Ειρήνη Ράπτη: Μια παράσταση που μοιάζει με μια ψευδαίσθηση

ΕΙΡΗΝΗ ΡΑΠΤΗ

Την έκθεση μονοτυπιών με τίτλο «Shadow Dancers» παρουσιάζει η Ειρήνη Ράπτη στο Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών- Pandolfini – Σιατερλή. Η έκθεση διαρκεί από τις 6 ως τις 21 Νοεμβρίου. Η έκθεση αφορά στην πρόσφατη δουλειά της εικαστικού και μουσειοπαιδαγωγού Ειρήνης Ράπτη, με επίκεντρο το χορό μέσα από την κίνηση της ανθρώπινης φιγούρας.  ΕΙΡΗΝΗ ΡΑΠΤΗ
Η ιστορικός της τέχνης  Έλλη Λεβεντάκη που επιμελείται την έκθεση, σημειώνει: «Στα έργα της Ειρήνης Ράπτη πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα σώματα των μορφών, τα οποία, είτε παραπέμπουν σε φιγούρες αγγείων, είτε στον «Χορό» του Matisse, δίνονται πάντοτε σχηματικά, σχεδόν αφαιρετικά, μοιάζοντας με σκιές της πραγματικής τους εικόνας. Το αίσθημα αυτό ενισχύεται και από την περιορισμένη χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται, με την ασπρόμαυρη απεικόνιση να αποτελεί συνήθη πρακτική. Ο περιβάλλον χώρος παραμένει λιτός, ενώ η έμφαση δίνεται στις ίδιες τις φιγούρες και την κινησιολογία τους, μέσα από λίγες γραμμές και έντονα κοντράστ.
Σε αντίθεση με την αφαιρετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο, η εμφανής χειρονομία της εικαστικού δηλώνει μια εξπρεσιονιστική διάθεση, η οποία προσδίδει μια εσωτερική ένταση στο τελικό αποτέλεσμα.  ΕΙΡΗΝΗ ΡΑΠΤΗ 5 (1803 x 2424)Στα έργα που κυριαρχεί η παρουσία του χρώματος, επιδιώκεται μια προσέγγιση του πνευματικού κόσμου, ενώ εκεί όπου επικρατεί το μαύρο χρώμα, οι αναζητήσεις φαίνεται να περνάνε στη σφαίρα του φαντασιακού. Έναν επιπλέον ονειρικό τόνο προσθέτει στο σύνολο, η αναγλυφικότητα της επιφάνειας των έργων, η οποία οφείλεται στον πειραματισμό με διάφορα υλικά, όπως το σμυρίγδι, δημιουργώντας νέες διακριτές υφές και μοτίβα.  O θεατής γίνεται μάρτυρας μιας παράστασης που μοιάζει τελικά με μια ψευδαίσθηση ή μια αντανάκλαση, με τις σκιές των σωμάτων να αποτελούν τη μόνη απόδειξη της ύπαρξής της».

Event Information
Χώρος τέχνης ETCH INK, Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, Λυκαβηττός, Αθήνα
Εγκαίνια: Παρασκευή, 6 Nοεμβρίου, 17.30 – τις 22.30
Διάρκεια:  6 – 21 Nοεμβρίου, 2020
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 17.30- 21.00, Σάββατο 11.00 – 15.00
Πρόσβαση: ΜΕΤΡΟ/ στάση ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, όλα τα αστικά  λεωφορεία που διέρχονται από λεωφ. Αλεξάνδρας, στάση ΙΚΑ.
Πληροφορίες: www.athens-printmaking.com, info@athens-printmaking.com, κιν.+30 6970701213

The post Ειρήνη Ράπτη: Μια παράσταση που μοιάζει με μια ψευδαίσθηση appeared first on Art22.



from Art22 https://ift.tt/2JqeUQD
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη