Πόσες θερμίδες έχουν τα μελομακάρονα

Πόσες θερμίδες έχουν τα μελομακάρονα

Το μελομακάρονο είναι μια γιορτινή λιχουδιά που απολαμβάνουμε τα Χριστούγεννα. Πόσες θερμίδες έχει όμως αυτό το υπέροχο γλυκάκι;

Τα μελομακάρονα είναι ίσως το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων. Παρόλα αυτά, αρκετοί φοβούνται να απολαύσουν το παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, γιατί ανησυχούν για τις θερμίδες τους.

Η αλήθεια είναι ότι ένα μελομακάρονο «κλείνει» μέσα στην... γλύκα του 200 θερμίδες, ενώ η παραδοσιακή συνταγή του περιέχει αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού, μέλι, καρύδια και κανέλα για το μέλωμα.

Το μέλι, τα καρύδια και η κανέλα περιέχουν όλα σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία, υγιεινά λιπαρά (τα καρύδια) και ποικιλία βιταμινών και μετάλλων αλλα αυτό δεν σημαίνει ότι γλιτώνει κανείς και ... θερμίδες

Σε αντίθεση πάντως με τους κουραμπιέδες, δεν περιέχουν κορεσμένα λιπίδια.

Μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα το απόλυτο γλυκό των εορτών, αρκεί να γίνει με ...μέτρο. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τις παραπάνω θερμίδες.

Επιπλέον, η συνταγή τους μας προσφέρει τη δυνατότητα να μειώσουμε θερμίδες ελαττώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης και του μελιού για το σιρόπι.

Aκολουθεί συνταγή για μελομακάρονα με λίγες θερμίδες. (80 το κομμάτι για την ακρίβεια). 

Συστατικά

2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
3/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι
¼ του φλιτζανιού κονιάκ
2 κ.σ baking powder ή μαγειρική σόδα
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
Κανέλα και γαρύφαλλο
Υλικά για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια νερό
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

Τρόπος Μαγειρέματος

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, την σόδα, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι μέσα σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφού γίνει ένα συμπαγές μείγμα πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά περίπου να πάρουν χρώμα
Για το σιρόπι: Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά.
Αφαίρεσε τον αφρό από πάνω και κατέβασε από τη φωτιά
Βάλε τα μελομακάρονα ζεστά σε μια βαθιά πιατέλα και περίχυσε με το σιρόπι
Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και λίγη κανέλα

Tip

Μην αφήσεις τα μελομακάρονα πολύ ώρα χωρίς να τα σιροπιάσεις! Όσο πιο ζεστά είναι και αυτά και το σιρόπι, τόσο καλύτερα μελώνουν...



via Ειδήσεις https://ift.tt/3rujxdO
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη