Λαμία: H τοποθέτηση του Χρήστου Σταϊκούρα για την Ετήσια Έκθεση Λογοδοσίας προς τους πολίτες της Φθιώτιδας


Τοποθέτηση στη Συνέντευξη Τύπου για την Ετήσια Έκθεση Λογοδοσίας προς τους πολίτες της Φθιώτιδας

Λαμία, 3 Σεπτεμβρίου 2020

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου.

Συνέντευξη με αντικείμενο την ετήσια Έκθεση λογοδοσίας προς τους πολίτες της Φθιώτιδας, για την εξέλιξη κρίσιμων ζητημάτων της Λαμίας και της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Ήταν Οκτώβριος του περασμένου έτους, όταν κατέθεσα την πρώτη τριμηνιαία έκθεση προς τους πολίτες της περιοχής μας, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να παρουσιάζω τακτικό, ετήσιο απολογισμό – λογοδοσία, σχετικά με τα πεπραγμένα μου για την Π.Ε. Φθιώτιδας. Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλες τριμηνιαίες εκθέσεις.

Και σήμερα, βρίσκομαι εδώ, συνεπής στη δέσμευσή μου για ετήσιο απολογισμό.

Φίλες και Φίλοι,

Επιτρέψτε μου, κωδικοποιημένα, να σας αναπτύξω 4 άξονες παρεμβάσεων, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για κύρια θέματα (Αναλυτικά θα τα λάβετε στα emails σας αμέσως μετά τη Συνέντευξη Τύπου):


1ος Άξονας: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

1. Υποδομές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Έρευνας – Καινοτομίας

§  Εγκρίθηκε η υπαγωγή του έργου «Υλοποίηση Φοιτητικών Εστιών και λοιπών Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία» στο νόμο περί ΣΔΙΤ.

§  Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

§  Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του έργου.

§  Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για τη συγχρηματοδότηση του έργου.

§  Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τη συμμετοχή 7 σημαντικών επενδυτικών ομίλων.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά βεβαία την κατασκευή αυτού του – σημαντικού για την περιοχή – έργου.

Η ολοκλήρωσή του θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τη λειτουργία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λαμία, και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη θέση της περιοχής στον εθνικό χάρτη της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι προσπάθειες απεμπλοκής από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) των περίπου 120 στρεμμάτων στην περιοχή της ΠΑΒΥΠ, που δυστυχώς δεν είχαν παραληφθεί το 2015, για να τεθούν και αυτά στην ανάπτυξη υποδομών για Εκπαίδευση – Έρευνα – Καινοτομία. 

Παράλληλα με την ανάπτυξη των αναγκαίων κτιριακών υποδομών, οι οποίες πρέπει ακόμη να επεκταθούν, θα πρέπει να μελετηθεί και να δρομολογηθεί η ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λαμία, με επιπλέον τμήματα τα επόμενα χρόνια.
Προτίθεμαι, στο προσεχές διάστημα, να αναλάβω αρμοδίως, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

2. Υποδομές, Δομές και Λειτουργίες Υγείας
Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους της Φθιώτιδας και της ευρύτερης περιοχής.

Οι προσπάθειες αυτές αποκτούν αυξημένη βαρύτητα λόγω της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, κατά το χρόνο που έκλεισε:

§   Εγκαινιάστηκε η πλήρως ανακαινισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

§   Διαμορφώθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία 6 νέες μόνιμες κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών.

§   Στελεχώθηκε και εγκαινιάστηκε αρμοδίως, η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων, αφού εγκρίθηκε, από τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Εσωτερικών, ο Οργανισμός Λειτουργίας του.

§   Υλοποιήθηκαν σημαντικές δωρεές ιδιωτών για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, μετά και την πολιτική επιλογή απαλλαγής του ΦΠΑ από όλες τις δωρεές.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, έχει προτεραιοποιηθεί η συγκρότηση αναβαθμισμένης Ογκολογικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

3. Νέο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας
Η ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου και ευρύτερα της κοινωνίας της περιοχής.

Είναι γνωστό ότι η προσπάθεια κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, από το 1997 έως και σήμερα, επί 23 χρόνια, έχει περάσει από διάφορα στάδια, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες ως συνέπεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, οι προσπάθειες εντάθηκαν, ώστε αυτό το εμβληματικό – για τη Φθιώτιδα – έργο να ωριμάσει και να κριθεί κατάλληλο για ένταξη στο πρόγραμμα κατασκευής Δικαστικών Μεγάρων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Συγκεκριμένα:

§   Εκπονήθηκε νέο τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο και αποτυπώθηκε η έκταση που προορίζεται για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, εντός του πρώην στρατοπέδου «Τσαλτάκη». Η νέα έκταση ανέρχεται πλέον σε 15.000 τ.μ., είναι δηλαδή 50% μεγαλύτερη από την έκταση του παλαιού σχεδιασμού.

§   Η έκταση μεταγράφηκε στη μερίδα του Υπουργείου Οικονομικών στο υποθηκοφυλακείο Λαμίας, και εκδόθηκε σχετικό πιστοποιητικό.

§   Η έκταση δηλώθηκε εμπρόθεσμα στο Γραφείο Κτηματογράφησης Λαμίας, για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών, και εκδόθηκε αποδεικτικό δήλωσης δικαιώματος πλήρους κυριότητας.

§   Στη βάση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ο Υπουργός Οικονομικών απέστειλε επιστολή προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, ζητώντας την παράταση του χρόνου εκπλήρωσης του σκοπού παραχώρησης, για κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου, για 9 έτη.

§   ​Όλα τα νομικά και τεχνικά στοιχεία του φακέλου του ακινήτου, μαζί με τις επικαιροποιημένες κτιριολογικές ανάγκες των υπηρεσιών που πρόκειται να στεγαστούν στο Δικαστικό Μέγαρο, απεστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών.

§   Σημειώνεται ότι έχει ήδη γίνει η προετοιμασία, ώστε  να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τους όρους δόμησης και κάλυψης του εν λόγω ακινήτου, καθώς επίσης και για την τοποθέτηση της οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής. Αμέσως μετά, βέβαια, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού.

§   Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, στις 5 Αυγούστου 2020, η απόφαση ανάθεσης της υλοποίησης μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στη Γενική Γραμματεία Υποδομών, του έργου ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας.

Εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά, ώστε αυτό το εμβληματικό έργο επιτέλους να γίνει πραγματικότητα.

4. Οδικοί και Σιδηροδρομικοί Άξονες
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επιτάχυνση κατασκευής του Ε65, εντός των ορίων της Π.Ε. Φθιώτιδας, καθώς επίσης και σε βελτιώσεις δρόμων του οδικού δικτύου της Π.Ε. Φθιώτιδας.

Σε ό,τι αφορά την ανακατασκευή της παραλιακής οδού Αγίου Κωνσταντίνου, αναλάβαμε πρωτοβουλία για να συντονιστούν οι ενέργειες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανακαθορισμού των ορίων του αιγιαλού στην εν λόγω παραλιακή θέση και να εξαιρεθεί το τμήμα του παράπλευρου δικτύου αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ από τη ζώνη του αιγιαλού, ώστε να καταστεί ευχερής η πορεία των έργων ανακατασκευής.

Προχθές, δημοσιεύτηκε, στο ΦΕΚ, ο επανακαθορισμός της οριογραμμής αιγιαλού και ο καθορισμός τμήματος παλαιού αιγιαλού στη θέση “Λιμένας Αγίου Κωνσταντίνου”, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

5. Ανάδειξη Ιστορικών Τόπων – Πολιτισμός
Έργο πρώτης προτεραιότητας στον τομέα αυτό είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του δίπολου Θερμοπύλες – Αλαμάνα, ως μία ενιαία ζώνη ιστορίας και πολιτισμού.

Θεωρούμε ότι η επέτειος, το 2020, των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών, και το 2021, των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τη Μάχη της Αλαμάνας, συνηγορούν υπέρ της ανάδειξης της περιοχής.

Εμμένουμε στη θέση ότι απαιτούνται έργα μόνιμου χαρακτήρα στην περιοχή Θερμοπύλες – Αλαμάνα.

Η εν λόγω θέση έχει τεθεί – με σχετική επιστολή – υπόψη της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε η εκκίνηση της διαδικασίας εξασφάλισης κατάλληλης έκτασης, με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής.

6. Αθλητισμός
Οι αναγκαίες εργασίες για την ολοκλήρωση του εμβληματικού αθλητικού κέντρου στην τοποθεσία «Καμαρίτσα» στη Λαμία, προχωρούν.

Έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της μελέτης και αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησής της.

Είμαστε σε συνεργασία και συνεννόηση με τον Δήμο Λαμιέων, ώστε το έργο «Στάδιο Καμαρίτσας» να είναι ένα από τα πρώτα αθλητικά έργα που θα ενταχθούν, προς χρηματοδότηση, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

7. Υποδομές για την Ανάπτυξη της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας
Πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας αποτελεί η ολοκλήρωση των υποδομών της Βιομηχανικής Περιοχής της Λαμίας (ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας).

Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά από διαδοχικές συναντήσεις με την Διοίκηση της ΕΤΒΑ, αποφασίστηκε η άμεση εκκίνηση των εξής έργων:

§   Εργασίες περίφραξης, υπηρεσίες φύλαξης και ελέγχου πρόσβασης.

§   Αναβάθμιση της Μονάδας Καθαρισμού Αποβλήτων.

§   Εγκατάσταση ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών.

Τα έργα ολοκληρώθηκαν και, σήμερα, τελούνται τα εγκαίνια.

8. Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας
Μετά από συζητήσεις με την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο, συγκαλέσαμε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή μελών της Διοίκησης της ΔΕΘ-HELEXPO, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ειδικευμένη τεχνογνωσία τους.

Η Διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO παρέδωσε συνοπτική πρόταση αξιοποίησης της Π.Ε.Λ.

Βέβαια, τα δεδομένα σε εκθεσιακούς χώρους, λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχουν μεταβληθεί σημαντικά.

Οπότε άμεσα, με επισπεύδον Υπουργείο το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα αναζητηθούν εναλλακτικές, βέλτιστες λύσεις.


2ος Άξονας: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ (π.χ. ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ) – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

1. Αξιοποίηση ακινήτων ιαματικών πηγών
Εδώ και δεκαετίες, είναι γνωστή η κοινωνική και πολιτική επιθυμία για αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που βρίσκονται εντός των ορίων της Π.Ε. Φθιώτιδας.

Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της αξιοποίησης, από πλευράς του Δημοσίου, έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο).

Το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τα προαπαιτούμενα, ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε διαγωνιστικές διαδικασίες παραχώρησης σε ιδιώτες – επενδυτές.

Καταβάλλουμε προσπάθειες για το συντονισμό των περίπλοκων ενεργειών αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων και επιτάχυνσης της ωρίμανσης των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι εξετάζεται, στην παρούσα φάση, η ένταξη έργων και υποστηρικτικών μελετών, σχετικών με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για την αξιοποίηση των ακινήτων ιαματικών πηγών ολοκληρώθηκε σειρά ενεργειών για:  

§   Τη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων

§   Το Camping Κονιαβίτη

§   Τις Θερμοπύλες

§   Το Πλατύστομο

§   Την Υπάτη

Ενδεικτικά και μόνο, ως παράδειγμα, καταθέτω τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί, μέχρι σήμερα, για τη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων:

§   Αναγνωρίστηκε η πηγή Γεωργαλά και εκδόθηκε ΦΕΚ.

§   Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Επιτροπή Ιαματικών Πηγών του Υπουργείου Τουρισμού θα αποφασίσει σχετικά με την αναγνώριση της πηγής ΓΠ8.

§   Ολοκληρώθηκαν οι παρατηρήσεις από την πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ) επί του ΕΣΧΑΔΑ και αναμένεται η δεύτερη παρουσίαση, προκειμένου να δοθεί προέγκριση από το ΚΣΔ και να αναρτηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) προς διαβούλευση.

§   Ολοκληρώθηκε ο φάκελος τακτοποίησης των κτιρίων βάσει του Ν.4495/2017, και θα εισαχθεί στο σύστημα εντός των επομένων ημερών.

§   Ολοκληρώθηκε η διαδικασία άρσης υποθήκης της Εθνικής Τράπεζας.

Το γενικό πλάνο των δυνητικών επενδυτών για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών προβλέπει wellness και εναλλακτικές θεραπείες, αποκατάσταση και υποστήριξη πασχόντων, φιλοξενία αθλητικών ομάδων, τουρισμό, εκπαιδευτική - πολιτιστική αξιοποίηση (κυρίως στις Θερμοπύλες), καθώς και κατοικίες για συνταξιούχους.

2. Έξυπνη γεωργία (Smart Farming)
Κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Οικονομικών, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) προχωρά στην υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου “έξυπνης γεωργίας” (Smart Farming) στο νομό Φθιώτιδας.

Στόχος είναι η εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής στο πρωτογενή τομέα και η διάχυση των αποτελεσμάτων της όλης προσπάθειας, με συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, στους καλλιεργητές της περιοχής μας.

Το έργο θα λειτουργεί με όρους ελεύθερης αγοράς και στο πλαίσιο βέλτιστων πρακτικών, ώστε να εξασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητά του και η απαγκίστρωση από κρατικές επιδοτήσεις.


3ος Άξονας: ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

 Το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναλήφθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με θετικό – για την περιοχή – αποτέλεσμα.

Μεταξύ άλλων:

§   Ιδρύθηκε Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας στη Φθιώτιδα, με έδρα τη Λαμία.

§   Παραχωρήθηκε το πρώην Ειρηνοδικείο στο Αστυνομικό Τμήμα Δομοκού για την μεταστέγαση των Υπηρεσιών του.

§   Υπεγράφη απόφαση δωρεάν παραχώρησης κτιριακών εγκαταστάσεων για στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Στυλίδας. 

§   Εξασφαλίσθηκαν πρόσθετοι – εκτός προϋπολογισμού – πόροι για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στους Δήμους Λοκρών, Αμφίκλειας - Ελάτειας, Καμένων Βούρλων και Δομοκού.

§   Χρηματοδοτούνται έργα συντήρησης σχολικών συγκροτημάτων στο Δήμο Μακρακώμης.

§  Εξασφαλίσθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας.

§  Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών.

§  Διατηρείται το Κτηματολογικό Γραφείο στην Αταλάντη.


4ος Άξονας: ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

  Ενδεικτικά:

1ον. Υπήρξε άμεση εκτίμηση για αποζημίωση ζημιών από τον ΕΛΓΑ λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων σε τοπικούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

2ον. Ψηφίστηκε νομοθετική διάταξη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η οποία επιλύει ζητήματα διαχειριστικής και οικονομικής φύσεως του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ).

3ον. Βρέθηκε η βέλτιστη λύση με την πιστώτρια τράπεζα ώστε να αποφευχθούν μέτρα κατάσχεσης στα Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας, τα οποία θα οδηγούσαν στη παύση λειτουργίας της επιχείρησης.

4ον. Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των τραπεζικών υπηρεσιών και την αναβάθμιση των τραπεζικών συναλλαγών στη Σπερχειάδα.

5ον. Συνεχίζονται, με εντατικούς ρυθμούς, εντός νομοθετικών προθεσμιών, οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ.

Σκοπός είναι η εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της, αλλά και να διενεργηθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίησή της.

Ο ειδικός διαχειριστής προχώρησε σε καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης της εταιρείας, σε μείωση μισθολογικών αμοιβών, σε εξορθολογισμό διοικητικών διαδικασιών, σε εμπλουτισμό του μείγματος παραγωγής μέσω αξιοποίησης της σκόνης, καθώς και σε κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου για τη λειτουργία της, μέχρι και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώς.

Παράλληλα, η συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας στηρίχθηκε, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, σε επιχορήγηση από το κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 35 εκατ. ευρώ, παρά τη στενότητα των κρατικών πόρων που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

Επίσης, με επισπεύδον το Υπουργείο Εργασίας, εξετάζονται οι διαδικασίες που ορίζονται στο νόμο για την αντιμετώπιση εργασιακών θεμάτων στην επιχείρηση.

Ενώ ρυθμίστηκε και το θέμα αποζημιώσεων εργαζομένων της εταιρείας από το μακροχρόνιο πρόβλημα των ζημιωθέντων του Ασφαλιστικού Ομίλου «Ασπίς Πρόνοια».

Συμπερασματικά, οι προσπάθειες για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, μέσω ενός διεθνούς διαγωνισμού, προς όφελος της εθνικής και τοπικής οικονομίας, καθώς φυσικά και των εργαζομένων της, συνεχίζονται, με εντατικούς ρυθμούς και ρεαλιστική αισιοδοξία.

Φίλες και Φίλοι,

Από τις 9 Ιουλίου 2019, που με την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών της ΠΕ Φθιώτιδας, συνεχίζω να υπηρετώ ως Βουλευτής και με την απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ορίστηκα Υπουργός Οικονομικών, εργάζομαι σκληρά, για να ανταποκριθώ, με ποιότητα, επάρκεια και αποτελεσματικότητα, στα καθήκοντα που μου έχουν ανατεθεί.

Στόχος μου να υπηρετώ την Πατρίδα, όλους τους Έλληνες, τη Φθιώτιδα και τους Πολίτες της.

Κλείσαμε ένα χρόνο, μέρος του οποίου σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Αισθάνομαι δεσμευμένος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των πρωτοβουλιών που έχουν ξεκινήσει, προκειμένου η Φθιώτιδα να βελτιώσει τις υποδομές της και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε η Λαμία να καταστεί ισχυρός πόλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Ελλάδας, και η Π.Ε. Φθιώτιδας περιοχή ανάπτυξης, κοινωνικής και ατομικής ευημερίας.

Ευχαριστώ τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης, για την αξιόπιστη και εποικοδομητική συνεργασία.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, δεν πρέπει να σταματήσουμε.

Έχουμε μόνο μία επιλογή.

Όλοι και όλες μαζί, να πάμε μπροστά.

Ανανεώνω το ραντεβού μας, με την βοήθεια του Θεού, επί της συγκεκριμένης διαδικασίας, για την επόμενη χρονιά.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ
ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

του κ. Χρήστου Σταϊκούρα
Βουλευτή Φθιώτιδας Ν.Δ. – Υπουργού Οικονομικών

Συμπατριώτισσες – Συμπατριώτες,

Από τις 9/7/2019, που με τη δική σας ψήφο εμπιστοσύνης υπηρετώ ως Βουλευτής και με απόφαση του κ. Πρωθυπουργού ως Υπουργός Οικονομικών, εργάζομαι σκληρά για να ανταποκριθώ με ποιότητα, επάρκεια και αποτελεσματικότητα στα καθήκοντα που μου έχουν ανατεθεί.

Στόχος μου να υπηρετώ την Πατρίδα, όλους τους Έλληνες, τη Φθιώτιδα και τους Πολίτες της.

Κλείσαμε ένα χρόνο, μέρος του οποίου σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Με την επικοινωνία αυτή θέλω να σας ενημερώσω και να λογοδοτήσω για τα πεπραγμένα του πρώτου έτους, σε θέματα που αφορούν αμεσότερα της Π.Ε. Φθιώτιδας.

Αισθάνομαι δεσμευμένος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των πρωτοβουλιών που έχουν ξεκινήσει, προκειμένου η Φθιώτιδα να βελτιώσει τις υποδομές της και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε η Λαμία να καταστεί ισχυρός πόλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Ελλάδας, και η Π.Ε. Φθιώτιδας περιοχή ανάπτυξης, κοινωνικής και ατομικής ευημερίας.

Ευχαριστώ τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής για την αξιόπιστη και εποικοδομητική συνεργασία.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να σταματήσουμε.
Έχουμε μόνο μία επιλογή.

Όλοι και όλες μαζί να πάμε μόνο μπροστά.

Πίνακας περιεχομένων

Ι. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ...................................................................................................................... 5

1. Υποδομές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Έρευνας – Καινοτομίας ......................... 5

2. Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση – Ίδρυση Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων στη Π.Ε. Φθιώτιδας ....................................................................................... 6

3. Υποδομές, Δομές και Λειτουργίες Υγείας .................................................................. 7

4. Νέο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας................................................................................. 9

5. Οδικοί και Σιδηροδρομικοί Άξονες.......................................................................... 10

6. Ανάδειξη Ιστορικών Τόπων – Πολιτισμός ................................................................ 11

7. Αθλητισμός - Στάδιο «Καμαρίτσα» ......................................................................... 11

8. Υποδομές για την Ανάπτυξη της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας - Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας (ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας) ................................................................................. 11

9. Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας .................................................................................... 12

ΙΙ. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ (π.χ. ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ) – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ................................................................................................................... 12

1. Αξιοποίηση ακινήτων ιαματικών πηγών ................................................................. 12

2. Διερευνητικές επενδυτικές ενέργειες ...................................................................... 14

3. Έξυπνη γεωργία (Smart Farming ) .......................................................................... 14

ΙΙΙ. ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ .............................................................................................. 15

1. Ίδρυση Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας ............................................................. 15

2. Αστυνομικό Τμήμα Δομοκού .................................................................................. 15

3. Δωρεάν Παραχώρηση Κτιριακών Εγκαταστάσεων για στέγαση του ΑΤ Στυλίδας ..... 15

4. Χρηματοδοτική κάλυψη έκτακτων αναγκών ........................................................... 15

5. Χρηματοδότηση για έργο συντήρησης σχολικών συγκροτημάτων Δήμου Μακρακώμης .................................................................................................................................. 16

6. Χρηματοδότηση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας ........................................ 16

7. Ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Φθιώτιδα .... 16

8. Αποσυμφόρηση Περιφερειακών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ ................................................. 17

9. Έναρξη λειτουργίας γραφείου ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών στη Λαμία .................................................................................................................................. 17

10. Διατήρηση Κτηματολογικού Γραφείου στην Αταλάντη .......................................... 17

IV. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ................................................................ 18
1. Εκτίμηση και αποζημίωση ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα σε τοπικούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων. .......................................................................... 18

2. Καταβολή αποζημιώσεων στη Γραμμή Λιανοκλάδι – Δομοκός ................................ 18

3. Θέμα Δ.Σ. του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ) .................................................................................................................. 18

4. ΛΑΡΚΟ ................................................................................................................... 19

5. Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας Α.Ε. ............................................................................ 19

6. Τραπεζικές συναλλαγές στη Σπερχειάδα ................................................................. 19

Ι. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

1. Υποδομές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Έρευνας – Καινοτομίας

Στις 30 Οκτωβρίου 2019, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζητήθηκε και αποφασίσθηκε η εκπόνηση μελέτης για κτιριακές υποδομές, στην έκταση των 26 στρεμμάτων (ιδιοκτησίας του πρώην ΤΕΙ και τώρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) που χωροθετείται δίπλα στις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές.

Είναι γνωστό ότι το έργο, αναφορικά με τη Λαμία, προβλέπει την ανάπτυξη κτιριακών υποδομών 8.000 τ.μ περίπου, στην έκταση των 26 στρεμμάτων.

Η ολοκλήρωση του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τη λειτουργία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας στη Λαμία, και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη θέση της περιοχής στον εθνικό χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, της Έρευνας και Καινοτομίας.

Η εφαρμογή του σχεδίου για το έργο «Υλοποίηση Φοιτητικών Εστιών και λοιπών Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία» προχωρεί κανονικά.

Την προηγούμενη περίοδο, και παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, επιτεύχθηκαν τα εξής βήματα για την υλοποίηση του έργου:

1. Εγκρίθηκε η υπαγωγή του έργου στο νόμο περί ΣΔΙΤ - 13.02.2020

Η μελέτη, που προβλέπει περίπου 8.000 τ.μ. κτιριακές υποδομές, ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προς αξιολόγηση – έγκριση στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Με απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, στις 13 Φεβρουαρίου 2020, στην οποία συμμετέχει ο Υπουργός Οικονομικών, έγινε δεκτή η αίτηση υπαγωγής στο νόμο περί ΣΔΙΤ του έργου που υποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προς τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

2. Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου - 27.03.2020
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις 27 Μαρτίου 2020, ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η πρώτη φάση του διαγωνισμού με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, και προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2020.

3. Έγινε δημοσίευση της προκήρυξης του έργου – 24.04.2020
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη του έργου, στις 24 Απριλίου 2020. Με τη δημοσίευση ξεκίνησε και επίσημα η πρώτη φάση του διαγωνισμού, με την υποβολή προτάσεων και καταληκτική ημερομηνία στις 18 Ιουνίου 2020 (έλαβε παράταση για τεχνικούς λόγους μέχρι 16 Ιουλίου).

4. Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση στήριξης στη συγχρηματοδότηση του Έργου

Ο Υπουργός Οικονομικών, ως ένας εκ των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, πραγματοποίησαν επαφές με τον Διοικητή της ΕΤΕπ, για την εξασφάλιση στήριξης στη συγχρηματοδότηση του Έργου, το οποίο είναι συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ περίπου.

5. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος - 17.07.2020

Το στάδιο αυτό της διαδικασίας ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από επτά (7) σημαντικούς επενδυτικούς ομίλους.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά βεβαία την κατασκευή – ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου για την περιοχή.

Επίσης:

6. Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεμπλοκής από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) των περίπου 120 στρεμμάτων στην περιοχή της ΠΑΒΥΠ, που δυστυχώς δεν είχαν παραληφθεί το 2015, για να τεθούν και αυτά στην ανάπτυξη υποδομών για Εκπαίδευση – Έρευνα – Καινοτομία.

7. Παράλληλα με την εξασφάλιση - δημιουργία υποδομών γίνεται επεξεργασία λύσεων - ρυθμίσεων, οι οποίες θα προταθούν αρμοδίως, για την Ακαδημαϊκή - Ερευνητική Ανάπτυξη της περιοχής.

2. Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση – Ίδρυση Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων στη Π.Ε. Φθιώτιδας

Για την ίδρυση πειραματικών σχολείων και συναφή θέματα εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία του κ. Χ. Σταϊκούρα, με στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, με στόχο τον προγραμματισμό και το συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών για:

1. Ίδρυση κατά προτεραιότητα Πειραματικών σχολείων στη Π.Ε. Φθιώτιδας και

2. Υλοποίηση Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας σε τομείς των θετικών, ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών επιστημών στη περιοχή μας, κατόπιν σχετικής ολοκληρωμένης πρότασης η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ιδιαίτερα το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης.

3. Υποδομές, Δομές και Λειτουργίες Υγείας

Συνεχίστηκαν οι ενέργειες αναβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας στην ΠΕ Φθιώτιδας, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους της Φθιώτιδας και όχι μόνο.

Οι προσπάθειες αυτές αποκτούν αυξημένη βαρύτητα λόγω της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊου.

Ειδικότερα κατά το χρόνο που έκλεισε έγιναν τα εξής:

1. Εγκαινιάστηκε η πλήρως ανακαινισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν. Λαμίας ανακαινίσθηκε και αναβαθμίστηκε.

Εξυπηρετούσε 67 ασθενείς με μηνιαία δυνατότητα πραγματοποίησης 870 συνεδριών, ενώ πλέον, με την πλήρη ανάπτυξη της νέας Μονάδας, θα μπορεί να εξυπηρετήσει 162 ασθενείς και έως 2.150 συνεδρίες αιμοκάθαρσης το μήνα.

Στις 16.01.2020, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πλήρως ανακαινισμένης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, παρουσία των Υπουργών Υγείας κ. Β. Κικίλια και Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα.

2. Διαμορφώθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία έξι (6) νέες μόνιμες κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Λαμίας
Στο πλαίσιο της πολιτικής άμεσης ικανοποίησης από το Υπουργείο Οικονομικών των οικονομικών αιτημάτων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, χρηματοδοτήθηκαν και διαμορφώθηκαν έξι (6) νέες μόνιμες κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις σχετικές δυνατότητες του Νοσοκομείου.

Οι συγκεκριμένες κλίνες της ΜΕΘ, παραμένουν και αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για το Νοσοκομείο Λαμίας, την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας.

Επιπροσθέτως, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας ενισχύθηκε, και θα ενισχυθεί περαιτέρω, με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

3. Αποφασίσθηκε η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων και ξεκίνησε η λειτουργία του
Με απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Εσωτερικών, στις 04.05.2020, εγκρίθηκε ο Οργανισμός λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων, που προβλέπει οχτώ (8) θέσεις ιατρικού προσωπικού, με ειδικότητες Παθολογίας (4 θέσεις), Παιδιατρικής (1 θέση), Ακτινοδιαγνωστικής (1 θέση), Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής (1 θέση) και Οδοντιάτρου (1 θέση), καθώς και δεκαέξι (16) θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Η απόφαση αυτή αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Επιπροσθέτως, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια προέβη στην πρόσληψη εννέα (9) ατόμων νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη αναγκών του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων.
Στις 13.07.2020, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων από τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα.

Το εν λόγω Κέντρο Υγείας, φέρει τη σφραγίδα Κυβερνήσεων της Ν.Δ. Πρόκειται για μια πρότυπη, σύγχρονη, ψηφιοποιημένη δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία διαθέτει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), σταθμό ΕΚΑΒ, όλα τα βασικά εργαστήρια (ακτινολογικό, ψηφιακό μαστογράφο, μικροβιολογικό, ανοσολογικό, βιοχημικό) και 8 ιατρεία για τακτικά περιστατικά (γενικής ιατρικής, παιδιατρικό, οδοντιατρικό, γυναικολογικό - μαιευτικό, παθολογικό, ορθοπεδικό, χειρουργικό - αγγειολογικό και ψυχιατρικό). Επίσης, στον εξωτερικό χώρο υπάρχει ISOBOX υποδοχής και εξέτασης ύποπτων περιστατικών COVID-19.

4. Υλοποιήθηκαν σημαντικές δωρεές σε φορείς της Φθιώτιδας για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

➢ Δωρεά σημαντικού αριθμού προστατευτικών μασκών προς το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, από την ελληνική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας Raycap - 03.04.2020.

➢ Δωρεά προς το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και το ΕΚΑΒ από τον κ. Σ. Θεοδωρόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Chipita – 16.04.2020.

➢ Δωρεά προς το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδας και την Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από τον κ. Θ. Τρύφων, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας – 16.04.2020.

➢ 5.000 μάσκες παραδόθηκαν στο Σύλλογο Νεφροπαθών υπό Αιμοκάθαρση ή Μεταμόσχευση Νομού Φθιώτιδας από τον κ. Χ. Σταϊκούρα, κατόπιν δημόσιας έκκλησης για δωρεά μασκών που απηύθυνε ο Σύλλογος - 09.05.2020.

➢ Δωρεά 20.000 μασκών για τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της Φθιώτιδας από την επιχείρηση ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ – 02.07.2020.

➢ Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έκανε δωρεά για το σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου θα στεγαστούν επτά (7) νέες κλίνες ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Κλίνες οι οποίες προστίθενται στην υπάρχουσα δυναμικότητα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Έτσι, ο αριθμός των ΜΕΘ διαμορφώνεται πλέον κοντά στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στη σημαντική αυτή συμβολή συνέδραμε και η Κυβέρνηση, μέσω της απαλλαγής ΦΠΑ σε όλες τις δωρεές - 02.07.2020.

5. Έχει προτεραιοποιηθεί και δρομολογείται η συγκρότηση αναβαθμισμένης Ογκολογικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

4. Νέο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας
Η ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου και ευρύτερα της κοινωνίας της περιοχής.

Είναι γνωστό ότι η προσπάθεια κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, από το 1997 έως και σήμερα (23 χρόνια), έχει περάσει από διάφορα στάδια, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Η έκταση των 10.000 τ.μ. που είχε οριοθετηθεί στο πρώην Στρατόπεδο Τσαλτάκη (και επί των οποίων είχαν γίνει αρχικές εργασίες οι οποίες και διεκόπησαν το φθινόπωρο του 2009), απεσύρθη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το 2017, λόγω μη αξιοποίησής του.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Χ. Σταϊκούρα για τη δρομολόγηση της κατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, τους τελευταίους 2 μήνες, παρά τις μεγάλες δυσκολίες ως συνέπεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, εντάθηκαν οι προσπάθειες ώστε αυτό το εμβληματικό έργο για τη Φθιώτιδα να ωριμάσει και να κριθεί κατάλληλο για ένταξη στο πρόγραμμα κατασκευής Δικαστικών Μεγάρων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Συγκεκριμένα:

1. Εκπονήθηκε νέο τοπογραφικό διάγραμμα (Ιούλιος 2020), στο οποίο και αποτυπώθηκε η έκταση που προορίζεται για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, εντός του πρώην στρατοπέδου «Τσαλτάκη». Η νέα έκταση ανέρχεται πλέον σε 15.000 τ.μ., είναι δηλαδή 50% μεγαλύτερη από την έκταση του παλαιού σχεδιασμού, που προέβλεπε 10.000 τ.μ.

2. Η έκταση μεταγράφηκε στη μερίδα του Υπουργείου Οικονομικών στο υποθηκοφυλακείο Λαμίας (26.02.2020), και εκδόθηκε σχετικό πιστοποιητικό.

3. Η έκταση δηλώθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία Λαμίας εμπρόθεσμα στο Κτηματολόγιο – Γραφείο Κτηματογράφησης Λαμίας (28.07.2020), για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών, και εκδόθηκε αποδεικτικό δήλωσης δικαιώματος πλήρους κυριότητας.

4. Στη βάση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 1997 περί δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) στο Υπουργείο Οικονομικών, για τον αποκλειστικό σκοπό της ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου και κατόπιν σχετικής εισήγησης της Γενικής Γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας (27.07.2020), ο Υπουργός Οικονομικών απέστειλε επιστολή προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (29.07.2020), ζητώντας την παράταση του χρόνου εκπλήρωσης του σκοπού παραχώρησης (κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου) για 9 έτη.

5. Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε απαντητική επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών (30.07.2020), το οποίο αποδέχτηκε το σχετικό αίτημα και δεσμεύτηκε να εισάγει άμεσα το θέμα με θετική εισήγηση, για ενημέρωση και λήψη απόφασης, στη Διοικητική Επιτροπή του (ΔΕ/ΤΕΘΑ).

6. Όλα τα νομικά και τεχνικά στοιχεία του φακέλου του ακινήτου, μαζί με τις επικαιροποιημένες κτιριολογικές ανάγκες των υπηρεσιών που πρόκειται να στεγαστούν στο Δικαστικό Μέγαρο, απεστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών (31.07.2020). Ειδική ομάδα εργασίας θα αξιολογήσει την ωριμότητα του ακινήτου, για τελική εισήγηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη γίνει η προετοιμασία, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τους όρους δόμησης και κάλυψης του εν λόγω ακινήτου, καθώς επίσης για την τοποθέτηση της οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής. Αμέσως μετά, βέβαια, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού.

7. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τ. Β΄ αρ. 3254, στις 5 Αυγούστου 2020, η απόφαση ανάθεσης της υλοποίησης μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στη Γενική Γραμματεία Υποδομών, του έργου ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας.

Η εν λόγω απόφαση εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό ανέγερσης, μέσω ΣΔΙΤ, νέων Δικαστικών Μεγάρων που εμφανίζουν υψηλή ωριμότητα σχεδιασμού, όπως αυτό της Λαμίας.
Εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά, ώστε αυτό το εμβληματικό έργο επιτέλους να γίνει πραγματικότητα.

5. Οδικοί και Σιδηροδρομικοί Άξονες
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επιτάχυνση κατασκευής του Ε65, εντός των ορίων της Π.Ε. Φθιώτιδας και του Άξονα Λαμία - Καρπενήσι, καθώς επίσης και σε βελτιώσεις του οδικού άξονα Λαμίας - Άμφισσας και δρόμων του οδικού δικτύου της Π.Ε. Φθιώτιδας.

1. Παράπλευρο δίκτυο αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ – Ανακατασκευή της παραλιακής οδού Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας
Κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Χ. Σταϊκούρα, και σε συνέχεια σχετικών εγγράφων της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, συντονίστηκαν οι ενέργειες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας & Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών, Κτηματική Υπηρεσία Φθιώτιδας), προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανακαθορισμού των ορίων του αιγιαλού στην εν λόγω παραλιακή θέση και να εξαιρεθεί το τμήμα του παράπλευρου δικτύου αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ από τη ζώνη του αιγιαλού, ώστε να καταστεί ευχερής η πορεία των έργων ανακατασκευής.

Οι ενέργειες που ολοκληρώθηκαν μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

α. Η αποστολή ενημερωμένου τοπογραφικού διαγράμματος από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών.

β. Η σύγκληση της Επιτροπής Αιγιαλού ΠΕ Φθιώτιδας για τον επανακαθορισμό των ορίων του αιγιαλού.

γ. Η παραγωγή κατάλληλου ορθοφωτοχάρτη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

δ. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τ. Δ’ αρ. 511, την 1η Σεπτεμβρίου 2020, ο επανακαθορισμός της οριογραμμής αιγιαλού και καθορισμός τμήματος παλαιού αιγιαλού στη θέση “Λιμένας Αγίου Κωνσταντίνου”, του Δήμου Καμένων Βούρλων, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

6. Ανάδειξη Ιστορικών Τόπων – Πολιτισμός
Έργο πρώτης προτεραιότητας στον τομέα αυτό είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του δίπολου Θερμοπύλες – Αλαμάνα, ως μία ενιαία ζώνη ιστορίας και πολιτισμού.

Θεωρούμε ότι ο εορτασμός, το 2020, των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών, και το 2021, των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τη Μάχη της Αλαμάνας, συνηγορούν υπέρ της ανάδειξης της περιοχής.

Εμμένουμε στη θέση ότι απαιτούνται έργα μόνιμου χαρακτήρα στην περιοχή Θερμοπύλες – Αλαμάνα.

Η εν λόγω θέση έχει τεθεί – με σχετική επιστολή – υπόψη της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε η εκκίνηση της διαδικασίας εξασφάλισης κατάλληλης έκτασης, με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής.

7. Αθλητισμός - Στάδιο «Καμαρίτσα»
Αποτελεί ευρύτερη στόχευση η ολοκλήρωση της υποδομής στην περιοχή «Καμαρίτσα», ως ενός εμβληματικού αθλητικού κέντρου (ποδόσφαιρο, στίβος, κοκ), που να ανταποκρίνεται στο επίπεδο της Λαμίας, ως Έδρας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Οι αναγκαίες εργασίες για την ολοκλήρωση του εμβληματικού αθλητικού κέντρου στην τοποθεσία «Καμαρίτσα» στη Λαμία, προχωρούν. Έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της μελέτης και αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησής της.

Ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και της συνεργασίας που υφίσταται μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών, Δήμου Λαμιέων και Υφυπουργείου Αθλητισμού, το έργο «Στάδιο Καμαρίτσας» θα είναι ένα από τα πρώτα αθλητικά έργα που θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

8. Υποδομές για την Ανάπτυξη της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας - Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας (ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας)
Πάγιο στόχο της επιχειρηματικής τάξης της Π.Ε. Φθιώτιδας αποτελεί η ολοκλήρωση των υποδομών της Βιομηχανικής Περιοχής της Λαμίας (ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας).

Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά από συνάντηση εργασίας του κ. Χ. Σταϊκούρα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΒΑ κ. Αθ. Ψαθά, αποφασίστηκε η άμεση εκκίνηση από την ΕΤΒΑ των εξής έργων:

α. Εργασίες περίφραξης, καθώς επίσης υπηρεσίες φύλαξης και ελέγχου πρόσβασης.

β. Αναβάθμιση της Μονάδας Καθαρισμού Αποβλήτων.

γ. Εγκατάσταση ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών.

Τα έργα ολοκληρώθηκαν και τελέσθηκαν τα εγκαίνια, σήμερα, 03.09.2020.

9. Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας
Μετά από συζητήσεις με τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό, το Δήμαρχο Λαμιέων κ. Καραΐσκο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Κυρίτση, συγκαλέσαμε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών στις 03.12.2019, όπου εκτός των εκπροσώπων των φορέων – μετόχων, έλαβαν μέρος μέλη της διοίκησης της HELEXPO, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ειδικευμένη τεχνογνωσία τους.

Η συνάντηση εργασίας επικεντρώθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες:

▪ Την εκκαθάριση του Νομικού Προσώπου της ΠΕΛ, που θα έχει ως στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία του νέου φορέα.

▪ Τις επιλογές που προκύπτουν από την κατάσταση των κτιριακών και λοιπών υποδομών του χώρου.

▪ Τις δυνατότητες της μελλοντικής χρήσης του χώρου, με τρόπο που θα είναι βιώσιμος για το νέο Οργανισμό και ουσιωδώς αναπτυξιακός για την ευρύτερη περιοχή.

▪ Την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου.

Η Διοίκηση της HELEXPO παρέδωσε συνοπτική πρόταση αξιοποίησης της Π.Ε.Λ. Βέβαια, τα δεδομένα σε εκθεσιακούς χώρους, λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχουν μεταβληθεί σημαντικά. Οπότε, με επισπεύδον Υπουργείο το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα αναζητηθούν εναλλακτικές, βέλτιστες λύσεις.

ΙΙ. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ (π.χ. ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ) – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

1. Αξιοποίηση ακινήτων ιαματικών πηγών
Εδώ και δεκαετίες, είναι γνωστή η κοινωνική και πολιτική επιθυμία για αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που βρίσκονται εντός των ορίων της Π.Ε. Φθιώτιδας.

Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της αξιοποίησης, από πλευράς του δημοσίου, έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο).

Το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τα προαπαιτούμενα, ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε διαγωνιστικές διαδικασίες παραχώρησης σε ιδιώτες – επενδυτές.

Το Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών καταβάλλει προσπάθειες για το συντονισμό των περίπλοκων ενεργειών αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων και επιτάχυνσης της ωρίμανσης των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι εξετάζεται στην παρούσα φάση η ένταξη έργων και υποστηρικτικών μελετών, σχετικών με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για την αξιοποίηση των ακινήτων ιαματικών πηγών ολοκληρώθηκαν οι κάτωθι ενέργειες:

Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων
▪ Αναγνωρίστηκε η πηγή Γεωργαλά και εκδόθηκε ΦΕΚ.

▪ Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Επιτροπή Ιαματικών Πηγών του Υπουργείου Τουρισμού θα αποφασίσει σχετικά με την αναγνώριση της πηγής ΓΠ8.

▪ Ολοκληρώθηκαν οι παρατηρήσεις από την πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ) επί του ΕΣΧΑΔΑ και αναμένεται η δεύτερη παρουσίαση, προκειμένου να δοθεί προέγκριση από το ΚΣΔ και να αναρτηθεί η ΣΜΠΕ προς διαβούλευση.

▪ Ολοκληρώθηκε ο φάκελος τακτοποίησης των κτιρίων βάσει του Ν.4495/2017, και θα εισαχθεί στο σύστημα εντός των επομένων ημερών.

▪ Ολοκληρώθηκε η διαδικασία άρσης υποθήκης της Εθνικής Τράπεζας.

Camping Κονιαβίτη
▪ Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Επιτροπή Ιαματικών Πηγών του Υπουργείου Τουρισμού θα αποφασίσει σχετικά με την αναγνώριση της πηγής.

▪ Καθορίστηκαν τα όρια των τμημάτων εκείνων του ακινήτου, των οποίων τα εμπράγματα δικαιώματα θα μεταβιβαστούν στον ανάδοχο αξιοποίησης.

▪ Ερευνήθηκε η πιθανότητα κατάργησης του Βιολογικού Καμ. Βούρλων, με διοχέτευση των λυμάτων στον Βιολογικό του Μώλου. Η λύση αυτή αποδείχθηκε ανέφικτη, ακόμη και με αναβάθμιση του υπάρχοντος βιολογικού στον Μώλο. Γίνεται προσπάθεια προώθησης της λύσης αναβάθμισης του υπάρχοντος βιολογικού Καμένων Βούρλων, παράλληλα με μετάθεση του αγωγού διάθεσης.

▪ Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Τουρισμού και Υγείας εξετάζεται η δυνατότητα ο ιατρικός τουρισμός να συμπεριληφθεί στις επιτρεπόμενες χρήσεις.

Θερμοπύλες
▪ Εκδόθηκε η πράξη δασικού χαρακτηρισμού, καθώς επίσης το πιστοποιητικό τελεσιδικίας. Πλέον έχει οριστικοποιηθεί η προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου, μετά την οριοθέτηση των δασικών και αρχαιολογικών εκτάσεων.

▪ Υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Προσδιορίστηκαν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, οι οποίοι θα επικυρωθούν με την έγκριση της μελέτης ΕΣΧΑΔΑ.

Πλατύστομο
➢ Αποχαρακτηρίστηκε τμήμα αναδασωτέας έκτασης σε συνεργασία με το αρμόδιο Δασαρχείο.

➢ Εκπονήθηκε υδραυλική προμελέτη Οριοθέτησης – Διευθέτησης του ρέματος Λουτρόρεμα.

➢ Εκπονήθηκε τοπογραφική μελέτη αποτύπωσης του ρέματος Λουτρόρεμα.

➢ Συντάχθηκε o φάκελος Οριοθέτησης – Διευθέτησης του ρέματος με νέα πρόταση καθορισμού οριογραμμών.

➢ Για να προχωρήσει η αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών από το Υπ. Τουρισμού έγιναν οι απαραίτητες μετρήσεις στις Πηγές και προέκυψε ότι υπάρχουν δυσμενή ευρήματα λόγω των φερτών υλικών στο Φρεαρ, και ότι απαιτούνται μικροβιολογικές αναλύσεις για την πηγή Μορφονερίου.

Οι επόμενες ενέργειες που απαιτούνται ώστε να κατασκευαστούν τα έργα διευθέτησης και να είναι σε ισχύ ο νέος καθορισμός των οριογραμμών του ρέματος είναι οι ακόλουθες:

▪ Απόφαση Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για επανακαθορισμό οριογραμμών.

▪ Σύνταξη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) προτεινόμενων έργων διευθέτησης.

▪ Έκδοση ΑΕΠΟ.

▪ Έκδοση ΦΕΚ νέων Οριογραμμών.

▪ Σύνταξη Οριστικών Μελετών Έργων Διευθέτησης και Τευχών Δημοπράτησης.

▪ Έγκριση Οριστικών Μελετών Έργων Διευθέτησης και Τευχών Δημοπράτησης.

▪ Κατασκευή Έργων Διευθέτησης του ρέματος Λουτρόρεμα.
Υπάτη

Εκκρεμότητες Ωρίμανσης (αποτελούν προαπαιτούμενα για τη διαγωνιστική διαδικασία):

▪ Εκπόνηση - Επικαιροποίηση ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ.

▪ Νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων βάσει του N. 4495/2017.
▪ Διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το ακίνητο και την επενδυτική ταυτότητα που θα λάβει.

▪ Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Τουρισμού και Υγείας εξετάζεται η δυνατότητα ο ιατρικός τουρισμός να συμπεριληφθεί στις επιτρεπόμενες χρήσεις.

2. Διερευνητικές επενδυτικές ενέργειες
Στις 05.02.2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, με συμμετοχή εκπροσώπων ενδιαφερόμενων επενδυτών για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, Θερμοπυλών, Κονιαβίτη, στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και εξωτερικών τεχνικών, νομικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα, όπως χρονοδιάγραμμα διαδικασίας αξιοποίησης, αναγνώριση ιαματικών πηγών, βιολογικός καθαρισμός Κονιαβίτη, πρόβλεψη Μαρίνας Κονιαβίτη κ.α.

Το γενικό πλάνο των επενδυτών για την ανάπτυξη προβλέπει τους κάτωθι τομείς: wellness και εναλλακτικές θεραπείες, αποκατάσταση και υποστήριξη πασχόντων, φιλοξενία αθλητικών ομάδων, τουρισμό, εκπαιδευτική - πολιτιστική αξιοποίηση (κυρίως στις Θερμοπύλες), κατοικίες για Retirement.

3. Έξυπνη γεωργία (Smart Farming )
Κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Οικονομικών, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) προχωρά στην υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου “έξυπνης γεωργίας” (Smart Farming) στο νομό Φθιώτιδας. Στόχος είναι η εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής στο πρωτογενή τομέα και η διάχυση των αποτελεσμάτων της όλης προσπάθειας, με συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, στους καλλιεργητές της περιοχής μας. Το έργο θα λειτουργεί με όρους ελεύθερης αγοράς και στο πλαίσιο βέλτιστων πρακτικών, ώστε να εξασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα του και η απαγκίστρωση από τις κρατικές επιδοτήσεις.

ΙΙΙ. ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

1. Ίδρυση Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας
Μετά από επικοινωνία του κ. Χ. Σταϊκούρα, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ένα χρόνιο αίτημα της Φθιώτιδας έγινε πράξη. Ιδρύθηκε και λειτουργεί Υποδιεύθυνση Ασφαλείας στη Φθιώτιδα, με έδρα τη Λαμία.

2. Αστυνομικό Τμήμα Δομοκού
Ένα χρόνιο, δίκαιο αίτημα του Δήμου Δομοκού και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, έγινε πράξη.
Στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του κ. Χ. Σταϊκούρα, κατόπιν αιτήματος προς το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ ΑΕ για εξέταση του ζητήματος, ολοκληρώθηκε, στις 12.11.2019, η παραχώρηση χρήσης του πρώην Ειρηνοδικείου Δομοκού στο Αστυνομικό Τμήμα Δομοκού, με σκοπό τη στέγαση των υπηρεσιών του.

3. Δωρεάν Παραχώρηση Κτιριακών Εγκαταστάσεων για στέγαση του ΑΤ Στυλίδας
Μετά από επικοινωνία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, με σκοπό τη μεταστέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Στυλίδας, υπεγράφη απόφαση δωρεάν παραχώρησης, με τη μορφή χρησιδανείου, τεσσάρων καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας 144,40 τ.μ. και μίας αίθουσας συγκέντρωσης, επιφάνειας 118,50 τ.μ., στον οικισμό εργατικών κατοικιών «ΣΤΥΛΙΔΑ Ι», ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ (τ. ΟΕΚ), στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι υπεύθυνο για να αξιολογήσει τις δυνατότητες των συγκεκριμένων κτιριακών εγκαταστάσεων και να τις καταστήσει λειτουργικές, με δικές του δαπάνες.

4. Χρηματοδοτική κάλυψη έκτακτων αναγκών
Στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου κ. Χ. Σταϊκούρα, υπήρξε έκτακτη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 220.000 ευρώ, λόγω έκτακτων αναγκών, των κάτωθι Δήμων, για συγκεκριμένα έργα:

Δήμος Λοκρών: 70.000 ευρώ

Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας: 40.000 ευρώ

Δήμος Καμένων Βούρλων: 50.000 ευρώ

Δήμος Δομοκού: 60.000 ευρώ

5. Χρηματοδότηση για έργο συντήρησης σχολικών συγκροτημάτων Δήμου Μακρακώμης
Στο Δήμο Μακρακώμης λειτουργούν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των οποίων η συντήρηση γίνεται ως επί το πλείστον από πόρους του Δήμου, με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο οι απαραίτητες συντηρήσεις και οι πιο επείγουσες.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα, με χρηματοδότηση 20.000 ευρώ, για την επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Σπερχειάδας και με το ποσό των 20.000 ευρώ, για την επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων του Γυμνασίου – Λυκείου Μακρακώμης.

6. Χρηματοδότηση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας
Μετά από σχετική πρωτοβουλία του κ. Χ. Σταϊκούρα, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Λαμιέων, εξασφαλίστηκε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 8.000 ευρώ προς τη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας.

Ο Δήμος Λαμιέων καταθέτει τα αναγκαία έγγραφα στο Υπουργείο Πολιτισμού.

7. Ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Φθιώτιδα
Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση, έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας, θέτοντας ως βασικό τους στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Για το σκοπό αυτό ενεργοποίησαν χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Και τα τρία αυτά εργαλεία είχαν θετικά αποτελέσματα στην ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια.

Ειδικότερα, στην Π.Ε. Φθιώτιδας, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία (Δελτίο Τύπου 05.08.2020), στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής πρώτου και δεύτερου κύκλου σε επιχειρήσεις, καθώς και στο πλαίσιο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, έχει χορηγηθεί συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 16,1 εκ.ευρώ σε 6.204 ΑΦΜ.

Επίσης στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής επωφελήθηκαν 982 επιχειρήσεις της Π.Ε. 
Φθιώτιδας λαμβάνοντας 6,6 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχουν εγκριθεί, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Φθιώτιδα, 206 δάνεια, από τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί 147 και έχουν εκταμιευθεί 137, συνολικού ύψους 16,3 εκατ.ευρώ.

Συνολικά στις επιχειρήσεις της Φθιώτιδας έχουν χορηγηθεί 32,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να ξεπεράσουν την πρωτόγνωρη δοκιμασία που προκάλεσε η υγειονομική κρίση και σταδιακά να ανακάμψουν.

8. Αποσυμφόρηση Περιφερειακών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εξυπηρέτησης των αγροτών και των προστατευόμενων μελών τους, ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ επέλεξε να εκκινήσει την πιλοτική λειτουργία της αποκέντρωσης των Υπηρεσιών του πρώην ΟΓΑ από τη Στερεά Ελλάδα.

Από τις 16.12.2019, οι 11.652 αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας εξυπηρετούνται από το Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών στη Λαμία, ενώ από τις 02.01.2020, οι αγρότες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος δεν απαιτείται να επισκέπτονται τη Λαμία και το Περιφερειακό Τμήμα του πρώην ΟΓΑ για την εξυπηρέτησή τους, αλλά εξυπηρετούνται για θέματα Ασφάλισης – Εισφορών και Μητρώου, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους.

Σε συνδιασμό με την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ και της ψηφιακής απονομής συντάξεων, η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης προβλημάτων και δυσλειτουργιών στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

9. Έναρξη λειτουργίας γραφείου ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών στη Λαμία
Το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε λειτουργία στη Λαμία «Γραφείο Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών».
Το Γραφείο, το οποίο λειτουργεί σε κτιριακή υποδομή του Δήμου Λαμιέων (Οδός Λεωνίδου 9-11, Κτίριο Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λαμιέων), έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών της Π.Ε. Φθιώτιδας, αναφορικά με την παροχή έγκυρων πληροφοριών (δικαιώματα και υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη νομοθεσία, εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης των οφειλών) για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους των ενδιαφερόμενων πολιτών.

Επίσης παρέχονται πληροφορίες για την παροχή επιδότησης δανείων με εξασφάλιση την κύρια κατοικία προς τους πολίτες που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

10. Διατήρηση Κτηματολογικού Γραφείου στην Αταλάντη
Η λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου, όπως προβλέφθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προβλέπει ότι θα κλείσουν τα Yποθηκοφυλακεία και θα ανοίξουν Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματά τους. Η τελική δομή περιλαμβάνει 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 75 Υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα. Η χωρική κατανομή τους περιγράφεται στον ν.4512/2018 άρθρο 15, απ’ όπου προκύπτει ότι για τη Στερεά Ελλάδα προβλέπεται να ανοίξουν, έως τον Ιανουάριο του 2022, Κτηματολογικό Γραφείο Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία και Υποκαταστήματα Λιβαδειάς, Θήβας, Χαλκίδας, Καρπενησίου και Άμφισσας. 

Κατόπιν επικοινωνίας του κ. Χ. Σταικούρα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου και με τον Πρόεδρο της Κτηματολόγιο ΑΕ κ. Σταθάκη, αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί η Αταλάντη στο σχεδιασμό, με τη λειτουργία ενός επιπλέον Υποκαταστήματος.

IV. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

1. Εκτίμηση και αποζημίωση ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα σε τοπικούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων.
Κατόπιν επικοινωνίας του κ. Χ. Σταϊκούρα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε άμεσα, στις 29.06.2020, τις πληγείσες, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, περιοχές της Μακρυρράχης Δομοκού, της Λαμίας, της Ελάτειας, του Μώλου και άλλες περιοχές. Ο κ. Πρόεδρος δεσμεύτηκε πως θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, και οι πληγέντες παραγωγοί θα αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό.

2. Καταβολή αποζημιώσεων στη Γραμμή Λιανοκλάδι – Δομοκός
Το μακροχρόνια εκκρεμές ζήτημα των απαλλοτριώσεων εκτάσεων για την κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλάδι – Δομοκός, αντιμετωπίστηκε.

Υπεγράφη, στις 27.12.2019, από τον αρμόδιο Υπουργό, η σχετική απόφαση για καταβολή των αποζημιώσεων.

3. Θέμα Δ.Σ. του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ)
Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού, που δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή Μαλεσίνας – Θεολόγου με 4.000 οικογένειες, αιτήθηκε παράταση στη θητεία του Διοικητικού του Συμβουλίου, προκειμένου να προχωρήσουν διαδικασίες ανάληψης δικτύου ύδρευσης από το Δήμο Λοκρών.

Το Υπουργείο Οικονομικών, με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν έχει αρμοδιότητα για καθορισμό ή παράταση θητείας Δ.Σ. συνεταιρισμών του Ν.1667/1986. Παρόλα αυτά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προωθήθηκε και ψηφίσθηκε, στις 12.02.2020, νομοθετική διάταξη (άρθρο 2 του Ν.4664/2020), στο πλαίσιο της οποίας ορίζονται τα εξής:

α) Επαναφέρεται προσωρινά ο Ο.Σ.Μ.Α.Ε.Σ. υπό την εποπτεία του Υπ. Εθνικής Άμυνας μέχρι την 31.12.2020.

β) Ορίζονται νέα μέλη του διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου προκειμένου να επιλυθούν μείζονα χρονίζοντα ζητήματα διαχειριστικής και οικονομικής φύσεως.

γ) Υπάρχει πρόβλεψη περί επαναφοράς της εποπτείας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σε συνέχεια των ανωτέρω ενεργειών, συγκροτήθηκε από το Υπ. Εθνικής Άμυνας, το Εποπτικό Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οικοδομικού Συνεταιρισμού, στις 31.03.2020 και 03.04.2020 αντιστοίχως.

Χιλιάδες οικογένειες του εν λόγω Συνεταιρισμού μπορούν πλέον να ρυθμίσουν μείζονα χρονίζοντα ζητήματα διαχειριστικής και οικονομικής φύσεως.

4. ΛΑΡΚΟ
Η εταιρεία, με σημαντική συνεισφορά στην εθνική και τοπική οικονομία, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων (μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, συσσωρευμένες ζημιές και χρέη του παρελθόντος ύψους 500 εκ. ευρώ περίπου κ.α.), στις 12.02.2020, τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Σκοπός, η εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της, αλλά και να διενεργηθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίησή της.

Ο ειδικός διαχειριστής προχώρησε σε καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης της εταιρείας, στη συνέχιση της λειτουργίας της, σε μείωση και εξορθολογισμό μισθολογικών αμοιβών και διοικητικών διαδικασιών και σε κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου για τη λειτουργία της, μέχρι και την ολοκλήρωση διαγωνισμού για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώς.

Παράλληλα, η συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας στηρίχθηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, με επιχορήγηση από το κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 35 εκατ. ευρώ, παρά τη στενότητα των κρατικών πόρων και τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης στο σύνολο της οικονομίας.

Επίσης, μετά από παρέμβαση του κ. Χ. Σταϊκούρα, δρομολογούνται οι διαδικασίες που ορίζονται στο νόμο για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων – με επισπεύδον το Υπουργείο Εργασίας – και αφορούν το μέλλον των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ. 

Τέλος, ρυθμίστηκε το θέμα αποζημιώσεων εργαζομένων της εταιρείας από το δεκαετές πρόβλημα των ζημιωθέντων του Ασφαλιστικού Ομίλου «Ασπίς Πρόνοια».

Οι προσπάθειες για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, μέσω ενός διεθνούς διαγωνισμού, προς όφελος της εθνικής, της τοπικής οικονομίας αλλά και των εργαζομένων της συνεχίζονται, με εντατικούς ρυθμούς.

5. Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας Α.Ε.
Τα Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας, στο Δήμο Μακρακώμης, με σημαντικό ρόλο στη παραγωγική διαδικασία της περιοχής, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Με τη συμβολή του κ. Σταϊκούρα επιτεύχθηκε η βέλτιστη λύση με την πιστώτρια τράπεζα ώστε να αποφευχθούν μέτρα κατάσχεσης, τα οποία θα οδηγούσαν στη παύση λειτουργίας της επιχείρησης.

6. Τραπεζικές συναλλαγές στη Σπερχειάδα
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μακρακώμης, καθώς και φορείς της περιοχής, το τελευταίο έτος, θέτουν συστηματικά το ζήτημα της υπολειτουργίας ή/και του κλεισίματος τραπεζικών ιδρυμάτων στη Σπερχειάδα. Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος και κατόπιν σχετικού αιτήματος των τοπικών φορέων, ο κ. Χ. Σταϊκούρας προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

α) Επικοινωνία με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να επισημανθεί η αναγκαιότητα λειτουργίας του υποκαταστήματος Σπερχειάδος για τη τοπική περιοχή, το οποίο και τελικώς έκλεισε με βάση απόφαση της τράπεζας που στηρίζονταν σε ποσοτικά στοιχεία λειτουργίας του.

β) Επικοινωνία με τη διοίκηση της Eurobank και των ΕΛΤΑ από τις οποίες προέκυψε η δήλωση ότι θα προχωρήσει η στελέχωση και λειτουργία διακριτού και συγκεκριμένου χώρου στα ΕΛΤΑ Σπερχειάδας.

γ) Επικοινωνία με τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να εγκατασταθεί νέο, πιο σύγχρονο ΑΤΜ στην περιοχή, από την οποία προέκυψε η δήλωση ότι θα υλοποιηθεί εγκατάσταση νέου τύπου ATM με καταθετήριο, με την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων που υφίστανται με το Δήμο.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται.Από το Blogger.