Περικλής Αντωνόπουλος: Ο Λαμιώτης Ναύαρχος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Περικλής Αντωνόπουλος του Παναγιώτη (1896 - 23 Ιουλίου 1961) ήταν Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Υπηρέτησε ως Αρχηγός ΓΕΝ την περίοδο 1947-1951.

Σαν Ναύαρχος διακρίθηκε κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό ως την αποστρατεία του (1951). Ως δόκιμος ο Αντωνόπουλος πήρε μέρος σε ναυτικές επιχειρήσεις των Βαλκανικών Πολέμων.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Λαμία και φοίτησε στη Ναυτική Σχολή Πολέμου, λαμβάνοντας μέρος έπειτα σε όλους τους πολέμους (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος Παγκόσμιος, Ελληνοϊταλικός Πόλεμος). Αργότερα ανέλαβε αρχικά υπαρχηγός και έπειτα (1947) αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Στις 24 Μαρτίου 1950 διορίστηκε υπηρεσιακός υφυπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου. Ήταν επίσης γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ναυτικών από το 1942 ως το 1944 και αρχηγός του Οίκου του Βασιλιά, μετά την αποστρατεία του, από το 1951 ως το 1953. Από το 1957 ως το θάνατό του ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.

Πέθανε στην Αθήνα από συγκοπή καρδιάς, τον Ιούλιο του 1961 και κηδεύτηκε στις 24 Ιουλίου από τη Μητρόπολη.

πηγές: www.greekencyclopedia.comel.wikipedia.org, από το ιστορικό αρχείο του kaliterilamia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη