Σε μια κλωστή η συμφωνία για το Brexit

pixabay

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες συνέχισαν την «παρτίδα» στο πινγκ πονγκ, καλώντας αμοιβαία η μια πλευρά να κάνει ένα βήμα προς την άλλη, για την απεμπλοκή των εμπορικών διαπραγματεύσεων μετά το Brexit που έχουν βαλτώσει περισσότερο από ποτέ.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, επικοινώνησε το απόγευμα με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής της κατάστασης.

«Το μήνυμά μου: θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον λίγο χρόνο που μας απομένει. Η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή» έγραψε στο Twitter ο Μπαρνιέ μετά το τηλεφώνημα.

Παράλληλα, η Ντάουνινγκ Στριτ έκανε γνωστό ότι η συζήτηση ήταν «εποικοδομητική, αλλά η κατάσταση παραμένει η ίδια με χθες». Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ωστόσο να μείνουν σε επαφή, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.

Τη Δευτέρα, ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει ότι η ΕΕ παραμένει «διαθέσιμη για την εντατικοποίηση των συνομιλιών, για πρώτη φορά στη βάση των νομικών κειμένων», όμως  η Ντάουνινγκ Στριτ περιορίστηκε να σημειώσει την πρόταση αυτή, ζητώντας «θεμελιώδη αλλαγή προσέγγισης από την ΕΕ».

Οι Βρετανοί δηλώνουν ότι θέλουν τη διαβεβαίωση ότι και οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις για να δουν τη συζήτηση να καταλήγει ... κάτι που οι τελευταίοι δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν από την περασμένη Πέμπτη.

«Ζητήσαμε από τη Βρετανία να μείνει ανοιχτή στους συμβιβασμούς. Φυσικά αυτό σημαίνει επίσης ότι εμείς πρέπει να δεχτούμε συμβιβασμούς», είχε δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ.

Οι συνομιλίες μετά το Brexit χειροτέρεψαν την περασμένη Πέμπτη όταν οι 27 που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ζήτησαν παραχωρήσεις από το Λονδίνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου εγκαίρως ώστε να εφαρμοστεί το προσεχές έτος, όταν οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα πάψουν να αφορούν τη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις «τελείωσαν» και ζήτησε από τους Βρετανούς να προετοιμαστούν για «μη συμφωνία», μια προοπτική εν δυνάμει καταστροφική για τις οικονομίες που ήδη κλυδωνίστηκαν από την πανδημία της Covid-19.



via Ειδησεις https://ift.tt/35fZ16t

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη