ΛΕΟΝΤΙΟΣ

Ο στρατηγός Λεόντιος (περίπου 660, Ισαυρία - 706, Κωνσταντινούπολη) επικεφαλής λαϊκής επανάστασης ανέτρεψε τον Ιουστινιανό Β' και αναγορεύθηκε αυτός αυτοκράτορας (695). Ήταν ικανός στρατιωτικός. Είχε δώσει δείγματα των στρατιωτικών ικανοτήτων του ως στρατηγός των Ανατολικών. Κατά τον πρώτο χρόνο της βασιλείας του δεν είχε κανένα πρόβλημα. Το 697 όμως οι Άραβες κατέλαβαν στην Ασία τη Λαζική (αρχαία Κολχίδα) και την Ιβηρία (σημερινή Γεωργία) και στην Αφρική 
την Καρχηδόνα. Ο Λεόντιος έστειλε εναντίον τους τον πατρίκιο Ιωάννη με ισχυρό στόλο. Αυτός κατόρθωσε να εκδιώξει τους Άραβες και να καταλάβει την πόλη. Δεν ήταν όμως δυνατόν να κρατήσει επί πολύ χρόνο την Καρχηδόνα διότι οι Άραβες προελαύνουν στη βόρεια Αφρική την οποία σιγά-σιγά κατέλαβαν ολόκληρη μέχρι το 711. Μετά την αποτυχία του ο Ιωάννης αναγκάστηκε να αποπλεύσει για την Κωνσταντινούπολη. Καθ' οδόν όμως ο στρατός επανεστάτησε και ανεκήρυξε αυτοκράτορα τον ναύαρχο των Κιβυρραιωτών Αψίμαρρο ο οποίος μετονομάστηκε σε Τιβέριο Γ'.

ΗΛΙΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ 
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΣ
ΑΘΗΝΑ
1995


from ανεμουριον https://ift.tt/35smmlE
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη