Εμανουέλ Μακρόν προς Ταγίπ Ερντογάν: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Ευρώπης

Εμανουέλ Μακρόν προς Ταγίπ Ερντογάν: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Ευρώπης

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μακρόν τάχθηκε υπέρ του διαλόγου «αλλά όχι με κάθε τίμημα» και τόνισε πως «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Ευρώπης».

Όπως επανέλαβε πολλές φορές στο παρελθόν ο Πρόεδρος Μακρόν, ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι από τους ηγέτες με τους οποίους μιλάει πιο συχνά στο τηλέφωνο. Δεν είναι σπάνια τηλεφωνική συνομιλία. Σίγουρα είναι η πρώτη μετά το MED7 στις 10 Σεπτεμβρίου όπου ο Εμανουέλ Μακρόν διαχώρισε τον τουρκικό λαό από τις πράξεις της κυβέρνησης Ερντογάν γιατί τους «αξίζει κάτι άλλο» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αυτή η τοποθέτηση εξόργισε τον Ερντογάν που απάντησε με ύβρεις στο Γάλλο Πρόεδρο.

Στις 18 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Μακρόν έστειλε ένα συμφιλιωτικό μήνυμα μέσω Twitter: «Στην Κορσική στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία: ας επαναξεκινήσουμε ένα υπεύθυνο διάλογο, με καλή θέληση, χωρίς αφέλεια. Αυτό το κάλεσμα έρχεται πλέον και από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Φαίνεται ότι εισακούστηκε. Ας προχωρήσουμε».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και θα αποσαφηνιστούν οι ενέργειες της Άγκυρας σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία.

Επίσης ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών θεμάτων Pierre Lellouche, επιμένει ότι η επερχόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδος πρέπει να αποφασίσει για ένα οπλοστάσιο κυρώσεων αλλά όπως είπε στο γαλλικό τύπο θα πρέπει να συνδυάζεται με στρατιωτική παρουσία στην Ανατ. Μεσόγειο.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, όχι όμως με το κόστος του εκφοβισμού, όχι με το κόστος της επιβίωσης του ικανότερου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με συνεργασία και σεβασμό μεταξύ συμμάχων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
«Αυτές οι αρχές είναι αδιαπραγμάτευτες», τόνισε ο Μακρόν.

Πηγές: ΕΡΤ με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2FZMETe
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.