Κορονοϊός: Τι θα κρίνει ενδεχόμενη παράταση του lockdown, τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

Κορονοϊός: Τι θα κρίνει ενδεχόμενη παράταση του lockdown, τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

Αντίστροφη μέτρηση για το lockdown στη χώρα. Από αύριο, Σάββατο στις 6 π.μ. η χώρα κατεβάζει ρολά και η συζήτηση πλέον περιστρέφεται στο αν το lockdown λήξει στις 30 Νοεμβρίου ή υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης.

Η συζήτηση άνοιξε μετά και τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα ότι για να υπάρξει άρση καραντίνας τα κρούσματα του κορονοϊού πρέπει να υποχωρήσουν στα 300 - 400 ημερησίως. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «γι' αυτό μπήκαμε σε καραντίνα, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια νούμερα».

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης σε όλους τους τόνους ότι αν δεν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων και δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown.

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων θα είναι μονόδρομος τότε προκειμένου να μην "κρασάρει" το σύστημα Υγείας. Ακόμη όμως και στο θετικό σενάριο μείωσης κρουσμάτων και νοσηλευομένων, η άρση του lockdown δεν αναμένεται να είναι οριζόντια αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της πως αν τηρήσουμε με αυστηρότητα τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας θα αρχίσουμε να έχουμε αποτελέσματα έπειτα από 20 ημέρες. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε καθαρίσει.

Στόχος είναι να διασωθεί η περίοδος των Χριστουγέννων, τα οποία όπως προανήγγειλε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι ακριβώς τα ίδια όπως άλλες χρονιές.

«Όταν έχεις μία επιδημία η οποία αρχίζει και ξεφεύγει εκθετικά πρέπει να πάρεις γρήγορα ένα δραστικό μέτρο, να σπάσεις το κύκλωμα στην ουσία, ώστε να την ξαναφέρεις εκεί που ήταν. Εκτιμούμε ότι τρεις εβδομάδες θα είναι αρκετές και ελπίζουμε και ευχόμαστε να γίνει αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι από Δεκέμβριο θα επανέλθουμε σε μία κανονικότητα. Θα πρέπει να ανοίγουμε ξανά την οικονομία με πολύ μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα για να μπορέσουμε να έχουμε Χριστούγεννα, τα οποία θα μοιάζουν έστω με αυτό που ζούσαμε κάθε χρόνο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο εφιάλτης των ΜΕΘ έφερε το lockdown

Η εκτίναξη των νοσηλευόμενων ασθενών κατά 60% σε οκτώ μήνες σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων κατά 20% σε μόλις πέντε ημέρες - την Πέμπτη ο αριθμός εκτοξεύτηκε μια ανάσα από τα 3.000, στα 2.917 κρούσματα, ενώ καταγράφηκαν 29 νέοι θάνατοι σε μόλις 24 ώρες- αύξησαν θεαματικά την πίεση στο σύστημα Υγείας και ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση του lockdown.

Η ταχύτητα μετάδοσης του ιού είναι θεαματική και σε αυτό αναφέρθηκε και ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Προς υποστήριξη των αντοχών του συστήματος Υγείας ενισχύονται άμεσα οι ΜΕΘ με 300 γιατρούς, ενώ δίνεται η δυνατότητα επίταξης ακόμη και ολόκληρων θεραπευτηρίων του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μάλιστα κατατέθηκε χθες τροπολογία από το υπουργείο Υγείας στη Βουλή, προβλέποντας τα συγκεκριμένα μέτρα.



via Ειδησεις https://ift.tt/3k7gy6e

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη