Η διαδικασία και το πρόστιμο σε εργοδότες που δεν τηρούν τα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες

Η διαδικασία και το πρόστιμο σε εργοδότες που δεν τηρούν τα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες

Την διαδικασία επιβολής προστίμων στο πλαίσιο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στήριξης των ευπαθών ομάδων εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας, περιλαμβάνει σχετική ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που πήρε ΦΕΚ.

Εάν διαπιστωθεί παραβίαση των διατάξεων για την προστασία των ευπαθών ομάδων το Σ.ΕΠ.Ε. επιβάλλει διοικητική κύρωση ύψους 5.000 € για κάθε εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και είχε υποβάλλει αίτημα στον εργοδότη του για εξ' αποστάσεως εργασία, και δεν έχουν εφαρμοστεί τα έκτακτα μέτρα ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας του.

Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στήριξης των ευπαθών ομάδων εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).

Όργανα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων αποτελούν οι Ειδικοί Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, οι Ειδικοί Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων, οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων.

Σε κάθε περίπτωση δύναται να συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια ελέγχων από Ειδικούς Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Εργασιακών Σχέσεων ή Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Εργασιακών Σχέσεων.

Κατά τη διαδικασία διερεύνησης των επιμέρους περιπτώσεων, τα αρμόδια όργανα, ενδεικτικά:

α) εξετάζουν αν τηρούνται και ελέγχουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία, κατά τα προβλεπόμενα στις υπ' αρ. 37095/1436/17-9-2020 (Β' 4011) και 39363/1537/30-9-2020 (Β' 4262) κοινές υπουργικές αποφάσεις, καθώς και τα οριζόμενα εν γένει στις κείμενες διατάξεις στοιχεία και έγγραφα, όπως πίνακες προσωπικού και ωρών, γνωστοποίηση των ουσιωδών όρων της σύμβασης ή σχέσης εργασίας των εργαζομένων, γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου.

β) συλλέγουν συναφή αποδεικτικά στοιχεία και δεδομένα, ώστε να επαληθευτούν και να τεκμηριωθούν τα συμπεράσματα του ελέγχου, προκειμένου να προβεί η Υπηρεσία στις προβλεπόμενες ενέργειές της

γ) προβαίνουν σε κάθε άλλου είδους απαραίτητη εξέταση, όπως για παράδειγμα, συνομιλίες με εργαζομένους, τον εργοδότη και άλλους σημαντικούς συντελεστές (π.χ. τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας, την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων).

Κατά τη διαδικασία διερεύνησης των επιμέρους περιπτώσεων, τα αρμόδια όργανα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε οποιοδήποτε από τα βιβλία, μητρώα, έγγραφα, αρχεία και κάθε άλλου είδους στοιχείο, που τηρούνται από την επιχείρηση, νομιμοποιούνται να λαμβάνουν αντίγραφα, καθώς και έχουν πρόσβαση στη δομή της παραγωγικής διαδικασίας.



via Ειδησεις https://ift.tt/31Rj0Yf

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη