Κορονοϊός Ελλάδα: Στο τραπέζι lockdown αλά Θεσσαλονίκη και σε Λάρισα, Ροδόπη και Δράμα, τι θα γίνει με την Αττική

intime

Κορονοϊός Ελλάδα: Σκέψεις για locdown και σε άλλες περιοχές μετά το ρεκόρ κρουσμάτων (2.166) που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη 3 Νοεμβρίου. Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας, θετικά τα μηνύματα από Κοζάνη και Καστοριά.

Η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται καθημερινά, ενώ τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν και την Τρίτη το όριο των 2.000. Έτσι, οι σκέψεις για την επιβολή ολικού lockdown και σε άλλες περιοχές πέραν της Θεσσαλονίκης και των Σερρών πολλαπλασιάζονται.

Στο επίκεντρο βρίσκονται Λάρισα, Ροδόπη και Δράμα, καθώς η εικόνα των κρουσμάτων την Τρίτη ήταν ανησυχητική, ενώ στο «κάδρο» παραμένει και η Αττική, η οποία πάση θυσία δεν πρέπει να γίνει… Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά τα κρούσματα και την πληρότητα των ΜΕΘ.

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως κομβική σημασία έχει η κατά γράμμα τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί, ούτως ώστε να αποφευχθούν δύσκολες αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown στην περίπτωση που τα μέτρα δεν θα τηρηθούν και δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι διαρκώς αυξάνεται η διασπορά του ιού και στις ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών, με αποτέλεσμα αυτό ν' αντανακλάται και στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ που ξεπερνά πλέον τους 150.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ των νομών τουλάχιστον για το Σαββατοκύριακο, ώστε ν' αποφευχθούν οι μετακινήσεις από την Αθήνα σε όμορες περιοχές (Εύβοια, Κορινθία κτλ.).

Η πράξη έδειξε ότι και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης οι «έξοδοι» για διασκέδαση σε όμορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των Σερρών, ήταν αυτές που έφεραν τη διασπορά του ιού και την έκρηξη των κρουσμάτων στην Κεντρική Μακεδονία.

Θετικά μηνύματα έρχονται από την Κοζάνη και την Καστοριά που ήταν οι πρώτες περιοχές στις οποίες εφαρμόστηκε το τοπικό lockdown και τώρα, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, να καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων.

Τα συγκεκριμένα παραδείγματα, ενισχύουν τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών πως εάν τα μέτρα τηρηθούν, παρά το δύσκολο Νοέμβριο που έχουμε μπροστά μας, θα μπορέσουμε τότε να έχουμε μια ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα το Δεκέμβριο – έστω κι αν ακόμη απέχουμε αρκετά από την επιστροφή στην κανονικότητα.

Από εκεί και πέρα, το κλείσιμο της εστίασης για ένα μήνα (τουλάχιστον) προκαλεί αναταράξεις, παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση τονίζεται ότι πρόκειται για εισήγηση των ειδικών, όπως και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις στον πολιτισμό και τη διασκέδαση.

Το ζήτημα απασχόλησε και τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με αρκετούς βουλευτές να εκφράζουν την ανησυχία τους και να μεταφέρουν την πίεση που εισπράττουν στις περιφέρειές τους, με ορισμένους εξ αυτών να διατυπώνουν παράπονα για υπουργούς και γενικούς γραμματείς που δεν κατονόμασαν, και επεσήμαναν ότι η επικοινωνία μαζί τους είναι ελλειμματική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πως το κλείσιμο της εστίασης προέκυψε μετά από σχετική εισήγηση των ειδικών, αλλά και ότι αποτελεί πρακτικό ζήτημα να μην μπορεί να φοράει κάποιος τη μάσκα του όταν τρώει π.χ. ή όταν πίνει τον καφέ του.

Τέλος, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε γενναία μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και επιχειρηματιών του χώρου και παρεμβαίνει όπου αυτό είναι απαραίτητο και κατέληξε λέγοντας ότι εάν ο Νοέμβριος εξελιχθεί όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και με αυστηρή τήρηση των μέτρων που θα φέρει αποτέλεσμα, τότε τα Χριστούγεννα θα εορταστούν χωρίς ν' απαιτηθεί ο περιορισμός της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.



via Ειδησεις https://ift.tt/3oWu6VF

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη