Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis

Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντί-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex αργά του βράδυ του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική Navtex τονίζεται ότι η προηγούμενη τουρκική αναφέρεται σε «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου «έχει την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα Navtex στην περιοχή».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Τουρκία με νέα αναγγελία που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας παρέτεινε τις έρευνες του σκάφους Oruc Reis και των συνοδευτικών του πλοίων έως τις 4 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.

Η προηγούμενη τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis είχε ισχύ έως τις 27 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά η ελληνική Navtex:

ZCZC HA11

242140 UTC OCT 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 624/20 SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA22-1332/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF.

IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA22-1332/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 042059 UTC NOV 20.

Τουρκία: Νέα NAVTEX για το Oruc Reis, επεκτείνονται οι έρευνες

Συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες η Τουρκία, καθώς προχώρησε στην έκδοση νέας Navtex για το Oruc Reis, δεσμεύοντας την περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου έως τις 4 Νοεμβρίου.

Η νέα περιοχή ερευνών του Oruc Reis και των βοηθητικών του πλοίων Ataman και Cengiz Han, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, εκτείνεται στο νοτιοδυτικό όριο της ζώνης που κινούνταν τις προηγούμενες ημέρες ο τουρκικός στολίσκος.

Το δυτικό όριο της περιοχής που πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες του Oruc Reis φτάνει μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, η ζώνη των νέων εργασιών που σχεδιάζουν οι Τούρκοι σταματά ακριβώς στην ζώνη της οριοθετημένης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με βάση την συμφωνία της 6ης Αυγούστου με την Αίγυπτο.

Το τουρκικό ερευνητικό κινείται με πολεμική συνοδεία ενώ έφτασε στα 13 ναυτικά μίλια από το Φαληράκι – Καλλιθέα της Ρόδου, με βάση καταγραφή από τον πομπό.

Κάθε κίνηση του Oruc Reis παρακολουθείται στενά από τον ελληνικό στόλο, ο οποίος έχει εντολή να ακολουθεί τα τουρκικά σκάφη σε κάθε βήμα.



via Ειδησεις https://ift.tt/2Tp51Eo

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη