνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην πρόληψη των καταστροφών από τον «Ιανό»

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνόδευσαν τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στη γεωργία, την οικονομία και την κοινωνία των περιοχών αυτών και με απώλεια της ζωής τεσσάρων ανθρώπων, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ασκώντας παράλληλα οξεία κριτική στην Περιφέρεια και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έγιναν.


Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «Πέρα από τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών που υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες του φαινομένου και το αίτημά τους για πλήρη αποζημίωση των απωλειών τους, παραμένει και το τεράστιο θέμα της ύπαρξης των ευθυνών από μέρους της Πολιτείας και των θεσμικών της εκπροσώπων. Με βάση αυτές τις προβλέψεις και τις πληροφορίες της ΕΜΥ μπορούσαν να ληφθούν προληπτικά μέτρα για το μετριασμό των καταστροφών που ακολούθησαν τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και στην οικονομία.
Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) της Θεσσαλίας περιέχουν επαρκή στοιχεία για τις υπερχειλίσεις των παραποτάμων του Πηνειού και τις κατακλύσεις σε μεγάλες εκτάσεις, σε αγροτικές και αστικές περιοχές που, εάν αξιοποιούνταν, θα μπορούσε έγκαιρα να σχεδιασθεί ο επιχειρησιακός προγραμματισμός σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών και την προετοιμασία του μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να περισωθεί ό,τι ήταν δυνατόν.
Το πολύ σημαντικό όμως είναι να αναδειχθεί ότι δεν έχουν σχεδιασθεί και δρομολογηθεί έργα περιορισμού και ανάσχεσης πλημμυρών που προβλέπονται στα ΣΔΚΠ.

Επειδή όμως το θέμα είναι τεράστιο, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και τις ζωές των πολιτών, θα επανέλθουμε με πιο συγκεκριμένα δεδομένα και προτάσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις των τοπικών κοινοτήτων που πρέπει να συμμετέχουν στον προγραμματισμό της επόμενης μέρας».

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/3ndxz1B
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.