Σεισμός στη Σάμο: Θρήνος για τα δύο παιδιά, συντρίμμια και ζημιές άφησε πίσω ο Εγκέλαδος, περισσότεροι από 60 μετασεισμοί

Photo: INTIME

Δύο νεκρά παιδιά, αρκετούς τραυματίες και πολλές καταστροφές σε κτίρια, οδικό δίκτυο και λιμάνια άφησε πίσω του ο σεισμός των 6,7R βόρεια της Σάμου, με τους σεισμολόγους να προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν θα είναι εξίσου έντονοι και επικίνδυνοι και εφιστούν την απόλυτη προσοχή των πολιτών.

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε στο νησί της Σάμου, με πολλούς κατοίκους να μένουν εκτός των σπιτιών τους μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το «χτύπημα» του Εγκελάδου είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο μαθητές, 15 και 17 ετών, και να τραυματιστούν ακόμη 19 άτομα, μεταξύ αυτών και ένας ανήλικους που φέρει σοβαρά κατάγματα.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 14:00 της Παρασκευής και είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσουν κτίρια, ενώ στο νησί σημειώθηκε και ένα «μίνι» τσουνάμι. Σεισμολόγοι έκαναν λόγο για την πρώτη τέτοια δόνηση σε 100 χρόνια.

Οι επιπτώσεις του σεισμού είναι ιδιαίτερα αισθητές και στη Σμύρνη της Τουρκίας, όπου έχασαν τη ζωή τους περί τα 24 άτομα ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από τα συντρίμμια.

ΣΕΙΣΜΟΣ

Ως τις 5 τα ξημερώματα καταγράφηκαν σχεδόν 60 μετασεισμοί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, με τρεις από αυτούς να είναι της τάξεως των 4,1 και 4,2 Ρίχτερ (2), ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι υπόλοιπο είναι άνω των 3 Ρίχτερ.

Θρήνος για τους μαθητές

Οι μαθητές έχασαν τη ζωή τους επιστρέφοντας από το σχολείο τους. Περπατώντας σε ένα στενό δρομάκι στο Βαθύ της Σάμου καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε.

Οι προσπάθειες των διασωστών ήταν αγωνιώδεις, ωστόσο κατέστη αδύνατο να σωθούν.

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο τους έχει στείλει το σύνολο της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Μεγάλες ζημιές

Τα κλιμάκια που έχουν σταλεί στο σημείο ξεκίνησαν από σήμερα την αυτοψία στο νησί για την καταγραφή των μεγάλων υλικών ζημιών που σημειώθηκαν λόγω της ισχυρής δόνησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ σήμερα, Σάββατο, το πρωί, μία πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι έχουν υποστεί ζημιές περί τις 150 κατασκευές στο Βαθύ κι άλλες τόσες στο Καρλόβασι.

Έκανε λόγο για καινούργιες και παλιές κατασκευές, ενώ σημείωσε πως ορισμένα κτήρια έχουν ζημιές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ζημιές και στο οδικό δίκτυ, υποδομές αλλά και το λιμάνι. Όπως είπε σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο που συνδέει τις δύο προαναφερθείσες περιοχές.

Η εκκλησία της Αγίας Άννας στη χώρα είναι ανάμεσα στα κτήρια που δεν άντεξαν το «χτύπημα» του Εγκελάδου, ενώ διατηρητέο στο Άνω Βαθύ είναι έτοιμο να πέσει. Σημαντικές ζημιές υπέστη και σε εκκλησία στο Καρλόβασι.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΣ

Μετά τον σεισμό ακολούθησε ένα «μίνι» τσουνάμι προκλήθηκε στο λιμάνι της χώρας στη Σάμο, με τα νερά να παρασύρουν οχήματα που ήταν παρκαρισμένα στο σημείο και να μπαίνουν μέσα σε καταστήματα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, που μίλησε στην κρατική τηλεόραση, όλα τα καταστήματα που είναι κοντά στο λιμάνι, είναι προς κλείσιμο.

Το μήνυμα Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετέβη εσπευσμένα στο νησί. Σε δηλώσεις του το βράδυ εξέφρασε την οδύνη του για τον χαμό των μαθητών και ζήτησε από τους πολίτες να μην περάσουν το βράδυ στα σπίτια τους.



via Ειδησεις https://ift.tt/3oD8w8N

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη