Κορονοϊός Ελλάδα: Οι επόμενες ημέρες κρίνουν τα νέα μέτρα, δραματική έκκληση Τσιόδρα μετά τα 1259 κρούσματα

intime

Κορονοϊός Ελλάδα: Δραματική ήταν η αύξηση των κρουσμάτων την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.259 νέα περιστατικά, κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι ειδικοί.

Ο ιός τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει επιθετικές τάσεις και εν όψει χειμώνα, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Κατά την ενημέρωση της Τρίτης, ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε το παρών και έκανε δραματική έκκληση, προειδοποιώντας για πολύ σοβαρές επιπτώσεις, αν δεν αλλάξει η κατάσταση τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για μια τεράστια προσπάθεια να αποφευχθεί το γενικό lockdown και έκανε σαφές πως η τήρηση των μέτρων είναι το τελευταίο «χαρτί» για να αντιστραφεί το κλίμα και να αποφευχθούν νέα μέτρα.

Ο λοιμωξιολόγος, θέλοντας να δείξει την κρισιμότητα της κατάστασης, τόνισε πως οι επόμενες δύο εβδομάδες πρέπει να φέρουν μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Όμως, παραδέχτηκε πως η κατάσταση δείχνει πως πλέον δύσκολα θα «μαζευτεί» το πράγμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Eχουμε δύο εβδομάδες μπροστά μας... Ας αποφύγουμε τις ευκαιρίες μετάδοσης σε ένα επίπεδο χαμηλό ή όσο πιο χαμηλό γίνεται. Μπορεί να μη μαζεύεται το πράγμα, γιατί όντως αυτό δείχνει...», ανέφερε σε δραματικό τόνο και έδωσε το παράδειγμα της Ελβετίας, όπου τα κρούσματα έφτασαν σε τρομακτικά νούμερα.

«Η Ελβετία έχει 28% θετικότητα! Ξεκίνησε με 500 κρούσματα πριν 15 μέρες και έφτασε ταχύτατα τα 6.000-7.000. Η Ελλάδα έχει 4,4% θετικότητα σήμερα. Σταδιακά, τσιμπάει... Ηταν 3% πριν 10-15 μέρες. Μέρα με την μέρα, ανεβαίνει», σημείωσε.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στον χάρτη του ECDC για τα κρούσματα στην Ευρώπη, όπου το όριο του ποσοστού των θετικών τεστ στον κορονοϊό είναι 4%, νούμερο που η Ελλάδα ξεπέρασε. «Το ECDC βάζει σαν όριο το 4%. Το έχουμε ξεπεράσει τις τελευταίες ημέρες, να κάνουμε μια προσπάθεια να το κατεβάσουμε».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «δύσκολο Δεκέμβριο. Ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα γιατί θα έχουμε και αναπνευστικές λοιμώξεις», ανέφερε, προειδοποιώντας για ακόμη πιο δύσκολες ημέρες αν δε τηρηθούν τα μέτρα.

«Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, χρειαζόμαστε μία ώριμη συνείδηση, ωστόσο δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε. Είναι η ώρα της συνείδησης, να μιλήσουν οι καρδιές. Δεν μετράνε τα δικά μου λόγια, όσο η δική σας ελεύθερη επιλογή. Αυτό που θα κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά».

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Τσιόδρα ανέφερε: «Ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει ίσως και πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε. Σήμερα είχαμε συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, μας είπε για την ελπίδα του ρωσικού εμβολίου. Υπάρχει ελπίδα, δοκιμάζονται καινούρια φάρμακα».

Επιθετικός ο κορονοϊός στις νέες ηλικίες

Βασικός παράγοντας της αύξησης των κρουσμάτων θεωρείται η μετάδοση στους νέους, καθώς στις ηλικίες 19-39, οι μολύνσεις συνεχίζονται με υψηλούς ρυθμούς. Λόγω της αλλαγής στην θερμοκρασία, ο κόσμος συγκεντρώνεται περισσότερο σε κλειστούς χώρους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

Οι περιοχές που δείχνει επιθετικές τάσεις ο κορονοϊός

Στην αναγγελία των 1.259 κρουσμάτων, παρατηρείται ραγδαία αύξηση σε συγκεκριμένα αστικά κέντρα. Η Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά έφτασε την Αττική σε κρούσματα, καθώς 295 είχε το Λεκανοπέδιο και 291 η συμπρωτεύουσα.

Επιπλέον, πολύ υψηλά είναι τα νούμερα και σε Ροδόπη (75), Σέρρες (75), Λάρισα (47), με τον κ. Μαγιορκίνη να τονίζει πως υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις επέκτασης» της πανδημίας και «επιθετική αύξηση προ των πυλών». Όπως είπε, ταχύτερες είναι οι διαδόσεις του ιού εκτός Αττικής και παραμένουν υψηλές σε μεγάλο βαθμό.

Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες

Τα Ιωάννινα και οι Σέρρες μπαίνουν σε lockdown, ύστερα από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως επιβάλλεται lockdown στα Ιωάννινα και στις Σέρρες, καθώς παρατηρείται τεράστια διασπορά του κορονοϊού, ενώ το lockdown θα είναι σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 29/10.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά την συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, δήλωσε πως οι τελευταίοι έλεγχοι δείχνουν μεγάλη διασπορά κρουσμάτων, ενώ ενδεικτικά ανεφερε πως στα Ιωάννινα καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα, πολλά κρούσματα, τόσο σε πολίτες από τυχαία τεστ, όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις από στοχευμένους ελέγχους.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα η κατάσταση είναι οριακή

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου:

Ανακοινώνουμε 1259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12381 (37.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. 225 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.



via Ειδησεις https://ift.tt/3e2MoQc

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη