Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πληρωμές ύψους 1,967 δις. ευρώ μέχρι σήμερα, ανοίγει η ΕΡΓΑΝΗ για τις αναστολές

photo: Eurokinissi

Όλες οι πληρωμές για την αποζημίωση ειδικού σκοπού που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ο e-ΕΦΚΑ έχει καταβάλλει εισφορές ύψους 488 εκ. ευρώ. 

Ξεπερνούν το 1,967 δισ. ευρώ οι πληρωμές για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες καθώς και του δώρου Πάσχα για τις επιχειρήσεις.

Το ποσό αυτό έχει καταβληθεί από τις 14 Απριλίου 2020 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που έχει στην διάθεσή του το Dikaiologitika News μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές σε:

- 810.028 εργαζόμενοι αναστολών Μαρτίου - Απριλίου
- 542.244 εργαζόμενοι αναστολών Μαΐου
- 681.575 εργαζόμενοι αναστολών, μονομερών και τουρισμού για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
- 182.839 επιστήμονες - ελεύθεροι επαγγελματίες
- 58.766 εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών
- 156. 149 εργαζόμενοι μέσω του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
-185. 605 επιχειρήσεις το δώρο Πάσχα.

Παράλληλα ο e-ΕΦΚΑ έχει καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές το διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου και δώρου Πάσχα ύψους 488 εκ. ευρώ.

Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Νοεμβρίου.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν αιτήσεις στο supportemployees.services.gov.gr για να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού φτάνει τα 800 ευρώ μόνο για τους εργαζόμενους των κλάδων του τουρισμού, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών, για τους οποίους ίσχυε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Για τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων εφόσον ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους για όλο το διάστημα του lockdown θα λάβουν για 24 ημέρες 640 ευρώ, καθώς για κάθε ημέρα καταβάλλονται 26,6 ευρώ. Η πληρωμή των εν λόγω αναστολών τοποθετείται από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά.

Επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις στο supportemployees.services.gov.gr και να δηλώσουν τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη".

Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου και μέχρι το τοπικό ή εθνικό lockdown, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει στον εργαζόμενο τον μισθό που αναλογεί στις ημέρες που εργάστηκε και να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Αντιθέτως από την στιγμή που αναστέλλεται η λειτουργία μια επιχείρησης με κρατική εντολή ενεργοποιείται η αναστολή σύμβασης εργασίας και το κράτος αναλαμβάνει την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων. Κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις κι αν τις πραγματοποιήσουν αυτές είναι άκυρες. Ειδικά για τις πληττόμενες ισχύει και η ρήτρα διατήρησης του υφιστάμενου αριθμού εργαζομένων για ένα μήνα μετά την ενεργοποίηση των αναστολών.



via Ειδησεις https://ift.tt/2ICtrIj

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη