Πρόταση-πρόκληση για μετάταξη στο δημόσιο των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Εντός του μήνα αναμένεται το αποτέλεσμα της διαιτησίας μεταξύ της ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού πώλησης της πολύπαθης κρατικής βιομηχανίας.

Και ενώ όπως όλα δείχνουν η διαδικασία που ξεκίνησε με την υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, οδεύει προς την ολοκλήρωση, ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τους περίπου 1300 εργαζόμενους στην επιχείρηση. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι εφόσον ευοδωθεί ο διαγωνισμός, ο νέος ιδιοκτήτης θα αποφασίσει πόσοι και ποιοι από τους νυν εργαζόμενους είναι απαραίτητοι για την επόμενη ημέρα της εταιρείας.

Προ ημερών πάντως, κατατέθηκε στη βουλή από τον βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, ερώτηση σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ και την τύχη των εργαζόμενων.

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφερόμενος στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρείας που είναι σε εξέλιξη, εστιάζει στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "στόχος όλων μας είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να διασφαλιστούν την επόμενη μέρα όλες οι θέσεις εργασίας. Ωστόσο θα πρέπει ταυτόχρονα να αναζητηθούν και άλλες λύσεις για όσους ενδεχομένως δεν απορροφηθούν στη νέα εταιρία” αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

Ο ίδιος συνεχίζει βάζοντας στο τραπέζι την προοπτική, μερίδα των 1300 εργαζομένων στην προβληματική κρατική βιομηχανία, να μεταταγούν είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δοθεί η δυνατότητα μετατάξεων στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ προς τους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εάν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για κάτι τέτοιο.

Απαιτούν συναντήσεις ξεκινούν κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή τα σωματεία της Λάρκο με νέα ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν την περασμένη Παρασκευή, ζητούν συναντήσεις με την ειδική διαχείριση και το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να ενημερωθούν για το μέλλον των εργαζόμενων.

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των σωματείων με θέμα την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων, με πρόταση μάλιστα η απεργία να συνδυαστεί και με κάθοδο στην Αθήνα. Τα σωματεία της Λάρκο ζητούν να διατηρηθεί η βιομηχανία υπό κρατικό έλεγχο, να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Διευκρινίσεις Γ. Οικονόμου

Διευκρινίσεις σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσε την 1η Σεπτεμβρίου σχετικά με τις δυνατότητες για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στη ΛΑΡΚΟ, δίνει στο Capital.gr ο βουλευτής. 

Όπως αναφέρει ο ίδιος δεν προτείνει την μετάταξη στο δημόσιο όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ παρά μόνο να εξεταστεί εάν μπορούν να υπάρχουν άλλες λύσεις για την απασχόληση του προσωπικού που δεν θα διατηρήσει ο επόμενος ιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς εκκαθάρισης αποτελεί μονόδρομο με παράλληλη είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ενώ αναφέρει ότι μόνο μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση μπορούν να σωθούν οι θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων από τη Φθιώτιδα και από γειτονικούς νομούς.

"Είναι αυτονόητο ότι ο επόμενος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να υποχρεωθεί να διατηρήσει όλες τις θέσεις απασχόλησης. Θα αποφασίσει ποιους και πόσους θα πάρει από το έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό της εταιρείας".

Στο πλαίσιο αυτό η ερώτηση διερευνά εάν μπορούν να υπάρχουν και άλλες λύσεις όπως υπήρξαν και σε αντίθετες περιπτώσεις στο παρελθόν προκειμένου να μην μείνει κόσμος χωρίς δουλειά, μια από τις οποίες ενδεχομένως θα ήταν αν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, η δυνατότητα μετάταξης εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε ΟΤΑ.

"Σε κανένα σημείο της ερώτησής μου αλλά και σε καμία από τις δημόσιες παρεμβάσεις που έχω κάνει για τη ΛΑΡΚΟ, δεν βάζω στο τραπέζι την πρόταση για μετάταξη 1300 εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση", καταλήγει ο βουλευτής.

www.capital.gr
Νεότερη Παλαιότερη