Ο Σπύρος Λάμπου για την έγκριση του Περιφερειακού Στρατηγικού Σχεδίου Κοινωνικής Ένταξης

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ «ΣΤΕΡΕΑΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ» ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΛΑΜΠΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ (Π.Ε.Σ.Κ.Ε.)

Συζητήσαμε σήμερα 17/12/2020 την έγκριση του Περιφερειακού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινωνικής Ένταξης.

Πρόκειται ουσιαστικά για έγκριση της σωστής ή μη διαχείρισης κεντρικών πόρων, κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο, αν με ιδίους πόρους έγιναν από την Περιφερειακή Αρχή δράσεις για ενίσχυση της κοινωνίας μας.

Ένα στρατηγικό Σχέδιο που στηρίχθηκε και στηρίζεται στον Ν 4445/16 το οποίο ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε στις Περιφέρειες τα εργαλεία για την καταπολέμηση της φτώχειας, την πρόσβαση σε υπηρεσίες όλων των αδυνάμων συμπολιτών μας και την ενίσχυση της αγοράς Εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Έγινε λοιπόν σωστή διαχείριση από την Περιφερειακή Αρχή; Κατά τη γνώμη μας: ΟΧΙ

Βλέποντας και διαβάζοντας κανείς την έκθεση και συγκρίνοντάς την με την αντίστοιχη περυσινή θα διαπιστώσει ότι δε διαφέρει σε τίποτα!

Σε ένα έτος που η πανδημία και η απαξίωση για κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης έφερε περισσότερη φτώχεια, κοινωνικούς αποκλεισμούς, λουκέτα, διόγκωση της ανεργίας, συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και ανασφάλεια, θα έπρεπε η Περιφέρεια να γίνει ασπίδα, ώστε να θωρακίσει από την δοκιμασία αυτή όλους τους συμπολίτες μας, με στοχευμένες δράσεις. Πράγμα που δεν έκανε. 

Κύριοι της Περιφερειακής Αρχής:

1. Υπάρχουν πλέον άστεγοι!! Τι κάνατε για αυτούς; Έχουν καταγραφεί; Θα καταγραφούν;

2. Ποιες δράσεις έγιναν για τα Κ.Δ.Α.Π., Βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα ΑΜΕΑ;

3. Υπήρξε πρόβλεψη για κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και ηλικιωμένων;

4. Δώσατε υποστήριξη σε οικογένειες που φροντίζουν ΑΜΕΑ και αιμορραγούν οικονομικά;

5. Έχουν πρόσβαση οι ηλικιωμένοι και οι μαθητές που ζουν σε δύσβατες και απομακρυσμένες περιοχές στις δομές υγείας και παιδείας;

6. Ασχοληθήκατε με την κατάρτιση και την προσπάθεια εύρεσης εργασίας σε μακροχρόνια ανέργους ειδικά σε νέους και γυναίκες;

7. Συμβουλευτικά και επιμορφωτικά τι κάνατε για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις;

8. Υπάρχει πρόβλεψη για καινούρια επιδότησή τους χωρίς τους όρους και τα κριτήρια που απέκλειαν το 90% αυτών; Μην ξεχνάτε ότι το 70% των αυτοαπασχολούμενων είναι μονοπρόσωπες ατομικές επιχειρήσεις. Και με ένα μαγαζάκι ζει μια ολόκληρη οικογένεια.

9. Η Δομή «ΓΕΦΥΡΑ» μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο υπάρχει; Χρειάζεται στελέχωση; Μπορεί με μόλις 2.000.000 € χρηματοδότηση να γίνει πολυεργαλείο για τις ανάγκες της κοινωνικής οικονομίας;

10. Τέλος, τι θα γίνει με τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες; Θα τις  συντηρείτε ακόμη; 

Είχαμε προτείνει και έγινε δεκτό τόσο από το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και από τον ίδιο τον κύριο Περιφερειάρχη την αύξηση κατά 400.000 € του ποσού που δίνεται για το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» και αφορά τη σίτιση των μαθητών. Μια αύξηση που θα αφορούσε μαθητές δύσβατων και απομακρυσμένων περιοχών. Το κάνατε;

Δυστυχώς, ΟΧΙ! Ούτε το σχολικό έτος 2018-2019 ούτε το 2019-2020. Μαθητές δεν είναι μόνο όσοι πηγαίνουν στα σχολεία της Λαμίας, της Χαλκίδας και των άλλων μεγάλων πόλεων κύριε Περιφερειάρχα. Έμειναν αδιάθετες μερίδες λόγω covid-19; Αν ναι, τι απέγιναν; Πρόκειται τουλάχιστον στο καινούριο σχολικό έτος 2020-2021 να αυξήσετε το ποσό και τις μερίδες όπως έχετε δεσμευτεί;  

11. Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Π.Ε. Φθιώτιδας δεν διανεμήθηκε η επισιτιστική βοήθεια όπως προέβλεπε το πρόγραμμα Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (Τ.Ε.Β.Α.);

Η Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας  που θα έπρεπε σύμφωνα με το καταστατικό της, να είναι το θεσμικό όργανο που θα αποφάσιζε και θα εισηγείτο στο Περιφερειακό Συμβούλιο την εφαρμογή πολιτικών που άπτονται των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως αναφέρεται στο αρθ 4 παρ 5 δεν λειτουργεί, δε συνεδριάζει. Συνεδριάζει έκτακτα όταν πρόκειται για άδειες λαϊκών αγορών και για τις λευκές νύχτες!! Δεσμευτήκατε να συνεδριάσει. Δεν έγινε.

Η παράταξή μας σας έχει καταθέσει γραπτώς από πέρυσι τις προτάσεις μας, τις οποίες δε τις λάβατε υπόψιν, ούτε μας ζητήθηκε καν να τις συζητήσουμε. Όταν αποφασίσετε να συνεδριάσετε εμείς εδώ είμαστε να τις επεξεργαστούμε μαζί και να προτείνουμε και πιο επικαιροποιημένες.

Δεν μπορεί η Περιφερειακή Αρχή με επικοινωνιακά τεχνάσματα να ισχυρίζεται ότι διαχειρίζεται την κρίση στον τομέα Υγείας με επιτυχία. 

Χθες μόλις υπογράφηκε η σύμβαση με την 5η ΥΠΕΕ μετά από παρέλευση 8 μηνών από την ψήφιση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ενίσχυση των Νοσοκομείων της Περιφέρειάς μας. Αυτή είναι η ευελιξία σας στην διαχείριση της κρίσης;

Δείξατε την απαιτούμενη προσοχή στα γηροκομεία της Περιφέρειάς μας; Ξέρατε από την άνοιξη ότι είναι χώροι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού. Κάνατε ελέγχους νομιμότητας από τότε σε όλα τα ιδρύματα στην Περιφέρειά μας; Τηρήσατε τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα; Μήπως πορευτήκατε βλέποντας και κάνοντας; Δώσατε σε όσα δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις δίμηνη προθεσμία να επανέλθουν στις νόμιμες προϋποθέσεις, με το πρόσχημα ότι οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται μέσα δεν έχουν οικείους να τους φροντίσουν, ενώ ο θανατηφόρος ιός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη;

Είναι καθήκον της Περιφέρειας να βρει στέγη, τροφή και περίθαλψη για τους συνανθρώπους μας και είναι θέμα τύχης που δεν θρηνήσαμε ακόμα θύματα!! 

Χθες έπρεπε να έχουν όλα τα γηροκομεία της Στερεάς Ελλάδας τον προβλεπόμενο αριθμό ηλικιωμένων! 8 μήνες αδράνεια!

Στον σημερινό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε μόνο από την  παράταξη της Περιφερειακής Αρχής, δεν υπάρχει δυστυχώς αύξηση κονδυλίων για κοινωνική πολιτική. Διακρίναμε 150.000 € για εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ και 50.000 € για επιδόματα σε έγκυες. Αυτά μόνο.

Πέρυσι δώσαμε τη θετική μας ψήφο έχοντας στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας τον άνθρωπο και την κοινωνία γνωρίζοντας ότι έστω και αυτές οι λίγες δράσεις που υλοποιήθηκαν ήρθαν να τους ανακουφίσουν.

Είχαμε όμως την ελπίδα ότι οι επισημάνσεις μας και οι προτάσεις μας θα είχαν συμπεριληφθεί στην έκθεση που συζητάμε σήμερα. Κάτι που δεν το πράξατε.

Για τους παραπάνω λόγους η παράταξή μας θα καταψηφίσει την έγκριση, θα είναι πάντα όμως έτοιμη όταν η Περιφερειακή Αρχή αφυπνιστεί, να βοηθήσει όταν της ζητηθεί.

ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη