Δημοσκόπηση Pulse: Τι «ψηφίζουν» οι Έλληνες για ελληνοτουρκικά και μάσκες

Δημοσκόπηση Pulse: Τι «ψηφίζουν» οι Έλληνες για ελληνοτουρκικά και μάσκες

Μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου διατηρεί η ΝΔ στη νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ. Τι πιστεύουν οι ερωτηθέντες για τη χρήση μάσκας; Πόσο ανησυχούν για την πανδημία και πώς βλέπουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά; Διαβάστε αναλυτικά.

Υπέρ της μάσκας για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού τάσσεται η πλειοψηφιά των ερωτηθέντων σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Στην Αττική ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξάπλωση του ιού, σχεδόν οχτώ στους δέκα κατοίκους της περιφέρειας, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα έξι στους δέκα κατοίκους. 

Παράλληλα, στη δημοσκόπηση διαφαίνεται η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικιακά, καθώς, παρότι υψηλό, το ποσοστό των νέων 17 έως 29 ετών που τάσσονται υπέρ της μάσκας είναι και το χαμηλότερο. 

Για τη μάσκα και τη χρήση της

Ειδικότερα, το 74% των ερωτηθέντων συνολικά δηλώνει ότι έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της μάσκας, με το 56% να απαντά σίγουρα ναι και το 18% μάλλον ναι. 19% του δείγματος συνολικά απαντά ότι δεν έχει πεισθεί για τη μάσκα, με το 9% να δηλώνει μάλλον όχι και 10% να απαντά σίγουρα όχι. Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ δηλώνει το 7%. 

ΜΑΣΚΑ

Για την αναγκαιότητα χρήσης μάσκας δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 61% των ερωτώμενων της ηλικιακής ομάδας 17 – 29 χρόνων, το 22% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι, ενώ το 17% του δείγματος δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Στην ηλικιακή ομάδα 30 – 44 ετών δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 68% των ερωτώμενων, το 29% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι, ενώ το 3% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.  Στην ηλικιακή ομάδα 45 – 59 χρόνων δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 75% των ερωτηθέντων, το 19% απαντά  μάλλον ή σίγουρα όχι ενώ το 6% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Στην ηλικιακή ομάδα 60 και άνω δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 85% των ερωτηθέντων, το 10% απαντά  μάλλον ή σίγουρα όχι ενώ το 5% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.   

ΜΑΣΚΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Στην ερώτηση πόσο τους ανησυχεί η επιδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας το 66% των ερωτηθέντων  συνολικά απαντά πολύ ή αρκετά, με το 40% να απαντά πολύ (έναντι 34% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου) και το 26% αρκετά (έναντι 30%). 17% των ερωτώμενων απαντά μέτρια (18%), ενώ 11% συνολικά απαντά από λίγο έως ελάχιστα/καθόλου, με το 4% να δηλώνει λίγο (έναντι 6%) και το 7% ελάχιστα έως καθόλου (5%). 6% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (από 7%). 

koronoios 0

Στην Αττική ανησυχούν απερισσότερο

Στην περιφέρεια Αττικής το 77% του δείγματος ανησυχεί αρκετά έως πολύ για τον κορωνοϊό, μέτρια ανησυχεί το 13%, το 7% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 3% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

koronoios 1

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το 60% των ερωτώμενων ανησυχεί αρκετά έως πολύ για τον κορωνοϊό, μέτρια ανησυχεί το 20%, το 13% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 7% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Παγιώνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 16,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,5% (έναντι 41,5% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση του Ιουλίου), και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σταθερός (23%), με τα ποσοστά από τη μικρή δημοσκόπηση υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος να φαίνεται ότι τα καρπώνονται το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. 

Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες υποστηρίζουν την κυβερνητική στάση στα ελληνοτουρκικά, όμως μόλις ένας στους 10 δηλώνει ότι πιστεύει ότι η Άγκυρα έχει διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης. Αντίθετα, σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες αξιολογούν αρνητικά τη γερμανική στάση στα ελληνοτουρκικά, ενώ αντίθετα το 76% επικροτούν τη γαλλική στάση. 

Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 16,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,5% (έναντι 41,5% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση), τον ΣΥΡΙΖΑ 23% (σταθερό), το Κίνημα Αλλαγής να καταγράφει 6,5% (από 6%), το ΚΚΕ 5,5% (5%), η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 4% (3,5%), η ΜέΡΑ 25 2,5% (σταθερό), άλλο κόμμα 6% (7%), Λευκό/άκυρο/αποχή 5% (σταθερό) και δεν ξέρω/αναποφάσιστοι δηλώνει το 8% του δείγματος (7%). 

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων ψήφων η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 17,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 41,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ 24%, το Κίνημα Αλλαγής να καταγράφει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 4% η ΜέΡΑ 25 2,5% (σταθερό), άλλο κόμμα 6,5% , δεν ξέρω/αναποφάσιστοι δηλώνει το 8,5% του δείγματος. 

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ

Ελληνοτουρκικά

Οι αποφάσεις/ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται σε σωστή κατεύθυνση δηλώνει το 58% των ερωτηθέντων συνολικά, δηλαδή σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση το 21% (έναντι 17% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση το 37% (έναντι 38%).  Το 19% των ερωτώμενων (έναντι 20% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση) δηλώνει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται μάλλον σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 15% (16%) δηλώνει ότι κινούνται σίγουρα σε λάθος κατεύθυνση.  8% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (9%). 

Στην ερώτηση εάν υπάρχει διάθεση αποκλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία το 10% των ερωτώμενων συνολικά απαντά θετικά με 2% να δηλώνει σίγουρα ναι και το 8% μάλλον ναι. Στον αντίποδα, το 80% του δείγματος συνολικά κρίνει ότι η Άγκυρα δεν έχει διάθεση αποκλιμάκωσης  με το 37% να απαντά μάλλον όχι και το 43% σίγουρα όχι. 

Θετικά αξιολογεί τη γερμανική στάση στα ελληνοτουρκικά το 18% των ερωτώμενων συνολικά, με 3% να απαντά σίγουρα θετικά (σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και το 15% μάλλον θετικά (έναντι 7%). Το 68% αντίθετα αποτιμά αρνητικά τη συμβολή της Γερμανίας με το 38% μάλλον αρνητικά (34%) και το 30% (42%) σίγουρα αρνητικά. 14% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ (σταθερό). 

Την ίδια ώρα θετικά αξιολογεί τη γαλλική στάση στα ελληνοτουρκικά το 76% των ερωτηθέντων συνολικά, με το 45% σίγουρα θετικά (31%) και το 31% μάλλον θετικά (έναντι 36% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση).  11% του δείγματος συνολικά αποτιμά μάλλον αρνητικά τη στάση του Παρισιού, με 7%  απαντά μάλλον αρνητικά (12%) και 4% σίγουρα αρνητικά (6%). 13% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ (15% στην προηγούμενη έρευνα).

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 46% του δείγματος (έναντι 48%), ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 24% (σταθερό) με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο ανδρών να διαμορφώνεται στο 22%. 26% κρίνει ότι κανένας από τους δυο δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός (23% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ 4% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (5%). 

Δείτε όλη τη δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι εδώ

Δημοσκόπηση STAR: Στο 18% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση της MRB για το STAR η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 18%, ενώ οι πολίτες δεν θέλουν συμβιβασμό με την Τουρκία και νέο lockdown.

Η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικά το διάστημα 21-23 Σεπτεμβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.009 ατόμων.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21%, το ΚΙΝΑΛ 5%, το ΚΚΕ 4,7%, η Ελληνική Λύση 4,1%, το ΜέΡΑ 25 2,9%, ενώ οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 13,1%. Το άλλο κόμμα φτάνει σε ποσοστό 4,6% και στο 5,6% το λευκό - άκυρο - αποχή.

Σε ερώτημα σχετικά με τους υπουργούς της κυβέρνησης και το πόσο θετική ή όχι είναι η άποψη των πολιτών στη δημοσκόπηση καταγράφεται ότι ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην κορυφή με 55,2%, ενώ ακολουθούν οι Βασίλης Κικίλιας και Τάκης Θεοδωρικάκος.

dimoskopisi 24 9



via Ειδησεις https://ift.tt/3mRRwdO
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη