Σύνοδος Κορυφής: Τρεις εβδομάδες προθεσμία στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Eurokinissi

Εξαιρετικά βαρύ ήταν το κλίμα για την Τουρκία στις Βρυξέλλες, όπως διαπιστώνουν πολιτικοί παρατηρητές, καθώς οι περισσότερες αντιπροσωπείες από τις ευρωπαϊκές χώρες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία πλέον στα μάτια των περισσότερων είναι εντελώς αναξιόπιστη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπιστώνοντας αυτό το κλίμα, όταν έφτασε στη Βελγική πρωτεύουσα αποφάσισε να θέσει θέμα επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Όπως έλεγαν συνομιλητές κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία είναι ένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Ερντογάν να αναθεωρήσει την προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα τη στιγμή που δεν φαίνεται να κάνει πίσω, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις κινήσεις ερευνητικών σκαφών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία πλοίων από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει μια σειρά από γεωπολιτικά μέτωπα: Από την ανοιχτή υποστήριξη Αζερμπαϊτζάν για τη διένεξη στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, μέχρι τη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεπώς, τον Ταγίπ Ερντογάν θα «πονούσε» πολύ -όχι μόνο οι οικονομικές κυρώσεις σε μια συγκυρία που δοκιμάζεται η τουρκική οικονομία- αλλά η ευθεία αμφισβήτηση της γεωπολιτικής ισχύος της Τουρκίας.

Στην κατεύθυνση αυτή εμπλουτίζεται με ένα ακόμη βασικό όπλο η εργαλειοθήκη, που έχει ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στην περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έτυχε ευνοϊκής αντιμετώπισης.

Η πρόταση για επιβολή εμπάργκο όπλων θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς της Τουρκίας τις επόμενες εβδομάδες, υπό το πνεύμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει την πώληση οπλικών συστημάτων και συγκεκριμένα των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Μάλιστα, πολιτικοί παρατηρητές σχολίαζαν ότι αν αυτό συμβαίνει για αμερικανικά αεροσκάφη ως απάντησε σε μια προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών που απειλούν τα νατοϊκά συμφέροντα, τότε γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση ευρωπαϊκών υποβρυχίων και φρεγατών, για την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων;

Χαρακτηριστικά, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο» και συμπλήρωσε:

«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση «Τουρκία» για την Ευρώπη δεν έχει κλείσει και πάνω στο τραπέζι παραμένει η απειλεί κυρώσεων, ειδικά όσο ο Ερντογάν δεν λέει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.



via Ειδησεις https://ift.tt/3k7E6IT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη