Λαμία: Έγκριση από το Δήμο προκήρυξης ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων μελέτης ανάπλασης των πλατειών Διάκου, Ελευθερίας και Λαού (video)

Έγκριση προκήρυξης ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων μελέτης ανάπλασης των πλατειών Διάκου, Ελευθερίας και Λαού, στην πόλη της Λαμίας.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων ενέκρινε την προκήρυξη ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων μελέτης για την ανάπλαση των πλατειών Διάκου, Ελευθερίας και Λαού με βασικούς στόχους :


- Την ανάδειξη των πολιτιστικών/ιστορικών στοιχείων της πόλης που γειτνιάζουν με τις πλατείες.


- Την αναβάθμιση λειτουργιών και χρήσεων, δημόσιου χαρακτήρα στις πλατείες, προκειμένου να αποτελούν ελκυστικό πόλο συνάντησης και ψυχαγωγίας.


- Τον περιβαλλοντικά φιλικό σχεδιασμό μέσω βελτίωσης του μικροκλίματος


- Την ενίσχυση της χρήσης εναλλακτικών, του ΙΧ, μέσων μετακίνησης για πρόσβαση στις πλατείες.


- Την εξασφάλιση προσβασιμότητας σε όλους τους χρήστες με έμφαση σε ΑμΕΑ κι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά :


«………Οι τρεις πλατείες της Λαμίας, Διάκου, Ελευθερίας και Λαού για κάθε Λαμιώτη, αλλά και για κάθε επισκέπτη της Λαμίας είναι ένα σημείο αναφοράς. Είναι η ταυτότητα της πόλης.


Οι πλατείες που αντηχούν σε όλους μας πολλαπλά μηνύματα: κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά, όλα φορτισμένα συναισθηματικά.


Αποτελούν «δοχείο ζωής» με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, ως τόπος παρουσίας, περισυλλογής και συναναστροφής και η πορεία τους συνδέεται άμεσα με την ευρύτερη ιστορία της πόλης μας και το μετασχηματισμό της μέσα στο χρόνο.


Σήμερα, μετά από τριάντα και πλέον χρόνια, έφθασε η στιγμή να μιλήσουμε για τις νέες πλατείες Διάκου, Ελευθερίας και Λαού, που θα σηματοδοτούν μια νέα εποχή και θα προσδιορίζουν την νέα και σύγχρονη ταυτότητα της πόλη μας.


Μέσα από τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, ελπίζουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των αρχιτεκτόνων για αυτές τις αναπλάσεις. Θέλουμε να καταλήξουμε σε σχέδια, τα οποία να μας αποδώσουν  νέους δημόσιους χώρους, με νέα αισθητική, νέες προσεγγίσεις, που σέβονται όμως τον χαρακτήρα και τα ιστορικά χαρακτηριστικά του τόπου.


Ελπίζουμε οι αρχιτεκτονικές προτάσεις και ο δημόσιος διάλογος γύρω από αυτές να μας επιτρέψουν να επανασυστήσουμε  το αστικό κέντρο, αλλά και τη πόλη μας τη Λαμία,  ως μια σύγχρονη, φιλόξενη για τους ανθρώπους της, ευρωπαϊκή πόλη.

 

Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο επιστημονικό προσωπικό που θα οραματιστεί και θα δημιουργήσει και θέλω να ζητήσω από το τοπικό επιστημονικό δυναμικό να μετέχει στο δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει, για να μας βοηθήσει, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αποτελεί ένα σημαντικό ενεργό κενό μέσα στην πόλη, που θα αντικατοπτρίζει την ιδιαιτερότητά της την σύγχρονη ταυτότητά της, έτοιμη να υποδεχτεί ανά πάσα στιγμή τον άνθρωπο…..».


Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη