Αλεξάνδρα Μαράτη: Ταξίδι σ’ έναν απροσδιόριστο χωροχρόνο

Αλεξάνδρα Μαράτη

Τη νέα ατομική έκθεση της Αλεξάνδρας Μαράτη με τίτλο «Transits», παρουσιάζει η Αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρη από τις 5 Νοεμβρίου ως τις 5 Δεκεμβρίου. Παρουσιάζονται έργα μεγάλων μεσαίων και μικρών διαστάσεων ζωγραφισμένα με ακρυλικά και spray σε καμβά και κατασκευές από μέταλλο μεταβλητών διαστάσεων. Αλεξάνδρα Μαράτη
«…Συμπλέγματα σε σχήμα matrix που παραπέμπουν σε ευσταθή ή ετοιμόρροπα πολυώροφα κτίρια αντικρίζουν πορτοκαλί, μπλε ή αχνοπράσινα φωτισμένα ενεργειακά πεδία. Η συχνά ομιχλώδης και ανέλπιδη ατμόσφαιρα των έργων δεν αποτελεί μόνο φαντασιακή ουτοπική ματιά στο μέλλον αλλά και καθρέφτη της εποχής μας. Εύκολα προσβάσιμοι εσωτερικοί χώροι στέκουν πλάι–πλάι  με μετέωρα καταφύγια, ιπτάμενα πολεμικά jets και οπλισμένες πλανώμενες μορφές, χωρίς προσανατολισμό, οι οποίες θυμίζουν φασματικές φιγούρες των comics. Ένας χείμαρρος από σκηνές μέσα στον ίδιο πίνακα, επιτρέπει νέους συνειρμούς, μεμονωμένα ζωγραφικά στοιχεία επανεμφανίζονται με διαφορετικούς τρόπους στη μεταξύ τους σύνδεση. Οι συσχετισμοί είναι τόσο εξατομικευμένοι, ώστε δεδομένη ανάγνωσή τους  δεν είναι εφικτή, και ο καθένας μας μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία της επινόησης και της συνέχισης του αφηγήματος…».
Hartwig Knack, Ιστορικός και Θεωρητικός Τέχνης, Επιμελητής ΕκθέσεωνΑλεξάνδρα Μαράτη

«…Σκοτεινές χρωματικές παλέτες, άνθρωποι-μηχανές, οχήματα σκληρής μεταλλικής δομής, έντονες αντιπαραθέσεις σκιάς-φωτός. Πρόκειται για ένα είδος φουτουριστικής εμπόλεμης ζώνης; Αν συμφωνήσει κανείς σ’ αυτή την ψυχολογική περισσότερο, και όχι αναλυτική, υπόθεση, ήδη φτάνει σε μια ερμηνεία η οποία βασίζεται στην εικόνα, στην εικονογραφία και τη συνολική διαχείριση των μέσων της ζωγραφικής. Αν μιλήσει κανείς περισσότερο σε σχέση με τη συνθετική δομή, λαμβάνοντας βεβαίως ξανά υπόψη τις καθαρά ζωγραφικές ποιότητες των έργων, μπορεί να μιλούσε ταυτόχρονα για ένα είδος τεκτονικών (ζωγραφικών) πλακών. Συναιρώντας κατά κάποιο τρόπο τα δύο, τα έργα λειτουργούν ως ταξίδι σ’ έναν απροσδιόριστο χωροχρόνο, άρα στο φαντασιακό και εν ολίγοις στη σχεδόν μυστικιστική ανθρωπογεωγραφία. Αυτό που βλέπουμε αναγνωρίζεται στενώς εικονιστικά, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι τελικά συμβαίνει…».
Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός Τέχνης

Event Information
ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣΗροδότου 5, Κολωνάκι, Αθήνα
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου,  11.00 – 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 5 Νοεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου  2020
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11. 00 – 18.00, Τετάρτη, Σάββατο, 11.00 – 14.30 Κυριακή – Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: Τηλ. 210 8239465, FAX 210 8820655, peritechnon@yahoo.gr , www.peri-technon.com
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της παραμονής σας εντός της γκαλερί.

 

 

 

 

The post Αλεξάνδρα Μαράτη: Ταξίδι σ’ έναν απροσδιόριστο χωροχρόνο appeared first on Art22.



from Art22 https://ift.tt/3kL6W21
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη