ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ

Ο θρίαμβος του φουστανελά που κάποτε τον έλεγαν «σοβατζή»: Τον Ιούνιο του ’61 εγκαινιάζεται μεγάλη έκθεση με έργα του Θεόφιλου στο Λούβρο. Το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχεται τον Έλληνα αυτοδίδακτο καλλιτέχνη Θεόφιλο Χατζημιχαήλ (1873-1934), τον «παρθένο μαθητή των αισθήσεων», ο οποίος, κατά τον Ελύτη «έδωσε έκφραση πλαστική στο αληθινό μας πρόσωπο».
Η έκθεση οφείλεται στον Τεριάντ, αυτόν τον βαθιά πατριώτη και εμπνευστή κορυφαίων δημιουργών του 20ού αιώνα, που ανακάλυψε τον Θεόφιλο και προσέδωσε κύρος στο έργο του, κινώντας το ενδιαφέρον της Ευρώπης, των διανοουμένων της εποχής. Ο «εν ξιφήρεις», λοιπόν, φουστανελάς (2, ο καλλιτέχνης με τη μητέρα του, στη μόνη γνωστή και πλέον χαρακτηριστική φωτογραφία) μπαίνει στις αίθουσες του πιο λαμπρού μουσείου και οι Λουδοβίκοι συναντιούνται με τον Κατσαντώνη, τον Διάκο, τον Κολοκοτρώνη, τον Μεγαλέξανδρο, την Αρετούσα.
Έργα απλά, ελεύθερα, γεμάτα φως, σοφία και γλαφυρότητα (1), ενθουσιάζουν τους επισκέπτες της έκθεσης «οι οποίοι εξεφράζοντο μετά θαυμασμού διά την πρωτοτυπίαν του ζωγράφου Θεόφιλου, που θεωρείται ως ο πρωτοπόρος της λαϊκής αυτής τεχνοτροπίας» («Κ», 3.6.61).

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1961
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΑΘΗΝΑ
1998


from ανεμουριον https://ift.tt/3nJa1l9
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη