Βία μεταξύ ανηλίκων: Ποιος φταίει…

Βία μεταξύ ανηλίκων: Ποιος φταίει…

Άγριος ξυλοδαρμός 17χρονου μαθητή από 20 ανήλικους στο Γαλάτσι. Στη Λαμία, 17χρονες κλωτσούσαν πεσμένη στο έδαφος 13χρονη. Μαθητές δημοτικού στη Θεσσαλονίκη υποχρέωσαν συμμαθήτριά τους να γλείψει την τουαλέτα. Στου Ζωγράφου μαθητές γυμνασίου έβγαλαν μαχαίρι στην αυλή του σχολείου. Τους τελευταίους μήνες την επικαιρότητα απασχολούν ειδήσεις που προέρχονται απο το σχολικό περιβάλλον και αφορούν σε περιστατικά ακραίας βίας. Το να είσαι δάσκαλος ή καθηγητής σήμερα δεν είναι εύκολο. Το να είσαι γονιός είναι ακόμα δυσκολότερο. Η βία βρίσκεται παντού και μας καλεί καθημερινά να την διαχειριστούμε: στους δρόμους, στο αυτοκίνητο, στα γήπεδα, στα σχολεία, στους χώρους διασκέδασης.

Σχετικά με τη βία που εκδηλώνεται από εφήβους ακόμα και από παιδιά, ο καθηγητής παιδοψυχιατρικής και διευθυντής στην παιδοψυχιατρική κλινική ΕΚΠΑ, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Γεράσιμος Κολαΐτης, είναι σαφής:«Οι λόγοι που προκαλούν τις ακραίες μορφές επιθετικότητας είναι πολλοί. Έχουν να κάνουν όμως πρωτίστως με την οικογένεια». Ο κ. Κολαΐτης ανέφερε στην ΕΡΤ και στην Μάριον Μιχελιδάκη, ότι και οι γενετικές επιδράσεις και το περιβάλλον παίζουν ρόλο για την εκδήλωση της βίας. Ωστόσο είναι κυρίως η οικογένεια και το πώς διαπαιδαγωγούν οι γονείς το παιδί, τα αίτια για το εάν ένα παιδί αναπτύξει ακραίες συμπεριφορές βίας. Αν δηλαδή ο γονιός ανατρέφει με σκληρό τρόπο το παιδί του, εάν το ανατρέφει με τιμωρητικό τρόπο, εάν είναι ασταθής ο τρόπος που χειρίζεται τις συμπεριφορές του, τότε το παιδί μπορεί να αναπτύξει προβλήματα συμπεριφοράς

Τα παιδιά που εμφανίζουν ακραίες συμπεριφορές συνήθως θα συνεχίζουν να έχουν επιθετικότητα και στην ενήλικη ζωή τους. Συνήθως η επιθετικότητα αρχίζει στην προσχολική ηλικία. Μπορεί ένα παιδάκι στο νηπιαγωγείο να είναι επιθετικό. Και εδώ, επισημαίνει ο κ. Κολαϊτης, χρειάζεται να γίνει πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση. Αν αυτές οι παρεμβάσεις είναι έγκαιρες είναι πιο εύκολο το πρόβλημα να λυθεί και το παιδί να συνεχίσει ομαλά την εξέλιξή του.

Συχνά όμως στην οικογένεια των βίαιων παιδιών ή εφήβων υπάρχει ιστορικό βίας. Πολλοί γονείς έχουν οι ίδιοι ιστορικό επιθετικότητας, μπορεί να κάνουν χρήση αλκοόλ η ουσιών και τότε είναι δύσκολο το μικρό παιδί να ξεφύγει από τον κύκλο της βίας και της συμπεριφοράς που μπορεί να γίνει αργότερα εγκληματική.

Ο κ. Κολαϊτης υπογραμμίζει ότι πολύ σημαντική είναι η πρόληψη. Να προλάβουμε, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, η Πολιτεία, οι ειδικοί της ψυχικής υγείας, να παρέμβουμε και να αποφύγουμε τα χειρότερα. Η πρόληψη είναι αυτή που φέρνει αποτέλεσμα.

Οι περισσότεροι ειδικοί από τον χώρο της ψυχικής υγείας υποστηρίζουν ότι οι βάσεις για την ψυχική και συναισθηματική υγεία τίθενται πολύ νωρίς στη ζωή μας και ότι έως τα πέντε του χρόνια ο άνθρωπος έχει διαμορφώσει την ψυχική του «προίκα».

Κάποια πρόσφατα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι τα μικρά παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς τείνουν να εκδηλώσουν ψυχικές διαταραχές σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αλλά και στην ενήλικη ζωή, με περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά, εκπαιδευτική αποτυχία, εξαρτήσεις από αλκοόλ και ναρκωτικά, κακή σωματική υγεία και ψυχιατρικές διαταραχές.

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/32aRdT7
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη