Μόσιαλος: Τα εμβόλια είναι ασφαλή, μέχρι την άνοιξη πετυχαίνουμε ανοσία

INTIME αρχείο

Στις αρχές του 2021 θα πάρουμε περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer, ενώ μετά θα έρθει και το εμβόλιο της Moderna με περίπου 3,5 εκ. δόσεις. Σύμφωνα με όσα τόνισε ο πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, θα έχουμε πετύχει ανοσία έως την άνοιξη.

Τον δεύτερο μήνα της άνοιξης, τον Απρίλιο, «βλέπει» ο καθηγητής να επιστρέφει η κανονικότητα στην Ελλάδα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 εκτίμησε ότι στην Ελλάδα αν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου τότε ενδεχομένως στο τέλος Φεβρουαρίου να μην είναι η ίδια πίεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο στις αρχές του 2021 θα πάρουμε περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer, ενώ μετά θα έρθει και το εμβόλιο της Moderna με περίπου 3,5 εκ. δόσεις.

Εκτός από τον εμβολιασμό, όπως είπε, που θα πετύχει την ανοσία έως την Άνοιξη είναι πιθανό να ασθενήσει περίπου το 7-10% του πληθυσμού, προκαλώντας έτσι τα απαιτούμενα αντισώματα.

Στην αναμονή είναι και το εμβόλιο της Οξφόρδης το οποίο θα έρθει πιο αργά, περίπου τον Μάρτιο.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και οι θάνατοι εθελοντών δεν έχουν σχέση με αυτό

Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Τόνισε δε, ότι οι θάνατοι εθελοντών δεν σχετίζονται με το εμβόλιο, αλλά οφείλονται σε παθολογικά αίτια. «Πέθαναν 4 άνθρωποι που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο και δύο που το έλαβαν από φυσιολογικά αίτια, δεν προκύπτει από πουθενά ότι συνδέεται ο θάνατος τους με το εμβόλιο», σχολίασε.

Πόσθεσε πως όταν γίνονται μελέτες με χιλιάδες ανθρώπους είναι μια φυσιολογική εξέλιξη κάποιοι να πεθαίνουν, αφού περίπου 1% του πληθυσμού κάθε χρόνο καταλήγει από φυσικά αίτια που δεν σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου.

Δεν υπάρχουν σοβαρές καταγεγραμμένες παρενέργειες

Όσον αφορά τις παρενέργειες σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές καταγεγραμμένες, παρά μόνο αλλεργικές. Για τον λόγο αυτό, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να είναι θωρακισμένοι. Παράλληλα εξήγησε, ότι μια παρενέργεια σημαντική θα εμφανιστεί σε λίγες μέρες από τη μέρα εμβολιασμού και όχι μήνες μετά ή ακόμη και χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο ότι οφείλεται στο εμβόλιο καθαυτό διότι, θα γινόταν σε πιο σύντομο διάστημα.

Μια παρενέργεια σημαντική θα εμφανιστεί σε λίγες μέρες από τη μέρα εμβολιασμού και όχι μήνες μετά ή ακόμη και χρόνια

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που κάποιοι καταλογίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι αυτή η επιφυλακτικότητα βοηθάει στο να μην υπάρχει ουδεμία αμφιβολία για τους ελέγχους του εμβολίου. «Αυτό θα διασφαλίσει τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Τα παιδιά πρόσθεσε, από 12-17 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν. Κάτω των 12 όμως σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν είναι απαραίτητο διότι την περνάνε στο «πόδι», χωρίς προβλήματα.



via Ειδήσεις https://ift.tt/2IxY4z0
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη