Τροπολογία για την έγκριση και παραλαβή του εμβολίου- Αντιδράσεις απο την αντιπολίτευση

Intime

Η τροπολογία ρυθμίζει ζητήματα έγκρισης, παραλαβής, αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων κατά του covid-19 όπως προανήγγειλε νωρίτερα απο το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Τα εμβόλια σύμφωνα με την τροπολογία πρέπει να τηρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • να έχουν λάβει προηγούμενη άδεια ή έγκριση από τον ΕΟΦ
  • να υπάρχει θετική εισήγηση ένταξης τους στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού κατά του κορoνοϊού

Όσον αφορά τη διαδικασία προμήθειας μπορεί να πραγματοποιηθεί:

  • μέσω του ενιαίου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ αναλογικά ανάμεσα στα κράτη μέλη
  • με απευθείας προμήθεια κατά την διαπραγμάτευση με τη φαρμακευτική εταιρεία

Παράλληλα, για την ταχύτερη διάθεση των εμβολίων και την επαρκή διάθεση τους στη χώρα, συστήνεται τριμελής Επιτροπή Διαχείρισης Προμηθειών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών η οποία αποτελείται από τον Υπουργό Υγείας, τον Γενικό Γραμματέα της Δημόσιας Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με σύστημα προτεραιοποίησης.

Στη τροπολογία περιγράφεται επίσης ο τρόπος αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία συνιστούν αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ  ορίζεται και η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών στο οποίο θα καταγράφονται όλοι οι εμβολιασμοί. Οι πολίτες μετά από κάθε εμβολιασμό θα μπορούν να ζητούν σχετική βεβαίωση ότι εμβολιάστηκαν.

Όπως σημειώνεται, με απόφαση του υπουργού Υγείας καθορίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα, ωστόσο μπορούν να προστεθούν νέα και ανατίθενται αρμοδιότητες εμβολιασμού σε δομές δημόσιας υγείας, όπως δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και νοσοκομεία από τον ΕΟΔΥ.

Ορίζεται ακόμη ότι πως ο Υπουργός Υγείας μπορεί να αποδέχεται δωρεές σχετικές με τον εμβολιασμό όπως για παράδειγμα για τη μεταφορά των εμβολίων ή την αποθήκευση τους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας "Είναι μια προσπάθεια και μια μάχη η οποία θα διαρκέσει και τους επόμενους μήνες και ευελπιστούμε και με τη δική σας βοήθεια και του ελληνικού λαού, να ευοδωθεί με επιτυχία", είπε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε: "Οι εξελίξεις είναι σημαντικές, ελπιδοφόρες. Έχουμε φτάσει στο σημείο της αρχής του τέλους, μιας τεράστιας περιπέτειας και κρίσης της δημόσιας υγείας, μιας πανδημίας που παρουσιάζεται στον κόσμο μια φορά στα 100 χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμβολιάζομαστε και παύουμε να τηρούμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, να κρατάμε την κοινωνική αποστασιοποίηση, να προσέχουμε την υγιεινή μας, να προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες. Σημαίνει όμως ότι υπάρχει ελπίδα μπροστά μας και σε αυτό το πνεύμα πρέπει να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια την οποία κάνουμε".

Η τροπολογία αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης για τον χρόνο κατάθεσης της, καθώς σε λίγες ώρες ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι έρχονται στο παρά πέντε πολυσέλιδες τροπολογίες και αυτό είναι κοροϊδία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου εξήγησε ότι η νομοθέτηση του ζητήματος της εμβολιαστικής κάλυψης εκτός κοινοβουλευτικών διαδικασιών ενισχύει όσους επιχειρούν να αμφισβητήσουν τον εμβολιασμό και ζήτησε από το προεδρείο να παραταθεί η συζήτηση.



via Ειδήσεις https://ift.tt/2Kq2r06
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη