Μπάχαλο: Δίνουν χειρόγραφες βεβαιώσεις στους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή για να πάνε για δουλειά

Μπάχαλο: Δίνουν χειρόγραφες βεβαιώσεις στους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή για να πάνε για δουλειά

Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν ποια βεβαίωση πρέπει να έχουν από την εργασία τους την χειρόγραφη ή την ηλεκτρονική μέσω ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για την μετακίνηση από και προς εργασία.

Η ΓΣΕΕ μάλιστα που έγινε δέκτης πληθώρας ερωτημάτων καλεί το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στην έκδοση οδηγιών καθώς διαπιστώνεται ότι πολλοί εργοδότες δίνουν την χειρόγραφη βεβαίωση, προκειμένου ο εργαζόμενος που έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του να πάει να εργαστεί.

Λόγω της υποχρέωσης αναγγελίας κατ'εξοχήν των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και της υποχρεωτικής τήρησης των όρων τους, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ οι εργοδότες οφείλουν να χορηγήσουν χωρίς εμπόδια τη βεβαίωση κίνησης τύπου Α των εργαζομένων από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και όχι τη χειρόγραφη βεβαίωση, που βρίσκεται αναρτημένη στο από το forma.gov.gr, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν υπάρχει (εάν και θα έπρεπε) δήλωση της εργασίας (πχ απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο ΕΡΓΑΝΗ).

Επειδή πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται πιέσεις να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που πχ έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης, ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους, η ΓΣΕΕ καλεί το Υπουργείο Εργασίας να εκδώσει σαφείς οδηγίες για τις κατ'εξαίρεση περιπτώσεις χρήσης χειρόγραφης βεβαίωσης, τονίζοντας την υποχρεωτική έκδοση των βεβαιώσεων κίνησης των εργαζομένων μόνο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 έχει επιβληθεί καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της επικράτειας ως μέτρο πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού (άρθρα 3 και 4 ΚΥΑ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 - Β΄4899/6-11-2020).

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται, ανάμεσα σε άλλες περιοριστικά αναφερόμενες, α) οι μετακινήσεις (εντός και εκτός της ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή για την Αττική εντός και εκτός των ορίων της Περιφέρειας) των εργαζομένων από και προς ή κατά τη διάρκεια την εργασία τους στις επιχειρήσεις που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και εφόσον η εργασία δεν μπορεί να παρασχεθεί με άλλον τρόπο και β) η μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Επίσης εξαιρούνται οι μετακινήσεις από και προς την εργασία.
Για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση για τη μετάβαση στην εργασία, οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο έγγραφο νόμιμης διαμονής, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α) για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και χορηγείται από τον εργοδότη τους το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους.
Η βεβαίωση κίνησης ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του και μπορεί να ισχύσει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

Η ΓΣΕΕ ενημερώνει ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα η ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων της ΓΣΕΕ και μέσα από την ειδική σελίδα (https://ift.tt/2WnTyaZ ) και την ειδική φόρμα θέτει στη διάθεση των εργαζομένων το σύνολο των δομών της για πληροφόρηση, αλλά και υποβολή καταγγελιών, αφου ήδη έχουν εμφανιστεί φαινόμενα εργοδοτικών αυθαιρεσιών.



via Ειδησεις https://ift.tt/3p7PdEF

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη