Τζο Μπάιντεν κατά Τραμπ: Είναι ντροπή που δεν μπορεί να αποδεχτεί την ήττα του

INTIME ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως τίποτε δεν πρόκειται να σταματήσει τη μετάβαση εξουσίας στις ΗΠΑ μετά την εκλογική του νίκη, τονίζοντας πως ενημερώνει τους παγκόσμιους ηγέτες στις τηλεφωνικές του συνομιλίες ότι «η Αμερική επέστρεψε». Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ παράλληλα αποκάλεσε «ντροπή» την άρνηση Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του. 

Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε πως η μετάβαση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, παρά την άρνηση του νυν προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Μπάιντεν, μιλώντας στο Ντέλαγουεαρ για το Obamacare, αποκάλεσε «ντροπή» την άρνηση Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του, σημειώνοντας πως αυτό δεν θα βοηθήσει την προεδρική παράδοση. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα παραδεχθούν τη νίκη του.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος τόνισε επίση; σήμερα ότι η Αμερική «επέστρεψε» στην παγκόσμια σκηνή και δήλωσε «βέβαιος» για την ικανότητά του να αποκαταστήσει τον διεθνή «σεβασμό» στη χώρα του, σημειώνοντας πως τίποτε δεν πρόκειται να σταματήσει την μετάβαση εξουσίας στις ΗΠΑ μετά την εκλογική του νίκη.

Ο Μπάιντεν επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προπύργιο του στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ ότι συνομίλησε με έξι παγκόσμιους ηγέτες. «Τους είπα ότι η Αμερική επέστρεψε», «η Αμερική δεν είναι μόνη της πλέον».

Η αντίδρασή τους ήταν πολύ «ενθουσιώδης (...), οπότε έχω εμπιστοσύνη ότι θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τον σεβασμό που απολάμβανε πριν η Αμερική», σημείωσε.

Παράλληλα είπε πως η μετάβαση εξουσίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη παρά την άρνηση του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέροντας πως ελπίζει να προτείνει ονόματα υποψηφίων για κάποια υπουργεία έως την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving), στις 26 Νοεμβρίου.

Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έλεγε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο αν αυτός παρακολουθεί τη συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν κοίταξε την κάμερα και χαμογελώντας είπε: «Κύριε πρόεδρε ανυπομονώ να μιλήσω μαζί σας».

Επαφές με ξένους ηγέτες για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν άρχισε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με ξένους ηγέτες χθες, Δευτέρα, με ένα τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν σε πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού και στην κλιματική αλλαγή.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ με την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τελικά συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του, τρεις ημέρες μετά την ανακήρυξη του Δημοκρατικού ως νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν  προήδρευσε μαζί με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις σε σύσκεψη με ειδικούς για τον κορονοϊό, που αποτελεί προτεραιότητα για την προεδρία του, όπως έχει δηλώσει.

Αρνείται να αναγνωρίσει νίκη Μπάιντεν και ο Πομπέο

Στον αντίποδα, το στρατόπεδο Τραμπ αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποσχέθηκε μάλιστα μια «ομαλή μετάβαση» εξουσίας προς μια «δεύτερη» θητεία της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ερώτηση που δέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών - ένα βασικό υπουργείο για την εθνική ασφάλεια - για τη διευκόλυνση της μετάβασης με τα επιτελεία του εκλεγμένου προέδρου, ο Πομπέο απάντησε: «Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση προς μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ».

«Θα καταμετρήσουμε όλες τις ψήφους», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επίγνωση ότι είναι μια «νομική διαδικασία» που «απαιτεί χρόνο».

«Ο κόσμος πρέπει να είναι απολύτως βέβαιος ότι η μετάβαση που χρειάζεται ώστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λειτουργεί εύρυθμα σήμερα και εύρυθμα με τον πρόεδρο που θα είναι στην εξουσία στις 20 Ιανουαρίου το απόγευμα θα είναι μια επιτυχής μετάβαση», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επισης:

Σύμβουλος Μπάιντεν: Η Τουρκία συμπεριφέρεται ανεύθυνα και επιθετικά, όχι ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ



via Ειδησεις https://ift.tt/32zBltf

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη