Το σχέδιο για την «Ελευθερία», ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι - Ο στόχος της ανοσίας

φωτογραφία αρχείου

Στην τελική ευθεία για να ενεργοποιηθεί η επιχείρηση «Ελευθερία» πριν το τέλος του 2020 μπαίνει η χώρα μας, καθώς το ότι η Ελλάδα θα λάβει λιγότερα εμβόλια τον Ιανουάριο, δε θα αλλάξει τον προγραμματισμό για τους μαζικούς εμβολιασμούς τους επόμενους μήνες, διότι θα προστίθενται και εμβόλια άλλων εταιριών πλην των Pfizer/BioNtech.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί, αναμένεται να πραγματοποιηθούν όπως όλα δείχνουν, πριν από την εκπνοή του χρόνου. «Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα στην αρχή», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (Παραπολιτικά FM).

Όπως εξήγησε, από το πρώτο εμβόλιο που θα φτάσει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Pfizer/BioNtech), η Ελλάδα θα λάβει λίγο περισσότερα από 300.000 τεμάχια, κάτι που σημαίνει πως αντιστοιχούν σε 150.000 άτομα και οι πρώτοι που θα κληθούν να εμβολιαστούν είναι οι υγειονομικοί.

H προτεραιοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν προβλέπει ότι πρέπει να «τελειώνει» η μία ομάδα του πληθυσμού για να ξεκινά η δεύτερη στη σειρά, αλλά θα μπορούν να πραγματοποιούνται και παράλληλα εμβολιασμοί. Οι πρώτοι 150.000 είναι πολύ πιθανόν να είναι όχι μόνο υγειονομικοί αλλά και φιλοξενούμενοι ή εργαζόμενοι γηροκομείων, που είναι υψηλά στη λίστα προτεραιοποίησης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, οι μαζικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο για την Ελλάδα. Μετά τις πιέσεις ευρωπαϊκών κρατών ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) μεταφέρθηκε νωρίτερα και συγκεκριμένα για την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου.

Όταν ο ΕΜΑ δώσει το «πράσινο φως», θα ακολουθήσει, έως τις 23 Δεκεμβρίου η τελική έγκριση από την Κομισιόν και από εκείνη τη στιγμή απαιτούνται δύο με τρεις ημέρες για την ταυτόχρονη διανομή των εμβολίων στα κράτη-μέλη. Είναι σχεδόν βέβαιο πως τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν και στην Ελλάδα από το εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο μετά τα Χριστούγεννα και πριν από την Πρωτοχρονιά.

Oι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την ίδια ημέρα για όλες τις χώρες κράτη-μέλη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνουν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, ένας «συμβολισμός» ώστε να δοθεί η εκκίνηση της τεράστιας επιχείρησης εμβολιασμών, καθώς και το μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τακτική απογευματινή ενημέρωση της Τετάρτης, τόνισε πως στην αρχή, εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς, για τους οποίους έχει συμφωνηθεί ότι θα εμβολιαστούν συμβολικά, θα εμβολιαστούν και επιφανείς προσωπικότητες της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σήμερα, Πέμπτη 17/12 ο ίδιος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, θα πραγματοποιήσουν διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων για να ξεκινήσει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός του προσωπικού του ΕΣΥ αναμένεται να γίνει μέσα στα νοσοκομεία. Η παρουσίαση των αναλυτικών στοιχείων που παρουσίασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δείχνουν ότι οι υπηρετούντες στο ΕΣΥ τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν λίγο περισσότεροι από 115.000.

Ο στόχος της ανοσίας

Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 η συλλογική ανοσία να φτάσει στο 70% ώστε να μπει τέλος στην επιδημία στην Ελλάδα. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι με το νέο έτος η «βεντάλια» των διαθέσιμων ποσοτήτων εμβολίων θα ανοίγει διαρκώς, καθώς την οδό του ΕΜΑ μετά τις Pfizer και BioNtech λαμβάνουν ακόμη δύο εμβόλια, συνεπώς αναμένονται και άλλες εγκρίσεις σε διάστημα έως ενός μήνα από σήμερα.

Η σωστή ενημέρωση των πολιτών έχει θετική επίδραση, κάτι που έχει φανεί με τον αντιγριπικό εμβολιασμό για τη φετινή κυκλοφορία της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, το δίμηνο 15/10 – 15/12 έχουν συνταγογραφηθεί 3.650.000 εμβόλια, έχουν εκτελεστεί 3.400.000 αντιγριπικά εμβόλια, και στην ελληνική αγορά έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 3.950.000 εμβόλια.

Για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, οι πολίτες θα συμπληρώνουν σύντομο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις ιατρικής φύσεως. Ενα δεύτερο έντυπο, συναίνεσης, θα είναι διαθέσιμο στα εμβολιαστικά κέντρα που θα απευθύνεται σε πολίτες που δεν δύνανται να δώσουν προφορικά τη συγκατάθεσή τους για τον εμβολιασμό τους, όπως άτομα με νοητική υστέρηση, πάσχοντες από άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ και πάσχοντες από ψυχικές παθήσεις στους οποίους έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης.



via Ειδήσεις https://ift.tt/37t0cC1
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη