Μείωση ενοικίου 40%: Ζεστό χρήμα από το κράτος για τα χαμένα ενοίκια, πόσο και πότε θα αποζημιώνονται οι ιδικοκτήτες

Μείωση ενοικίου 40%: Ζεστό χρήμα από το κράτος για τα χαμένα ενοίκια, πόσο και πότε θα αποζημιώνονται οι ιδικοκτήτες

Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για τις κατοικίες εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης, όπως και για τη φοιτητική κατοικία.

Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οπως είχε ανακοινώσει η ΑΑΔΕ, από την επεξεργασία των δηλώσεων Covid και πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μηνών Μαρτίου-Αυγούστου 2020, διαπιστώθηκε πλήθος περιπτώσεων με λάθη ή παραλείψεις, καθώς και περιπτώσεις για τις οποίες απαιτούνται διευκρινίσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Οι φορολογούμενοι  θα λάβουν οδηγίες στον λογαριασμό τους, στο myTAXISnet, ώστε να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις και να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου.

Οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων αφορούν κυρίως:

• Υποβολή δήλωσης Covid χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων
• Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid
• Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική). Επίσης, θα ζητηθούν διευκρινίσεις σε περιπτώσεις ασυμφωνιών που έχουν εντοπιστεί σε δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες.

Για τα ενοίκια του Νοέμβριου που θα μειωθούν υποχρεωτικά λόγω του lockdown το σύστημα αλλάζει.

Το 50% της απώλειας στο ενοίκιο θα καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη ακινήτου ως αποζημίωση, χρηματικά και με πίστωση που θα γίνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Υπενθυμίζεται ότι και αυτόν τον μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση Convid-19 στην ΑΑΔΕ και να δηλώσουν τα μειωμένα ποσά που εισέπραξαν.

Για παράδειγμα, ένα κατάστημα που ενοικιάζεται 1.000 ευρώ το μήνα ο ιδιοκτήτης του θα εισπράξει για τον Νοέμβριο 600 ευρώ.

Η ζημιά που θα έχει ανέρχεται σε 400 ευρώ αλλά περιορίζεται στα 200 ευρώ αφού τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα τα καλύψει το κράτος και θα τα δει το Δεκέμβριο στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Με βάση το μοντέλο που ίσχυε μέχρι πρότινος στην περίπτωση του υποχρεωτικού «κουρέματος» κατά 40% των ενοικίων ο ιδιοκτήτες κέρδιζε επιστροφή φόρου ίση με το 30% της ζημιάς που συμψηφιζόταν με οφειλές από το φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ.



via Ειδησεις https://ift.tt/3l7bu3g

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη