Χρυσά κοσμήματα και άλλα αντικείμενα της ελληνιστικής κοσμηματοποιϊας τα οποία κατασκευάστηκαν με την τεχνική των Μακεδόνων φυλάσονται στο μουσείο της Καμπούλ


Χρυσά κοσμήματα και άλλα αντικείμενα της ελληνιστικής κοσμηματοποιϊας τα οποία κατασκευάστηκαν με την τεχνική των Μακεδόνων φυλάσονται στο μουσείο της Καμπούλ. Στην περιοχή αυτή είχε ιδρυθεί το ελληνιστικό βασίλειο της Βακτριανής από τους επίγονους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα τα αντικείμενα έχουν ως θεματολογία την ελληνική μυθολογία και τα μοτίβα είναι τα γνωστά που υπάρχουν στα μουσεία της Βεργίνας και της Θεσσαλονίκης. Η ανακάλυψη του εν λόγω θησαυρού έγινε το 1978 από τον παγκοσμίου φήμης Πόντιο αρχαιολόγο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδη , στην περιοχή Τίλια Τέπε του Αφγανιστάν. Ο ανεκτίμητος θησαυρός αποτελούμενος από εκπληκτικής τέχνης Ελληνιστικά κοσμήματα και χρυσά νομίσματα, σώθηκε ως εκ θαύματος από τους Ταλιμπάν, από ένα φύλακα του μουσείου της Καμπούλ. Ο φύλακας τον έκρυβε επί χρόνια στα υπόγεια του μουσείου και σε δεδομένο χρόνο τον παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές. Παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό μέσω μιας περιοδεύουσας έκθεσης που οργανώθηκε από το National Geographic Society. Ο Βίκτωρ Σαρηγιανίδης, ήταν Έλληνας (Ποντιακής καταγωγής) Αρχαιολόγος παγκοσμίου εμβέλειας. Γεννήθηκε το 1929 στην Τασκένδη, σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ασίας στην Τασκένδη, απ' όπου αποφοίτησε το 1952 ενώ το 1961 πήρε το Master Αρχαιολογίας Εγγύς και Μέσης Ανατολής από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα. Το 1975, με την εργασία του «Το Αφγανιστάν στην Εποχή του Χαλκού και την Εποχή του Σιδήρου», ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Ιστορικής Επιστήμης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Από το 1955 μέχρι το τέλος της ζωής του εργαζόταν στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ήταν επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρίας, μέλος της Αμερικανικής Εταιρίας Επιστημών (Ν.Υ.) και ισότιμο μέλος της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Ρωσίας.

Έγινε παγκοσμίως γνωστός από τις ανασκαφές του στον αρχαιολογικό χώρο Τίλια Τεπέ στο Αφγανιστάν, το 1978, στα πρόθυρα της σοβιετικής εισβολής και του εμφυλίου πολέμου που επακολούθησε. Εκεί ανακάλυψε νεκρόπολη, σε τύμβο που περιελάμβανε έξι τάφους (πέντε γυναικών και ενός άνδρα), με εξαιρετικά πλούσια κοσμήματα (περίπου 20.000 χρυσά αντικείμενα), τα οποία χρονολογούνται στον 1ο αιώνα π.Χ. Τα ευρήματα αυτά εκτίθονταν στο αρχαιολογικό μουσείο της Καμπούλ μέχρι το ξέσπασμα του εμφυλίου και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Από τότε θεωρούνταν οριστικά χαμένα, για να ξαναβρεθούν το 2003. Ο Σαριγιαννίδης επίσης ανέσκαψε και άλλες αρχαιολογικές θέσεις της Βακτριανής. Έφερε στο φως τη Βασιλική Νεκρόπολη Τιλλιά Τεπέ (1ος μ. Χ. αιώνας), όπου βρέθηκαν περισσότερα από 20.000 χρυσά αντικείμενα. Αυτή θεωρήθηκε "η ανακάλυψη του αιώνα". Τα ευρήματα είχαν φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο του Αφγανιστάν.

( Με τον πόλεμο όλα τα ευρήματα εκλάπησαν ή καταστράφηκαν μεταξύ του 1991-1993). Από το 1986 και για περισσότερο από 30 χρόνια, έκανε τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Τουρκμενιστάν (έρημο Καρά Κουμ), όπου ανακάλυψε το παντελώς άγνωστο στο διεθνή επιστημονικό κόσμο Βασίλειο της Μαργιανής (τέλος 3ης χιλιετίας π.Χ.), εισάγοντας μια νέα θεωρία στην επιστήμη για τη διάπλαση του πρωτοελληνιστικού πολιτισμού στην Κεντρική Ασία και την ύπαρξη ενός πολιτισμού πανομοιότυπου με αυτόν της Βακτρίας, που σύμφωνα με τα έως τα τώρα στοιχεία συνδέεται και με τον Κρητο-Μυκηναϊκό πολιτισμό. Το 1997 πήρε την ελληνική υπηκοότητα και κατέθεσε το επιστημονικό του έργο, και αντίγραφα από τα 20 βιβλία του, στο Yπουργείο Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών προκειμένου να του δοθεί σύνταξη επιστήμονα. Δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το αίτημά του. Αργότερα έχοντας πρόβλημα με τα πόδια του, αιτήθηκε τη σύνταξη των Παλιννοστούντων, για να λάβει εκ νέου άλλη μία απόρριψη από το ελληνικό κράτος. Αρκετά χρόνια αργότερα, έλαβε την περιφρονητική σύνταξη του ΟΓΑ των 192 ευρώ. Ο Βίκτωρ Σαριγιαννίδης έχει λάβει τις παρακάτω τιμητικές διακρίσεις:

- Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρίας

- Επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Εταιρίας Επιστημών

- Ισότιμο μέλος της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Ρωσίας

-Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (Ιανουάριος 2002)

- Ανώτατη Τιμητική Διάκριση «Μαχτουμκουλύ» της Δημοκρατίας του Τουρκμενιστάν (2001)

- Πρεσβευτής Ελληνισμού (1998)

- Έχει τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2000). Επίσης έλαβε δεκάδες άλλες τιμητικές διακρίσεις από ελλαδικά και ομογενειακά σωματεία και οργανώσεις.





Νεότερη Παλαιότερη