Δήμος Λαμιέων: Νέα τμήματα από τα Εικαστικά Εργαστήρια (οι εγγραφές συνεχίζονται)


Τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων ιδρύθηκαν το 1999 με τη συνεργασία του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας (ΣΚΕΤΚΕ) και κατέχουν μια από τις καλύτερες θέσεις πανελλαδικά για τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις του. Το Μάιο του 2002 εντάχθηκαν με προγραμματική σύμβαση στο Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου συμμετέχουν και συνεργάζονται μεταξύ τους 30 οργανωμένα Εικαστικά Εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του Εργαστηρίου είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να αποκτήσουν γνώσεις, που θα τους βοηθήσουν να καλλιεργήσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Με οργανωμένη δομή και προγραμματισμό, σε ένα ζεστό και ευχάριστο περιβάλλον, με την καθοδήγηση έμπειρων Εικαστικών Καλλιτεχνών, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με νέα υλικά και να γνωρίσουν την εφαρμογή των ποικίλων εκφραστικών μέσων γύρω από καινούργιες και παλιές τεχνικές, που θα τους οδηγήσουν σε προσωπικές εικαστικές δημιουργίες.

Στην πορεία του το εικαστικό εργαστήρι αποκτά το χαρακτήρα του ανοιχτού εναλλακτικού σχολείου, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις πρόσβασης και επαφής των πολιτών στο χώρο των Καλών Τεχνών, αναδεικνύοντας αναμφισβήτητα και νέες προοπτικές σημαντικών επαγγελματικών κατευθύνσεων.

Στους χώρους των Εικαστικών Εργαστηρίων γίνονται οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία της περιοχής με ειδική ξενάγηση και δημιουργική συμμετοχή των μαθητών.

Τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων συνεργάζονται με τα υπόλοιπα εργαστήρια του Δικτύου σε θέματα προγραμματισμού, εκδηλώσεων, συμμετοχών και κοινών δράσεων, καθώς και με άλλους τοπικούς φορείς. Ακόμη, μέσα από ανοιχτές διαλέξεις και συζητήσεις, επιχειρείται η κατανόηση της Ιστορίας της Τέχνης από το ευρύ κοινό.

Ο αριθμός των σπουδαστών του εργαστηρίου ανέρχεται στους 400-450 περίπου μικρούς και μεγάλους μαθητές. Οι μαθητές φοιτούν σε ολιγομελή τμήματα  αρχαρίων-προχωρημένων. Τα Εργαστήρια του Δήμου απευθύνονται σε όσους έχουν τη δίψα για καλλιτεχνική δημιουργία, σε αυτούς που ονειρεύονται να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα, αλλά και σε αυτούς που θέλουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Οι εκπαιδευτές - εικαστικοί με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο προσφέρουν στους σπουδαστές θεωρητικές γνώσεις, τους οδηγούν στον πειραματισμό και την έρευνα, τους βοηθούν να γνωρίσουν τεχνικές και υλικά,  που σίγουρα συντελούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων του καθενός, αλλά και στην ανάδειξη νέων ταλέντων.

Στο παραδοσιακό κτίριο επί της πλατείας Λαού, όπου στεγάζονται τα εργαστήρια, λειτουργούν εμπλουτισμένα με καινούργια τμήματα διδασκαλίας διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και νέων επαγγελματικών προσανατολισμών στις εικαστικές και εφαρμοσμένες μορφές Τέχνης.

Τα Εργαστήρια υποδέχονται δωρεάν άτομα από ειδικές ευπαθείς ομάδες συμπολιτών, όπως παιδιά απόρων οικογενειών με καλλιτεχνική έφεση, ψυχικά ασθενείς, αλλοδαπούς από προσωρινούς καταυλισμούς, άτομα με κινητικά προβλήματα.

Παρέχουν μειωμένη συνδρομή σε πολύτεκνες οικογένειες και στους σπουδαστές, που συμμετέχουν σε περισσότερα του ενός τμήματα. Τα Εργαστήρια οργανώνουν κάθε χρόνο την "ετήσια έκθεση" με αντιπροσωπευτικά έργα των μαθητών, συμμετέχουν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και εκθέσεις, καθώς και στο Λαμιώτικο Καρναβάλλι με πολυπληθή ομάδα και αυτοσχέδια χειροποίητα κοστούμια, που κατασκευάζονται δωρεάν στο εργαστήρι αποσπώντας πρώτα βραβεία.

Στα Εικαστικά Εργαστήρια γίνονται ομιλίες και συζητήσεις σχετικές με την Ιστορία της Τέχνης με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού. Εκατοντάδες παιδιά από σχολεία  του διευρυμένου Δήμου της Λαμίας επισκέπτονται δωρεάν τους χώρους των Εικαστικών Εργαστηρίων, όπου ξεναγούνται και συμμετέχουν δημιουργικά σε εικαστικά προγράμματα και δράσεις.

Επίσης, το εργαστήρι προσφέρει έργα και ομαδικές εργασίες μαθητών σε δημόσια κτίρια και κοινόχριστους εργασιακούς χώρους. Ακόμη, σε συμφωνία με εμπορικά καταστήματα της πόλης προσφέρει στους σπουδαστές του εργαστηρίου δυνατότητες αγορών σχετικών υλικών με εκπτωσιακό όφελος.

Οι εγγραφές γίνονται καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Αναλυτικά τα τμήματα που λειτουργούν:

Τμήμα Urban Art

Urban art αποκαλούμε την τέχνη που σχετίζεται με την πόλη, τη ζωή και τις δραστηριότητές της.Έτσι, η Urban Art περιλαμβάνει την Street Art και το Graffiti αλλά και οποιαδήποτε εικαστική παρέμβαση εμπνέεται είτε από την αρχιτεκτονική είτε από τον τρόπο ζωής της πόλης. 

Οι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε μια πληθώρα διαφορετικών καλλιτεχνικών projects. Εξορμήσεις για βάψιμο με spray σε εξωτερικούς χώρους. Πολλές χρήσιμες συμβουλές για Υλικά και Τεχνικές Χρήσης Σπρέι.

Ποια είναι η Ιστορία του graffiti και φυσικά, υπάρχει και η πράξη. 

Ασταμάτητο σκιτσάρισμα, λάθη, λάθη και ξανά λάθη, άφοβα, ώστε να πειραματιστούμε, να βρούμε την ταυτότητά μας και να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση. Εξάσκηση της ομαδικότητας.

Απευθύνεται σε παιδιά που δεν αναζητούν άλλη μια τυποποιημένη δημιουργική δραστηριότητα, για παιδιά που δεν έχουν καμία εμπειρία με το graffiti ή που έχουν ήδη κάνει την αρχή κι έχουν απορίες ή όρεξη να αλληλεπιδράσουν με άλλους με τα ίδια ενδιαφέροντα.

Τμήμα Fabric Sessions

Η μόδα αντλεί από τις τέχνες, τόσο τις εικαστικές όσο και τις παραστατικές, σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο. Συνδέεται με την αλλαγή, το καινούριο και την εφευρετικότητα.

Το μάθημα αυτό απευθύνεται σε νέους & νέες που επιθυμούν να μάθουν τον υπέροχο και δημιουργικό κόσμο των υφασμάτων. Θα διδαχτούν τις βασικές αρχές και τεχνικές του Σχεδίου Μόδας ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα να σχεδιάζουν, να συνθέτουν και να χρωματίζουν σωστά σε δισδιάστατη εικόνα. Θα δημιουργήσουν κατασκευές σε κούκλα με ανακυκλώσιμα υλικά ως ένα είδος εξοικείωσης πάνω στη διαδικασία του μουλαζ, θα πειραματιστούν με την ζωγραφική σε ύφασμα ,κολάζ εμπνευσης και φυσικά θα διδαχτούν Ιστορία της μόδας. Ένα πολύ δημιουργικό τμήμα που μας δείχνει εύκολους τρόπους υλοποίησης πρωτότυπων ενδυμάτων.

Στο τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών.

Τμήμα Collage

Η λέξη «collage» (κολάζ) προέρχεται από το γαλλικό ρήμα «coller» που σημαίνει κολλάω, είναι μια μορφή τέχνης που δημιουργείται από τη συλλογή και σύνθεση διαφορετικών μορφών και υλικών, κολλημένα πάνω σε χαρτί ή καμβά. Ο σκοπός του μαθήματος είναι να μάθουν οι συμμετέχοντες  να χρησιμοποιούν τα εικαστικά μέσα της τεχνικής του κολάζ, όπως την σύνθεση, το χρώμα, τις υφές με τον πιο δημιουργικό τρόπο, δημιουργώντας τις προσωπικές τους εικαστικές αφηγήσεις.Τα υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τεχνική του collage είναι πολλά και διάφορα με πρωταγωνιστή το χαρτί σε διάφορες ποιότητες, κομμάτια από ύφασμα ή ταπετσαρίες, κομμάτια από ξύλο, φωτογραφίες, σύρματα, ζωγραφική κλπ.

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε και στον φουτουρισμό, στον δαδατισμό, στον ρεαλισμό και στον κονστρουκτιβισμό.

Τμήμα Πλεκτικής

Ετοιμάστε τις βελόνες σας, τη φαντασία σας και το μαλλί, ώστε να δημιουργήσετε ό,τι ακόμα δεν έχετε φανταστεί! 

Το πλέξιμο είναι η τέχνη της δημιουργίας ενός ελαστικού υφάσματος από ένα νοητά συνεχόμενο νήμα. Το πλεκτό μπορεί να είναι επίπεδο ή κυλινδρικό, λείο ή ανάγλυφο, ίσιο ή με καμπύλες. Το πλέξιμο δημιουργεί πολλαπλές θηλιές νήματος που συνδέονται και μπλέκονται μεταξύ τους. Όμως η τέχνη του πλεξίματος έχει κι άλλα στοιχεία, όπως υπομονή, επιμονή, φαντασία, αποφασιστικότητα, δημιουργία, το ατέρμονο κυνήγι της τελειότητας. Στόχος στο εργαστήρι πλεξίματος είναι οι κλωστές που περνάνε από τα χέρια των μαθητευόμενων να γίνονται όμορφα πλεκτά.Ο μαθητής πρέπει να διαθέσει τη φαντασία του, τη θέλησή του και την τεράστια όρεξη και αγάπη για το πλέξιμο και να μυηθεί σε αυτήν την τέχνη πολύ εύκολα, με τη σωστή καθοδήγηση. 

Αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης του πλεξίματος αποτελεί και η καλλιέργεια του αισθητικού κριτηρίου. Είναι ιδιαίτερα σπουδαίο για τους μαθητές όχι μόνο να μάθουν να πλέκουν, αλλά να μπορούν να συνδυάσουν εναλλαγές χρωμάτων και σχεδίων.

Εικαστικά Εργαστήρια Δήμου Λαμιέων

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 1, Λαμία 351 00

Τηλέφωνο: 2231 066066

Έναρξη Εγγραφών στα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιών

Εάν η τέχνη είναι όνειρο ζωής, εδώ μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

Με επανασχεδιασμό και όραμα ξεκινούν τη λειτουργία τους τα τμήματα Εικαστικών και Eφαρμοσμένων τεχνών στα εικαστικά εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων.

Μια καινούργια χρονιά, γεμάτη δημιουργικές ιδέες, νέες τεχνικές, καινοτόμες διδασκαλίες και πρωτότυπα υλικά, θα κερδίσει το ενδιαφέρον των σπουδαστών ενώ παράλληλα θα δώσει προοπτικές επαγγελματικής καθοδήγησης των νέων στο χώρο των τεχνών.

Τα νέα τμήματα των εργαστήριων εναρμονίζονται στις σύγχρονες τάσεις  διερεύνησης και ενασχόλησης στο πεδίο των τεχνών, αποκτούν δημιουργική προοπτική, εξοπλίζονται με τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα και στελεχώνονται με ικανό διδακτικό προσωπικό προκειμένου το εργαστήρι αφενός να διατηρήσει την ιστορική του διαδρομή και αφετέρου να αποκτήσει την προσωπική  καλλιτεχνική του ταυτότητα.

Σε αυτό το πνεύμα, προσκαλούμε τους φίλους της τέχνης να επισκεφθούν τους χώρους των εικαστικών εργαστηρίων (Αριστοτέλους 1, πλατεία Λαού, Λαμία) για μια φιλική γνωριμία, και για να πληροφορηθούν σχετικά με  τα μαθήματα και  το πρόγραμμα της νέας χρονιάς που ξεκινάει στις 5 Οκτωβρίου!.

Δημιουργούμε ολιγομελή τμήματα τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης που προτείνει η πολιτεία κατά της πανδημίας.

Για να εγγραφείτε στα τμήματα μπορείτε να προσέλθετε στα Εικαστικά Εργαστήρια (Αριστοτέλους 1, πλατεία Λαού) :

·         από 8/9/2020 έως και την Παρασκευή 2/10/2020 σύμφωνα με το ακόλουθο ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10.00 έως τις 13.00 και από τις 18.00 έως τις 20.00

·          καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, κατά τις ώρες λειτουργίας των εργαστηρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 2231066066

Εικαστικά Εργαστήρια Δήμου Λαμιέων!
20 χρόνια εικαστικής παρουσίας και προσφοράς του Δήμου μας προς τους δημότες όλων των ηλικιών!Από το Blogger.