Στον «πάγο» για 2,5 μήνες η πληρωμή των επιταγών, αναστολή πλειστηριασμών

Στον «πάγο» για 2,5 μήνες η πληρωμή των επιταγών, αναστολή πλειστηριασμών

Όπως προκύπτει και από το χθεσινό τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους, ο κορονοϊός δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο αναγκάζοντας την κυβέρνηση να βάλει «πάγο» σε βασικές εκκρεμότητες που συνδέονται με την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τη δικαιοσύνη και τις τράπεζες.

Παράταση αναμένεται να πάρει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, ενώ «παγώνουν» για 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών αλλά και οι πλειστηριασμοί, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, πιθανότητα έως το τέλος του χρόνου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, ο κατάλογος με τις εκκρεμότητες που θα ανασταλούν ή θα αναβληθούν αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερος ειδικά αν υπάρξει μεγάλη παράταση του lockdown.

1. Μόλις χθες ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το «πάγωμα» των πλειστηριασμών. Μένει να αποσαφηνιστεί η διάρκεια του παγώματος. Αυτό θα προκύψει από την νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

2. Η πληρωμή των επιταγών αναμένεται ότι θα «παγώσει» τελικώς για 60 ή για 75 ημέρες. Η διάταξη θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος του έτους όλα τα αξιόγραφα, όπως επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές, με ημερομηνία πληρωμής από 6/11/2020 έως και 31/12/2020, που έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, παίρνουν παράταση 75 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι οι ημερομηνίες λήξης κάθε επιταγής εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος παρατείνονται κατά 75 ημέρες.

Το μέτρο αποσυνδέεται από τους πληττόμενους ΚΑΔ και σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη πτώση τζίρου ή έκλεισαν με κρατική εντολή. Ειδικότερα το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", προβλέπει την αναστολή πληρωμής επιταγών:

Αναλυτικά το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τις επιταγές αφορά μεταξύ άλλων:

- Για όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.

- Τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη από 50% το διάστημα Απριλίου- Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

- Τις επιχειρήσεις που πρέπει να καλύψουν επιταγές η αξία των οποίων υπερβαίνει το 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019.

3. Δεδομένου ότι για τους κατόχους των επιταγών θα «παγώσει» η είσπραξη, αντίστοιχα θα «παγώσει» και η πληρωμή των δικών τους φορολογικών υποχρεώσεων σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί μια ισορροπία στη ρευστότητά τους. Ούτως ή άλλως, είναι έτοιμο το «πάγωμα» των φορολογικών υποχρεώσεων και για τον μήνα Δεκέμβριο για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει υποχρεωτικά με κρατική εντολή.

4. Οι δανειολήπτες –επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα- είναι ήδη σε επαφή με τις τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσουν το «πάγωμα» της αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων. Ήδη, χιλιάδες έχουν συμφωνήσει «πάγωμα» έως το τέλος του χρόνου και πλέον ξεκινά η συζήτηση για επέκταση του μέτρου και για τους πρώτους μήνες του 2021 καθώς πολύ δύσκολα θα υπάρχει ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς με την αλλαγή του χρόνου.

5. «Πάγος» και στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα στείλει τα ειδοποιητήρια αλλά είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση στην προθεσμία πληρωμής.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος να «παγώσει» και η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ». Είναι πολύ πιθανό ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό καθώς με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, οι αιτήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν να υποβάλλονται μέσα στον Νοέμβριο. Η παράταση για το νέο έτος, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.



via Ειδησεις https://ift.tt/36tLrx3

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη