Το ιερό της Νύμφης στην Ακρόπολη: Ένα συγκλονιστικό, καλά κρυμμένο μυστικό της Αθήνας!


Το ιερό της Νύμφης στην Ακρόπολη: ένα συγκλονιστικό, καλά κρυμμένο μυστικό της Αθήνας!

Είναι δύσκολο να το "ξετρυπώσεις", ακόμα και αν σου έχουν δώσει οδηγίες. Αυτή είναι η μαγεία της Ακρόπολης, ότι το δέος δεν εξαντλείται στα αξεπέραστα καλλιμάρμαρα μνημεία του Ιερού βράχου αλλά και στα πάμπολλα κρυμμένα μυστικά των πλαγιών της, που όλα μαζί φτιάχνουν ένα αξεπέραστο σύνολο. 

Στα "πόδια" του Ηρώδειου, κρυμμένο μέσα στην πλούσια βλάστηση και στις αγριελιές, σε έναν ενεργειακό και καθαρό τόπο που αμέσως σε παραπέμπει στον μυστικό κόσμο των Νυμφών και του Πάνα, οι Αθηναίοι ζητούσαν την προστασία μιας νύμφης που είχε "συγγένεια" με την Ήρα και την Άρτεμη, προστάτιδες του γάμου.

Τα εκπληκτικά ευρήματα από το ιερό, σήμερα στον ισόγειο χώρο του μουσείου της Ακρόπολης, ρίχνουν φως στα ήθη και στα γαμήλια έθιμα της εποχής. Λουτροφόροι γεμάτες από το ιερό νερό της πηγής Καλλιρρόης, χρησίμευαν για το γαμήλιο μπάνιο και εν συνεχεία αφιερώνονταν στο Ιερό της νύμφης, αυτές ήταν οι γνωστές "λουτροφορίες". 

Η ταυτοποίηση του απλού υπαίθριου ιερού έγινε την δεκαετία του '60 από την ανακάλυψη επιγραφής (όρος). Μέχρι σήμερα αρκετά ζευγάρια ανεξαρτήτως θρησκείας, κυρίως τουρίστες ανανεώνουν τους όρκους του γάμου τους αφήνοντας λουλούδια στο ιερό. Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός ζευγαριού Νορβηγών 86 και 82 ετών που γιόρτασαν εκεί 60 χρόνια γάμου, προσφέροντας ο καθένας από ένα τριαντάφυλλο.

Αθηνολόγιο

Νεότερη Παλαιότερη