Κατερίνα Μπατζελή: Θα συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας για να ξεχάσουν την φρίκη της «λάσπης» και θα αντιπαρατεθούμε σε κάθε πρακτική που προκαλεί «λάσπη»


Ως επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά» εκτιμώ ότι είχαμε ένα από τα πιο δύσκολα Περιφερειακά Συμβούλια στη Χαλκίδα, από πολιτικής  και συναισθηματικής πλευράς  , έχοντας την εικόνα των κατεστραμμένων περιοχών από τις πλημμύρες αλλά και τις εκφράσεις των συμπολιτών μας που απεγνωσμένα ζητούσαν άμεσες λύσεις για να μπορέσουν να ζήσουν.

Η δέσμευση 75εκ.ευρω για έργα αποκατάστασης  από το 2021 -2023 με  πόρους της Περιφέρειας μας,πρέπει να είναι υλοποιήσιμη με πλήρη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. 

Πρακτικές που μέχρι τώρα ακολουθούνται από τους αρμόδιους  δεν βοηθούν τον τόπο  μας παρά μόνο τους «τοπικιστές».

Οι αποφάσεις μας για τις πληγείσες περιοχές της Ευβοίας θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται για να μην επαναλαμβάνονται  πρακτικές και καθυστερήσεις που έχουν σπρώξει  το νομό αυτό στην δύνη των ανεπαρκών υποδομών, της ανυπαρξίας  αντιπλημμυρικών έργων και φραγμάτων, των επαναλαμβανόμενων έργων στις ίδιες περιοχές  λόγο ποιοτικών αδυναμιών τους,  των ελλειμματικών μελετών, της μη ολοκλήρωσης ή και της μη καν έναρξης των έργων αποκατάστασης των πληγέντων  περιοχών από προηγούμενες καταστροφές, πολλαπλασιάζοντας έτσι την επικινδυνότητα των καταστροφικών επιπτώσεων. 

Η θωράκιση των περιοχών και των οικισμών είναι ανύπαρκτη από τις φυσικές καταστροφές . 
Από την συζήτηση μας φάνηκε ότι η πολιτική προστασία σε όλες τις βαθμίδες της λειτούργησε ερασιτεχνικά, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων κεντρικών, περιφερειακών και δημοτικών φορέων , ενώ έγινε αποδεκτό ότι δεν υπάρχουν τα προβλεπόμενα επιχειρησιακά  σχέδια . Δεν λειτούργησε η ειδοποίηση του 112 και οι  συμπολίτες μας τη μόνη πληροφόρηση που είχαν ήταν ο εκκωφαντικός ήχος των αστραπών…

Από την άλλη πλευρά οι συμπολίτες μας μέχρι σήμερα «αυτοδιαχειρίζονται» την ασφάλεια τους, οι οποίοι μετά από 25 μέρες από  τις πλημμύρες   δεν έχουν λάβει τα εξαγγελθέντα επιδόματα στήριξης τους, ζουν κοντά σε χώρους αποβλήτων με κίνδυνο την υγεία τους, βλέπουν τα χωριά τους να είναι ακόμη κλεισμένα από φερτά υλικά και ζουν και με την αγωνία των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων στο κράτος.

Ως παράταξη «πατρίδας η Στερεά» σε συνεργασία και με  παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητήσαμε επίσπευση των έργων αποκατάστασης που πρέπει  να αποτιμηθούν σωστά και με μελέτες  , να εξετασθεί το κατά πόσον πρέπει να αποκατασταθούν εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην κοίτη των ποταμών, οριοθέτηση ποταμών  και ρεμάτων που είναι ανύπαρκτη στην Εύβοια αλλά και στην Στερεά ώστε να μπορούν να γίνουν σε επομένη φάση σημαντικά και ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα σε συνδυασμό με κατασκευή φραγμάτων για τα οποία θα απαιτηθεί και  η συνεργασία συναρμόδιων Υπουργείων. Ο Λήλας, ο Μεσσάπιος και ο Μανικιάτης είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα για  τα οποία η ΠΑ -που είναι ίδια για έξι 6 χρόνια -δεν ασχολήθηκε και μόλις χθες δήλωσε αίτημα στο ΥΠΑΑΤ για το φράγμα Μεσσάπιου.


Η ΠΑ ζει στον φαύλο κύκλο της εσωστρέφεια της . 

Προσφεύγει συνεχώς στην  χρηματοδότηση αποκατάστασης  έργων λογω εκτάκτου ανάγκης, επειδή η  Εύβοια βρίσκεται στην δύσκολη αυτή κατάσταση.

Δεν έχει προχωρήσει την οριοθέτηση ποταμών ,ρεμάτων λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι σήμερα μελέτες και εθνικές οδηγίες επικινδυνότητας των υδάτων,  βάση των οποίων μπορούν να αρχίσουν  τα ειδικά πρόγραμμα , παρεμβάσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα.

Δεν έχει προετοιμάσει πρόταση για να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Φυσικών Καταστροφών και Αλληλεγγύης για να διεκδικήσει ευρωπαϊκούς πόρους   στήριξης  των πολιτών, των υποδομών και των επιχειρήσεων. 

Δεν έχει προγραμματίσει να εξοπλιστεί κατάλληλα ώστε να ασκήσει τις σημαντικές της αρμοδιότητες στην πολιτική προστασία των πολιτών μας .Οι Δήμοι δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς και δεν έχουν καμία καθοδήγηση.

Δεν έχει κανένα πρόγραμμα για την  ασφάλεια των υποδομών και δη των γεφυρών ενώ προχωρά σε πολυδάπανες αποκαταστάσεις των υπαρχόντων γεφυρών χωρίς κανένα σχεδιασμό. Αυτό γίνεται και με το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο που διορθώνεται τμηματικά. 

Επαναλαμβάνει  εύκολες παρεμβάσεις του καθαρισμού ρεμάτων και χειμάρρων εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της κάθε ΠΕ χρηματοδοτεί τη δράση αυτή, που είναι μεν πολύ χρήσιμη αλλά ανεπαρκής όταν δεν υπάρχει συνολική αντιπλημμυρική πολιτική και οριοθέτηση ρεμάτων .

Δηλώνουμε ως παράταξη ότι θα συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας για να ξεχάσουν την φρίκη της «λάσπης»   και ότι θα αντιπαρατεθούμε σε κάθε πρακτική που προκαλεί «λάσπη».


Νεότερη Παλαιότερη