Κορονοϊός Ελλάδα: Και τα στρατιωτικά νοσοκομεία στη μάχη, «αγγίζει» το 90% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

eurokinissi

Κορονοϊός Ελλάδα: Στη μάχη κατά της πανδημίας ρίχνονται και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία εκτός από στρατιωτικό προσωπικό, εξυπηρετούν και πολίτες, ενώ διαθέτουν και κλίνες ΜΕΘ, σε περίπτωση που απαιτηθούν για νοσηλεία.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι αεροδιακομιδές με C130 ασθενών που χρήζουν νοσηλείας και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις υγειονομικές δομές της περιοχής τους, χωρίς να λείπουν τα προβλήματα.

Επιπλέον, τα παραπάνω έρχονται σε μια στιγμή που υπάρχει ανησυχία στις ένοπλες δυνάμεις για τα κρούσματα που έχουν βρεθεί στο στράτευμα, τα οποία εντοπίζονται τόσο σε στρατόπεδα όσο και σε στρατιωτικές σχολές, με ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ να επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Η ανησυχία των γονέων για την σχολή μονίμων υπαξιωματικών στα Τρίκαλα, όπου έχουν αναφερθεί πολλά κρούσματα, είναι έντονη, ενώ οι ασθενείς έχουν απομονωθεί (τα περισσότερα είναι ασυμπτωματικά).

Εξάλλου, η κατάταξη νεοσύλλεκτων του Νοεμβρίου, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες σειρές, εντίνει την ανησυχία για την κατάσταση με τον κορονοϊό στα στρατόπεδα. Υπενθυμίζεται ότι είναι περισσότεροι από τις άλλες χρονιές αυτοί που «έκοψαν» την αναβολή για να παρουσιαστούν με την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, θέλοντας έτσι να αποφύγουν μια ενδεχόμενη αύξηση της θητείας.

«Μάχη» για τις κλίνες, δεν επαρκεί το ιατρικό προσωπικό - Διακομιδές ασθενών στα νοσοκομεία

Η «μάχη» των κλινών για ασθενείς με κορονοϊό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο, φυσικά, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τα νοσηλευτικά ιδρύματα των άλλων μεγάλων πόλεων δέχονται μεγάλη πίεση και είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ η συνεργασία του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, περισσότερες από 1.300 απλές κλίνες για περιστατικά Covid-19 και πάνω από 170 κλίνες Εντατικής έχουν παραχωρηθεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, ώστε να νοσηλευτούν ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη.

Έτσι, οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού είναι 4.773, ενώ οι ΜΕΘ Covid-19 που έχουν διατεθεί είναι, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 496. Από αυτές χθες οι 335 ήταν κατειλημμένες και οι 161 κενές.

Η πανελλαδική πληρότητα του 67% στις κλίνες ΜΕΘ, επί της ουσίας, δεν αντικατοπτρίζει την πίεση και τα προβλήματα που καταγράφονται σε κάθε περιοχή, καθώς για παράδειγμα, η Θεσσαλονίκη έχει πληρότητα 89%.

Η πίεση που προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία, οδήγησαν σε οριακές καταστάσεις τα νοσοκομεία. Στελέχη του ΕΚΑΒ βρίσκονται στην πόλη απο την περασμένη εβδομάδα, εκκενώνοντας κλινικές για να μετατραπούν σε κλινικές Covid-19 και εξασφαλίζοντας κλινικές και από άλλα νοσοκομεία όπως της Κατερίνης, της Χαλκιδικής και της Καβάλας.

Παράλληλα, εξασφαλίστηκε για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορονοιό το 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ κρίσιμη αποδεικνύεται η συνεργασία με τις ιδιωτικές δυνάμεις της υγείας στην περιοχή, που θα συνεπικουρούν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, «για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σήμερα στην εφημερία του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, το Διαβαλκανικό. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο Κυανούς Σταυρός και αύριο μπαίνει ο Άγιος Λουκάς».

Παράλληλα, ανέφερε πως το σύστημα θα αποσυμπιέζεται με διακομιδές ασθενών προς τα νοσοκομεία της Λάρισας, ενώ στις εφεδρείες που εξετάζουν οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ είναι και οι αεροδιακομιδές με ειδικές κάψουλες, όποτε κρίνεται απαραίτητο. Για το σκοπό αυτό έχει διατεθεί ένα C-130 το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των ιατρών και την τήρηση των όρων για την ασφάλεια των ασθενών.

ΜΕΘ - κορoνοϊός: Στο 89% η πληρότητα στη Θεσσαλονίκη

Κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) στηρίζει την άλλη, αυξάνονται οι διασωληνώσεις

Όπως επεσήμανε προ ημερών ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η χώρα είναι πλέον μία Υγειονομική Περιφέρεια και άρα, η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) θα στηρίζει την άλλη.

«Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα υπήρχαν πολλές διασωληνώσεις» ανέφερε την Πέμπτη η πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου. «Το πρωτεύον είναι να σώσουμε τον ασθενή, αν χρειαστεί να τον μεταφέρουμε με ασφάλεια σε άλλη μονάδα, θα το κάνουμε, ακόμα και σε άλλη πόλη».

Ήδη, έχουν γίνει περίπου 90 διακομιδές ασθενών από νοσοκομεία μιας ΥΠΕ στην άλλη, κυρίως από την 3ή στην 4η αλλά και το αντίθετο, ενώ στις διακομιδές θα μπουν και τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα της Λαμίας, υποστηρίζοντας εφόσον χρειαστεί τα νοσοκομεία της Λάρισας.

Το νοσοκομείο της Χαλκίδας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ενισχύσει το νοσηλευτικό ίδρυμα της Λαμίας, ενώ ήδη έχουν «πιάσει δουλειά» τα νοσοκομεια Τρικάλων και Βόλου, οπου έχουν αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ Covid-19.

Εξάλλου, η Λάρισα βρίσκεται ήδη σε μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας και, σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας έχουν εισαχθεί περισσότεροι από 80 ασθενείς με κορονοϊό, κάτι που οδήγησε στο να γεμίσουν οι 12 κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό, καθώς και στη μετατροπή σε ΜΕΘ μία Καρδιοχειρουργική Μονάδα.

Μεγάλη η έλλειψη γιατρών, έκκληση σε ιδιώτες

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας εξασφαλίζει κλίνες για νοσοκομειακή περίθαλψη, χωρίς να μπορεί το ίδιο εύκολα να εξασφαλίζει και το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό.

«Η Θεσσαλονίκη πιέζεται πάρα πολύ από άποψη διαθεσιμότητας κρεβατιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα, να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί, όσοι θα θέλαμε», σημείωσε σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ η κυρία Κοτανίδου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει απευθύνει έκκληση στα μέλη του που δραστηριοποιούνται στη συμπρωτεύουσα (4.221) να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήδη, έως το απόγευμα της Πέμπτης, περίπου 175 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.



via Ειδησεις https://ift.tt/3ls6giL

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη