Δώρο Χριστουγέννων: Σε τρεις δόσεις η καταβολή, τι χάνουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή

Δώρο Χριστουγέννων: Σε τρεις δόσεις η καταβολή, τι χάνουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή

Σε τρεις δόσεις θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που έχουν μπει σε αναστολή, στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ή έχουν υποβάλλει μονομερεις υπεύθυνες δηλώσεις το διάστημα Μαΐου - Δεκεμβρίου 2020. Οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε αναστολή οποιοδήποτε διάστημα μεταξύ Μαΐου - Δεκεμβρίου 2020 θα λάβουν το μειωμένο δώρο λόγω των αναστολών αφού θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού και όχι του ονομαστικού μισθού στο σύνολο του, από το κράτος απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

 Ειδικότερα οι εργαζόμενοι θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων ως εξης:

- μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν από το κράτος την αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολών με βάση το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έχουν λάβει το διάστημα μόνο των 7 μηνών δηλαδή από την 1η Μαΐου ως τις 30 Νοεμβρίου
- μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων από τους εργοδότες που αντιστοιχεί στους ονομαστικούς μισθούς που έλαβαν το διάστημα από την 1η Μαΐου ως τις 31.12.2020.
- μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2021 θα λάβουν από το κράτος την αναλογία του δώρου από τις αναστολές για τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου ως 31 Δεκεμβρίου 2020. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε αναστολή λόγω κλειστών επιχειρήσεων μπορεί να λάβουν νωρίτερα το δώρο Χριστουγέννων σε σχέση με τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή λόγω πληττόμενων επιχειρήσεων.

Έτσι λοιπόν οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε αναστολή το διάστημα από 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2020 θα πάρουν φέτος το δώρο Χριστουγέννων σε τρεις φάσεις.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες ήταν 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής ενώ για τον Νοέμβριο ανήλθε στα 800 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι απώλειες που θα έχουν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο θα είναι μικρή της τάξης του 2% για χαμηλόμισθους, ως 8% για μισθούς των 1.560 ευρώ. Ωστόσο για τους εργαζόμενους με μέγιστη διάρκεια αναστολής σύμβασης τους δυόμισι μήνες οι απώλειες θα είναι ως 10% για τους χαμηλόμισθους των 750 ευρώ, ως 17% για μισθωτούς των 1.110 ευρώ, ως 21% για μεσαίους μισθούς των 1.560 ευρώ, και μεγαλύτερες για μεγαλύτερους μισθούς.

Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που θα πληρώσει το κράτος σε όλους τους εργαζόμενους για τις αναστολές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 67 - 69 ευρώ ανά μήνα αναστολής καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού ήταν στα 534 ευρώ ενώ αντίστοιχα, το ποσό του Δώρου που θα πληρώσει το κράτος για τις αναστολές του Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 100 ευρώ ανά μήνα λόγω του ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού ήταν ύψους 800 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι δεν θα έχουν μείωση όσοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης με την πρώτη καραντίνα που έληξε στις 30 Απριλίου, εκτός αν τους έπιασαν οι στοχευμένες αναστολές συμβάσεων που έγιναν από Μάιο και μετά σε διάφορους κλάδους.
Πάντως ευνοημένοι φαίνεται ότι θα βγουν οι απασχολούμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας – με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση – και με μισθούς κάτω των 534 ευρώ το μήνα οι οποίοι μπορεί και να πάρουν μεγαλύτερο δώρο Χριστουγέννων από τον τρέχοντα μισθό τους.

Απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων

Η πληρωμή προς τους δικαιούχους – εργαζόμενους της αναλογίας του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ολοκληρώνεται αυτοματοποιημένα από τα δεδομένα που τηρούνται στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», αναφορικά με τις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας εκάστου μισθωτού, τις ημέρες υπαγωγής στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τα καταβαλλόμενα για τις αντίστοιχες αιτίες ποσά οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) εκάστου μισθωτού.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται τα απολύτως αναγκαία στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για το σκοπό του ελέγχου και της πληρωμής της αναλογίας του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για τη διαδικασία απόδοσης στους εργαζόμενους, του μέρους του επιδόματος εορτών, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ορίζεται ως αρμόδιος φορέας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η πληρωμή γίνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) εκάστου δικαιούχου-εργαζόμενου σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».
Από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων-μισθωτών, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το πιστωτικό Ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής, καθώς και το ΑΦΜ τους.

Ασφαλιστικές εισφορές

Οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη ή ασφαλισμένου) επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου, και καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον e-ΕΦΚΑ επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων για τους ανωτέρω εργαζόμενους προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα απασχόλησης καταχωρίζονται τα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας καταχωρίζονται στην ίδια ΑΠΔ τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Οι αποδοχές της περίπτωσης αυτής καταχωρίζονται στην ΑΠΔ με ειδικό τύπο αποδοχών, οι λεπτομέρειες για τον οποίο καθορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, που καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ο e-ΕΦΚΑ συγκεντρώνει μέσω της επεξεργασίας των ΑΠΔ και αποστέλλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις ΑΠΔ για τον e-ΕΦΚΑ διασταυρώνονται με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων απασχόλησης που δηλώνονται, καθώς και η ορθότητα των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν δηλωθεί στις ΑΠΔ βάσει των στοιχείων απασχόλησης, με τις οποίες βαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός, και όπου απαιτείται εκδίδονται και επιδίδονται από τον e-ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά οι προβλεπόμενες πράξεις επιβολής εισφορών και βεβαιώσεις οφειλής.



via Ειδήσεις https://ift.tt/36UMTdc
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη