όταν στηρίζεις τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ΑΠΕ με κάθε δυνατό τρόπο...

 Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 30-9-2020 η Δημοτική Αρχή έφερε προς ψήφιση (έκφραση γνώμης) τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο – μαμούθ, έκτασης 207 στρεμμάτων στην περιοχή της Ξηρονομής.

 

Έχοντας παραλάβει τη Μελέτη ήδη από τις 28/7/2020, ο Δήμος την απέστειλε στην Κοινότητα Ξηρονομής, η οποία στις 26/8/2020 εξέφρασε ομόφωνα αρνητική γνώμη, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι η μοναδική που δεν καταστράφηκε από παλιά πυρκαγιά και αποτελεί χειμερινό βοσκότοπο. Δεδομένου ότι οι γειτονικές εκτάσεις έχουν χαρακτηρισθεί αναδασωτέες και δεν επιτρέπεται η βόσκηση, η εγκατάσταση του πάρκου θα πλήξει σοβαρά και ανεπανόρθωτα τους βοσκούς της περιοχής.

 

Παρά το ότι η Δημοτική Αρχή παρέλαβε την Απόφαση της Κοινότητας Ξηρονομής στις 4/9/2020, επέλεξε να τη θέσει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στις 29/9/2020 και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/9/2020, προτείνοντας τη λήψη αρνητικής απόφασης.

 

Το ζήτημα όμως είναι ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς, που είναι αρμόδια για την έγκριση της ΜΠΕ, είχε ήδη συνεδριάσει στις 28/9/2020, οπότε και την ενέκρινε...

 

Με τον τρόπο αυτό, η Δημοτική Αρχή επέλεξε να βάλει πλάτη στην έγκριση της ΜΠΕ ψηφίζοντας μεν εναντίον της, αλλά κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά την ίδια την έγκριση...

 

Σημειώνουμε ότι παρά τα όσα ισχυρίσθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. στη συνεδρίαση της 30-9-2020 για το ότι τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης, η αλήθεια είναι ότι ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης και ένα ακόμη μέλος καταψήφισαν.

 

Με αφορμή το ζήτημα, στο Δημοτικό Συμβούλιο αναδείχθηκε η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, που συνεπάγεται ότι γόνιμες εκτάσεις που βρίσκονται κοντά σε υποσταθμούς, όπως είναι οι κάμποι των Βαγίων και της Θήβας αναμένεται να γεμίσουν με καφρέφτες.

 

Από τη μεριά μας εγκαλέσαμε για άλλη μια φορά τη Δημοτική Αρχή για την άρνησή της να συζητηθεί συνολικά το θέμα των ΑΠΕ και της αντιμετώπισής του από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Η κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ δεν είναι ζήτημα που αφορά γενικά κι αόριστα το περιβάλλον. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή ΟΛΩΝ των πρόσφατων κυβερνήσεων, οι οποίες ταϊζουν με δισεκατομμύρια ευρώ επιχειρηματικούς ομίλους για να «επενδύσουν» στον τομέα της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας».

 

Η άλλη όψη του νομίσματος όμως είναι η ενεργειακή φτώχεια, που τσακίζει κόκκαλα σε πολλές χιλιάδες νοικοκυριά, η κατάργηση της ενεργειακής αυτάρκειας της Ελλάδας και φυσικά η σοβαρή υποβάθμιση τόσο του περιβάλλοντος όσο και της δραστηριότητας των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και άλλων παραγωγών.



via ΘΗΒΑ REAL NEWS https://ift.tt/3itsuhX
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη