Πρόταση δυσπιστίας - Αχτσιόγλου: «Πετάξατε το γάντι στην κοινωνία και εμείς το σηκώσαμε!»

Πρόταση δυσπιστίας - Αχτσιόγλου: «Πετάξατε το γάντι στην κοινωνία και εμείς το σηκώσαμε!»

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Πάνος Σκουρλέτης, είναι οι δύο πρώτοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέβηκαν στο βήμα για να αναπτύξουν την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

«Χαριστική βολή» στην κοινωνία χαρακτήρισε τον νέο πτωχευτικό καθεστώς, η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία σημείωσε ότι η μομφή στον Χρήστο Σταϊκούρα είναι μομφή από την κοινωνία. Κριτική εφ' όλης της ύλης της κυβερνητικής πολιτικής άσκησε στην ομιλία του ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, που κατήγγειλε ότι συγκροτείται ένα νέο μπλοκ εξουσίας από την κυβέρνησης της ΝΔ και τους τραπεζίτες.

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης πανδημικής κρίσης, οι αντοχές όλων μας, όλης της κοινωνίας, δοκιμάζονται. Πρωτίστως το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας. Εξίσου όμως και στην οικονομία. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει την επιλογή της: Την επιλογή να μην αναθεωρήσει τον στρατηγικό της προσανατολισμό στην οικονομία. Έκανε την επιλογή να εξακολουθήσει και να επιταχύνει, εν μέσω πανδημίας, χωρίς καμία αντιστροφή, την ευθεία πολιτική της επίθεσης στους εργαζόμενους, της συνολικής αναδιάρθρωσης της αγοράς εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, της συμπίεσης των λαϊκών νοικοκυριών, της συμπίεσης των μεσαίων νοικοκυριών, της διεύρυνσης των ανισοτήτων», είπε η Έφη Αχτσιόγλου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε αυτή την πολιτική επιλογή, αν και είχε τα περιθώρια να πράξει διαφορετικά, αφού παρέλαβε δημόσια ταμεία γεμάτα, ρυθμισμένο χρέος, αποθεματικά ύψους 37 δισ. από την προηγούμενη κυβέρνηση, μια άνευ προηγουμένου ρευστότητα από την ΕΚΤ, καμία δέσμευση για δημοσιονομικούς στόχους αφού το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει ανασταλεί.

Όπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ τελικά, εκείνο που επέλεξε να κάνει είναι να παρεμβαίνει για να απορρυθμίσει την αγορά εργασίας, να παρεμβαίνει για να μειώσει μισθούς, να παρεμβαίνει μόνο για να αφαιρέσει εργατικά δικαιώματα, αλλά να μην παρεμβαίνει στις τράπεζες για να δώσουν ρευστότητα, να μην παρεμβαίνει για επιχορηγήσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να μην παρεμβαίνει για να στηρίξει τους επαγγελματίες.

Στην αιχμή του δόρατος της μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου ενέταξε το «πτωχευτικό νομοσχέδιο», λέγοντας ότι "αποτελεί τη χαριστική βολή σε μια κοινωνία που ήδη ματώνει από 130.000 ανέργους, που φωνάζει ότι αν δεν γίνει κάτι, άλλοι τόσοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στους επόμενους μήνες, σε μια κοινωνία που μια στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λέει ότι θα κλείσει το επόμενο διάστημα».

«Με αυτό το νομοσχέδιο κύριε Σταϊκούρα, πετάξατε το γάντι στην κοινωνία. Και εμείς το σηκώσαμε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι από την ίδια την κοινωνία που επιδεικτικά αγνοείτε! Φέρατε ένα νομοσχέδιο που πρώτιστη προτεραιότητα έχει την ρευστοποίηση των περιουσιών των πολιτών», είπε η Έφη Αχτσιόγλου. Η ίδια κατήγγειλε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο οριζόντιας φτωχοποίησης, με το οποίο πτωχεύουν όλοι, ένα νομοσχέδιο που καταργεί οριζόντια και οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους, και εν μέσω πανδημικής κρίσης επισπεύδει τη δήμευση των περιουσιών των πολιτών.

Στην μη προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της συζήτησης που έγινε στη Βουλή για το νέο πτωχευτικό, αναφέρθηκε με την έναρξη της ομιλίας του ο Παναγιώτης Σκουρλέτης. «Δεν υπήρχε η είδηση για ένα πτωχευτικό κώδικα που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Είναι τυχαίο; Ή δεν αφορά το θέμα δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας. Προφανώς και τους αφορά. Αλλά αυτή η εικόνα είναι η αντανάκλαση των σχέσεων που έχει κυβέρνησή σας με το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, με τη διαμεσολάβηση των προσκείμενων σε εσάς φιλικών σας μμε", είπε ο Πάνος Σκουρλέτης. «Έχουμε πλέον ένα μπλοκ εξουσίας. Τραπεζικό κεφάλαιο-κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ακόμη, ότι η σχέση της κυβέρνησης με την ενημέρωση, έχει αποτυπωθεί με τον καλύτερο και πλέον αποκαλυπτικό τρόπο, «με την υπαγωγή του ΑΠΕ και της ΕΡΤ στην εποπτεία του πρωθυπουργού». Αυτό, όπως είπε, δεν συμβαίνει σε καμία άλλη δημοκρατική χώρα, αλλά η κυβέρνηση «πήρε μόλις προχθές το χαστούκι, με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ που έβγαλε τη ρύθμιση αυτή αντισυνταγματική».

Στην ομιλία του, ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει υιοθετήσει μια επικοινωνιακή στρατηγική που συνεχώς κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιήσει κρίσιμες σημερινές της επιλογές, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της έκδοσης απόφασης για την Χρυσή Αυγή, για να σημειώσει ότι υπάρχουν εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε στελέχη της ΝΔ και σε αυτές τις απόψεις, για να προσθέσει τελικά: «Δεν κοιτάτε που σας έχει φύγει ο Λαγός και δεν μπορείτε να πιάσετε τον Παππά, αλλά δείχνετε μεγάλη ικανότητα να πιάνετε τους μαθητές, τους δεκαπεντάχρονους! Αυτοί δεν σας ξεφεύγουν! Και μιλάτε για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ;».

Αναφερόμενος στον πτωχευτικό, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι η κυβέρνηση οδηγεί στην ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γιατί η ΝΔ είναι η πολιτική έκφραση των τραπεζών.

«Αδιαφορείτε γι' αυτό που έρχεται διότι, ενώ βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας και υπάρχει μια εξελισσόμενη ύφεση, εκφράζετε τα συμφέροντα των λίγων», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.



via Ειδησεις https://ift.tt/2FXXMQS

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη