Μοναχικά τις γιορτές για να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας

Μοναχικά τις γιορτές για να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας

Δεν πρέπει να υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας. Τα μέτρα και τις γιορτές πρέπει να τηρηθούν απόλυτα και με ευλάβεια. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με προσοχή, λένε οι λοιμωξιολόγοι.

Τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες παραμένουν σταθερά, αλλά το ιικό φορτίο είναι επιβαρυμένο, και ο κίνδυνος της υπερμετάδοσης τις ημέρες των γιορτών παραμένει υψηλός.

Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης

Ο κ. Πέτσας μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε πως θα παραμείνουμε αυστηρά σε αυτό το ωράριο κυκλοφορίας ενόψει των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων, ενδεχομένως να υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο τύπου Δ. Αττικής, Κοζάνης.

«Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο».

Σε ερώτηση για το καμπανάκι κινδύνου σε περιοχές που θεωρούνται «πορτοκαλί»-«κοκκινες» που ανέφερε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο κος Σαρηγιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως «όταν χτυπάνε τέτοια καμπανάκια κινδύνου πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εαν χρειαστεί θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί»

Επίσης υπογράμμισε πως το σημαντικό είναι να έχουμε ένα κλειστό κύκλο και «να μην ανοίγουμε τις επαφές μας».

«Ας προσπαθήσουμε να είναι τα ίδια πρόσωπα οι επαφές μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα τηρήσουμε τα μέτρα

Σχετικά με το lockdown και το τι θα συμβεί τον Ιανουάριο, ο καθηγητής είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα εφαρμόσουμε τα μέτρα.

Για να αποφύγουμε πλήρη lockdown στη χώρα μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εφόσον δεν τα κατάφεραν οι Ιταλοί που έχουν καλύτερο σύστημα υγείας από το δικό μας, εμείς θα πρέπει να προσέξουμε λίγο παραπάνω.

Για τα άτομα στο Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι καλύτερα είναι να είμαστε πολύ συντηρητικοί, με την κάθε οικογένεια να είναι μόνη της στις γιορτές. «Εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας.», είπε.

Έχουμε κλινικά δεδομένα δύο μηνών για τις παρενέργειες των εμβολίων. Όπως είπε ο καθηγητής, δεν έχουμε δεδομένα για άλλα φάρμακα ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Περίπου 40.000 άτομα έκαναν τα εμβόλια. «Θέλω να πειστούν οι πολίτες ότι τα εμβόλια είναι επαρκή και ασφαλή.»

«Οι περισσότερες παρενέργειες φαίνονται την πρώτη εβδομάδα. Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες μετά το πρώτο τετράμηνο.», τόνισε ο κ. Μόσιαλος. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι παρενέργειες είναι ανεκτές.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο καθηγητής είπε ότι τα εμβόλια δεν θα τα κάνουν οι έγκυες, άτομα κάτω των 18 ετών και άτομα με σοβαρές αλλεργίες.

Πρέπει να μείνουμε μέσα μέχρι 20 Ιανουαρίου

Το γιορτινό κλίμα, ο στολισμός στο κέντρο της Αθήνας αλλά και η κούραση από τις αλλεπάλληλες εβδομάδες περιορισμού και απαγορεύσεων φαίνεται πως οδήγησε σε χαλάρωση μια μερίδα των πολιτών που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, υπάρχει πανελλαδικά μία αποκλιμάκωση, αλλά κάποιες περιοχές δημιουργούν ανησυχία. «Καλό είναι να μείνουμε μέσα μέχρι 20 Ιανουαρίου», τόνισε μεταξύ άλλων.

Οι περιοχές αυτές, εκτός από τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη που είναι ήδη σε σκληρό lockdown, είναι επίσης οι: Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαΐα, Θάσος και Λάρισα. Σύμφωνα με τον καθηγητή χρειάζονται προσοχή αυτές οι περιοχές, ενώ δεν απέκλεισε πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα.

«Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου, Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού» σημείωσε ο καθηγητής.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3nEPi1x
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη