Τσαβούσογλου: Για εργασίες συντήρησης αποχώρησε το Oruc Reis

Τσαβούσογλου: Για εργασίες συντήρησης αποχώρησε το Oruc Reis

Το Oruc Reis, επέστρεψε προσωρινά για συντήρηση ρουτίνας στο λιμάνι της Αττάλειας και δεν υπήρχε λόγος να εκδοθεί νέα navtex δήλωσε πριν λίγο ο ΤΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, σε αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο NTV διαλύοντας κάθε ελπίδα ότι η Τουρκία προχώρησε σε κίνηση αποκλιμάκωσης. Τα σκάφη Barbaros και ο Yavuz συνεχίζουν το έργο τους στην περιοχή, όπως είπε.

O Tούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν περιμένει πως θα αντιμετωπίσει κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διένεξή της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει πως υποστηρίζει πλήρως τα μέλη της Ελλάδα και Κύπρο και πως σχεδιάζει κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλει στην Τουρκία, αν δεν αρχίσει διάλογος. Οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να λάβουν τη σχετική απόφαση στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε και πάλι στη συνέντευξή του στο NTV ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Ωστόσο ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis θα επαναλάβει σύντομα τις επιχειρήσεις του, αφού χθες, Κυριακή, αγκυροβόλησε στα ανοικτά των νότιων ακτών της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως δεν περιμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε ήπιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, θα προχωρήσουν περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε όμως πως η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Μπορεί να είναι εναντίον του πλοίου μας, της εταιρείας μας, ατόμων. Έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις στο παρελθόν. Μήπως μείωσαν την αποφασιστικότητά μας; Όχι, η αποφασιστικότητά μας αυξήθηκε», δήλωσε στο NTV.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως η απειλή των κυρώσεων έχει συμβάλει στην πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της χώρας να ανακάμψει από την έντονη οικονομική συρρίκνωση που καταγράφει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/3bTCAqL
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη